1. liga

Západní skupina Národní ligy ví, kdo bude v play-off začínat doma

NHbL – západ: Olymp Jindřichův Hradec, Kovo Praha, Hostivař a Nové Strašecí mají po devatenáctém kole národní hokejbalové ligy skupiny Západ jednu jistotu. Ani jeden z týmů už nepřijde o účast v elitní čtyřce. V dalších kolech půjde jen o to, kde se jaký tým umístí.

Zatím vedou Jihočeši o pět bodů před druhým Kovo Praha, které v posledním utkání porazili na nájezdy. Ovšem druhé a čtvrté místo dělí jen dva body. Boj bude ještě o sedmou až devátou pozici, kde čeká černý petr zřejmě na jednoho z trojice Suchdol nad Lužnicí, Karlovy Vary a Most B. Závěr soutěže ještě bude stát za to.

HBC Pento Most B - Jungle Fever Kladno 3:1 (1:0, 1:1, 1:0)

Poslední Jungle Fever Kladno nejezdí k zápasům v roli favorita a tak i v Mostě měli vyhrát domácí. Ovšem papírové předpoklady jsou jedna věc a realita zase ta druhá. Most nastoupil jen v devíti hráčích do pole. Hosté jich měli o jednoho méně. Svého soupeře dokázal jednoznačně přestřílet, ale skóre s dlouho natahovalo. Kladno jsou v sedmé minutě gólem Bartáka do vedení. Domácí odpověděli v jedenácté minutě a až těsně před koncem druhé části strhli vedení na svoji stranu. Střelcem rozdílové branky byl Richter. Kladno se nevzdalo ani v poslední třetině. Ačkoliv ho hodně držel brankář Fajt při šancích domácí, nakonec přesto míček v jeho brance skončil. To už tam však gólman nebyl a hosté hráli power-play.

SK HBC CSKA Karlovy Vary - HBC ALPIQ Kladno B 4:1 (0:0, 1:0, 3:1)

Svůj kladenský víkend rozehráli hráči z lázeňského města proti Kladnu B a v zápase se hodně dlouho čekalo na vedoucí branku zápasu. Ta nakonec přišla až v závěru druhé třetiny. Přesněji to bylo ve 28. minutě a střelce byl Bruštík. Z domácích po ní evidentně spadla nervozita, protože na střely vyhráli 51:19 a z produktivity by dostali pětku. Ve třetí části hry přidali Bauer, Průša a Frič a za hosty jen snižoval v 38. minutě Michal Charous. Nutno vyzdvihnout výkon brankáře Kolíska, který douho držel akcie Kladna B ve hře o body. „Utkání bylo dlouho vyrovnané. Jako rozhodující se ukázal vlastní gól Alpiqu v závěru druhé třetiny, kdy jeden z obránců tečoval střelu za záda svého brankáře. Ve třetí třetině se nám potom podařilo přidat další branky a dovést utkání do vítězného konce. Ale kdo ví, jak by utkání dopadlo, kdyby jako první skóroval soupeř,“ hodnotil zápas varský Pavel Divíšek.

HBC Hostivař - TJ Tatran Třemošná 4:1 (2:0, 0:0, 2:1)

Hostivař hrála první jarní zápas na domácím hřišti a její začátek byl famózní. Už po devatenácti vteřinách se trefil Škrobák a za další dvě minuty ho napodobil Palička. V tu chvíli vedli domácí dva nula a měli nakročeno k velké kanonádě. Jenže vedení Pražany ukolébalo a jejich nasazení trochu ochablo. Druhá třetina se obešla bez gólu a tak se střílelo znovu až v poslední části hry. Na tři nula zvyšoval dorostenec Kandler první brankou v A-týmu, ale tříbrankové vedení celku dlouho nevydrželo, protože o pár minut později se trefil hostující Chvojka. Vítězství už si Hostivař vzít nenechala a do prázdné branky dával znovu Palička, který pak utkání na webu klubu zhodnotil: „Start do zápasu jsme měli perfektní, ale poté jsme se přizpůsobili hře soupeře a začali hrát dost líně. I přes celkem hodně šancí se nám ve druhé třetině nepodařilo vstřelit gól. Hodně důležitá byla třetí branka Karlíta Kandlera, která nám dodala klid. No a poslední dva góly už byly spíš jen kosmetickou úpravou."

HBC Nové Strašecí - TJ Plzeň – Litice 6:1 (0:0, 3:0, 3:1)

Proti předposlednímu celku tabulku si museli příznivci Nového Strašecí počkat na vedoucí branku do druhé třetiny. Tím se však domácí uklidnili a následoval jejich brankostroj, který se nakonec zastavil na čísle šest. Krátce po změně stran otevřel skóre Sýkora, který byl spolu s dvojicí Ryss - Krtička hlavním strůjcem úspěchu. Zmíněná trojice byla u všech branek. Na první gól navázal dvakrát Ryss a bylo to 3:0. Ve třetí části se prosadil v oslabení šikovný Krtička a dvě branky přidal Sýkora, který tak završil hattrick. Baráth v brance Nového Strašecí přišel o čisté konto v závěru. „Konečně mohu říct, že jsem byl celkově spokojen. Dařilo se nám v útoku i obraně. Pozitivní je také zapracování hráčů rezervního týmu," uvedl na webu Strašecí spokojený kouč Moravec.

TJ HBC Olymp Jindřichův Hradec - SK Ďáblové Praha 3:0 (1:0, 0:0, 2:0)

Vedoucí mužstvo tabulky z Jindřichova Hradce přivítalo k prvnímu víkendovému utkání hráče Ďáblů Praha. S pátým týmem tabulky si nakonec Jihočeši poradili 3:0, i když průběh zápasu byl složitější. Hosté totiž svého soupeře dokázali přestřílet a domácí gólman Janák se musel hodně zapotit, aby si udržel čisté konto. Domácí se dostali do vedení v jedenácté minutě první třetiny a tenhle těsný stav jim vydržel až do třetí části. To už vrhli hosté všechno do útoku při snaze vyrovnat a Olymp trestal. Trefil se ve 39. minutě Landkammer. Jindřichohradečtí si pak výsledek hlídali a v závěrečné power-play pražského celku přidal třetí branku vteřinu před koncem Slanina.

SK Suchdol nad Lužnicí - TJ Kovo Praha 3:5 (1:3, 0:0, 2:2)

Na jih Čech přijel na víkend druhý tým tabulky Kovo Praha a na hřišti Suchdola chtěl dokázat, že je v zápase favorit. Domácí začali utkání dobře a využili přesilovou hru. Pak si však vybral slabší chvilku brankář Hronek a pustil dva góly trochu lacinější povahy a sekundu před koncem první třetiny inkasoval potřetí v oslabení. „O zápase bylo skoro rozhodnuto,“ uvedl za Suchdol Stanislav Landa. Ve druhé třetině nepadl žádný gól a do třetí chtěli domácí vlétnou a něco se stavem udělat. Místo toho rychle inkasovali po zaváhání obrany. Za deset sekund po obdržené brance snížili Krejčím a potom na 3:4 i Miroslavem Landou. V tu dobu Suchdol sahal po vyrovnání, ale přišel faul a šťastná branka hostí. Kromě bodů přišli Jihočeši také o kapitána Lakatoše, který si zlomil klíční kost.

SK HBC CSKA Karlovy Vary - Jungle Fever Kladno 4:1 (1:1, 0:0, 3:0)

Domácí hrají o účast v elitní osmičce pro play-off a že to berou vážně bylo vidět i na soupisce, když k zápasu postavili sedmnáct hráčů do pole. Naopak hosté přijeli jen v osmi a dokázali vzdorovat pouze první třetinu. V osmé minutě poslal Vary do vedení Urbele, ale na jeho branku dokázal hostující Boháč zareagovat. To však bylo ze strany hostí všechno a zápas se proměnil v souboj Západočechů s brankářem Fajtem v kleci posledního týmu tabulky. Gólman nakonec inkasoval ještě tři branky až v poslední třetině zápasu. Dlouho tak držel kladenské mužstvo ve hře o body, ale nakonec se mu to nepodařilo. „Celé utkání jsme měli herní převahu, ale nedařilo se nám vytvářet si gólové šance. Hlavně z toho důvodu byl stav utkání před závěrečnou třetinou 1:1. Ve třetí třetině jsme se ale dokázali střelecky prosadit a strhnout vítězství na svou stranu,“ konstatoval za domácí Pavel Divíšek.

HBC Pento Most B - HBC ALPIQ Kladno B 5:4 (2:0, 2:0, 1:4)

aByl to zápas dvou celků, které mají své týmy v extralize, v tabulce jsou místo od sebe, v zápase byly téměř vyrovnané na body, vyloučení, jejich potrestání i braky v oslabení. Jenže rozdíl v tabulce mezi devátým Mostem B a desátým Kladnem B je jedenáct bodů a to bylo hodně znát i na prvních dvou třetinách utkání, které vyhráli domácí jednoznačně 4:0. Jenže pak se stalo něco neuvěřitelného. Do třetí části vlétli hosté naprosto famózně a dokázali čtyřbrankovou ztrátu stáhnout. O svém vítězství tak musel Most rozhodnout až v přesilov hře v závěru zápasu, když byl podruhé v utkání na trestné lavici Hudera. Šťastným střelcem byl Jaroslav Faltín.

HBC Nové Strašecí - TJ Tatran Třemošná 1:2 (0:2, 0:0, 1:0)

Třemošná přijela do Strašecí s jedenácti hráči a nastoupila s defenzivní taktikou. Ta jí ze začátku moc nevycházela a domácí si vypracovali hned několik šancí. Jenže je nedali. Přišel trest. Ryss zaváhal na červené a samostatný únik skončil v síti. Ještě hůře bylo minutu později, kdy Šnobl nepřikryl míček a dotírající Rippl neměl problém zvýšit. I nadále pokračoval tlak domácích, ale vždy se stejným výsledkem. Neujaly se ani samostatné úniky Tótha a Wittmayera. Kubeše nepropálil ani ostřelovač Porcal. S přibývajícím časem rostla i nervozita papírového favorita, který přes všechno úsilí dorovnat nestihl. Jen Ryss snížil „Zbytečná ztráta bodů, navíc v domácím prostředí. Dvě individuální chyby nás srazily, ale i tak jsme měli vyhrát. Na jeden gól se nemůžeme spoléhat. Pražské duo Kovo - Hostivař nám teď uteklo na dva body. Náš cíl se nemění, chceme po základní části skončit co nejvýše," uvedl po zápase trenér Moravec.

HBC Hostivař - TJ Plzeň – Litice 3:1 (1:0, 0:1, 2:0)

Předposlední Plzeň dokázala na hřišti favorita překvapit a i domácí sportovně uznali, že byla lepší. Jenže na to se nehraje. Tři góly dali hráči Hostivaře a jen jeden gól Plzeň. Díky tomu si Hostivař zajistila účast v první čtyřce pro play-off. Úvodní šanci tkání si vypracovali hosté, ale první branku dali domácí, když se trefil Kalabis. První třetina se nesla ve znamení nepřesností. Druhá byla ze strany domácích ještě horší a tak mohl hostující Juroško povodit gólmana na brankovišti a skórovat. Ve třetí třetině však Plzeňští nadějný stav neudrželi a soupeř je dvěma góly zlomil na svou stranu. Nutno dodat, že výborným výkonem se blýskl gólman Hostivaře Kucarov.

SK Suchdol nad Lužnicí - SK Ďáblové Praha 3:0 (2:0, 0:0, 1:0)

„Na Ďábly umíme zahrát a opět se to potvrdilo. Neměli šanci,“ hodnotil utkání trenér domácích Stanislav Landa. Domácí si po den staré porážce s Kovo Praha chtěli spravit chuť, což pro ně nakonec nepředstavovalo takový problém. Už po první třetině vedli o dva góly, když se trefili Blafka a Vacka. Při první brance to byla samostatná akce přes celou obranu a druhý gól vyhraná bule a dělovka přes do branky. Ve druhé části gól nepadl, ale ve třetí to byli znovu domácí, kdo skóroval. Jmenovitě se jednalo o Lukáš Kubala. V tu chvíli už nebylo o vítězi pochyb. „Pochvalu zaslouží celé naše mužstvo a hvězda utkání byl brankář Milan Šlefr,“ dodal Landa.

TJ HBC Olymp Jindřichův Hradec - TJ Kovo Praha 3:2ss (1:0, 1:2, 0:0)

Jak být v zápase méně aktivní, prohrát na střely 21:42 a ještě zápas na samostatné nájezdy vyhrát, to ukázali hráči lídra tabulky z Jindřichova Hradce. V nejatraktivnějším duelu 19. kola mezi prvním a druhým týmem dokázali porazit na samostatná střílení Kovo Praha. Jihočeši vstoupili do zápasu skvěle a hned z prvního útoku se radovali z branky. Tvrdou střelu vyrazil hostující brankář jen před sebe a Čapek ji dokázal pohotově vyrazit. První třetina byla z celého zápasu nejvíce vyrovnaná a Jindřichův Hradec v ní uhájil vedení. Ve druhé a třetí už ho hostující tým dokázal jasně přestřílet, ale narážel na výborně chytajícího Průšu. Ten kapituloval až v šesté minutě druhé části po závaru na brankovišti bekhendu Valenty. Hosté šli potom do vedení, které ale Hradec dokázal díky nešťastnému vlastnímu gólu hostí srovnat. Třetí třetina gól nepřinesla. V přesilové hře těsně před koncem dokonce hosté trefili břevno. Následovala samostatná trestná střílení, kde se jako rozdílové ukázalo hned to první. Průša totiž soupeře dvakrát vychytal.