1. liga

Třemošná a Litice uspěly v důležitých bojích ve spodní půlce tabulky

Jen tři zápasy měla na programu nedělní dohrávka 13. kola západní skupiny 1. NHbL. V jednom z nich zaznamenal teprve druhou letošní bodovou ztrátu jindřichohradecký Olymp, který nechal po nájezdech dva bodíky v Novém Strašecí.

Bubáci už jsou druzí, ale i tak mají Jihočeši stále luxusní sedmibodový náskok. V dalších dvou zápasech se rozhodovalo hlavně o pozicích v druhé půlce tabulky. Rázný krok ke klidnější zimě udělal Tatran Třemošná, který těsně přehrál rezervu kladenského Alpiqu. Tři body konečně vydolovali i hráči Litic, kteří v přímém souboji o předposlední příčku o jeden gól vyhráli proti Jungle Fever.

HBC ALPIQ Kladno B - TJ Tatran Třemošná 3:4 (1:0,2:3,0:1)

Důležitý zápas sehráli v Kladně dosavadní sousedé v tabulce – domácí Alpiq a Třemošná. Kladenský tým získal vedení už na začátku třetí minuty a držel ho až do začátku druhé třetiny. Pak ale přišel první obrat skóre – trojice Rippl, Škarecký, Stráský se postarala o dva přesilovkové góly a po zásazích Rippla a kapitána Škareckého hosté vedli. To jim ale vydrželo jen 33 vteřin, po kterých využili početní výhodu i domácí. Kladno znovu ožilo a po dalších necelých dvou minutách zase získalo vedení zpět. Třetí zvrat odstartoval trest ve hře pro domácího Čápa na konci druhé třetiny. Třemošná dostala možnost zahrát si krátce v pěti proti třem a přesilovku nakonec opět zužitkovala. Rozhodující branka padla necelé 4 minuty před koncem. I Kladno pak ještě hrálo dvojnásobnou přesilovku, na vyrovnání už ale nedosáhlo. „Pro nás důležitý zápas podzimu jsme nakonec zvládli, mužstvo splnilo to, co jsme si před utkáním řekli. Myslím, že jsme si vítězství vybojovali a zaslouženě vyhráli,“ hodnotil kapitán Tatranu Petr Škarecký.

Střely: 26:19, vyloučení: 6:6, využití přesilovek: 1:2, oslabení: 0:0

Jungle Fever Kladno - TJ Plzeň - Litice 1:2 (0:0,0:1,1:1)

Třiatřicet vteřin před závěrečným hvizdem rozhodly Litice na Kladně o tom, že na poslední příčce tabulky dojde ke střídání. Přitom střelecky byli o něco aktivnější domácí, jenže své šance neproměnili a situaci si navíc komplikovali častějším vylučováním. Otěže tak přebíraly Litice a v půlce zápasu otevřely gólový účet. Ve 40. minutě domácí přiblížil k bodu zásah kapitána Růžičky, ale závěr zvládli lépe hosté. Gól Kůrky znamenal, že skončilo dlouhé devítizápasové čekání Litic na body a také, že se plzeňský celek posunul z poslední pozice o bod právě před Jungle. „Domácí se dostali do většího tlaku pouze v přesilových hrách, jinak jsme je přehrávali a nakonec si odvážíme trochu šťastné, ale zasloužené vítězství,“ říkal po zápase vedoucí litického mužstva Martin Kastner.

Střely: 28:20, vyloučení: 8:6, využití přesilovek: 0:0, oslabení: 0:0

HBC Nové Strašecí - TJ HBC Olymp Jindřichův Hradec 5:4 ss (0:2,2:1,2:1)

V zápase Nového Strašecí s Jindřichovým Hradcem se od začátku hrál útočný hokejbal. Olymp byl první třetinu lepším týmem a po zásluze vedl 2:0. Pak se ale děly věci. Ve 20. minutě zamířil na trestnou jindřichohradecký kapitán Landkammer a doprovodil ho spoluhráč Matějka, který vyfasoval “desítku“. Ten ale na trestné lavici pobyl jen necelé dvě minuty, po kterých ho rozhodčí poslal do šaten s osobním trestem do konce zápasu. Rozruch v řadách Olympu využili domácí ke snížení a za další 4 minuty v přesilovce dokonce vyrovnali. Nerozhodný stav vydržel jen 18 vteřin, po kterých znovu vedl Olymp. Trestné lavice nestačily vychladnout a až do konce zápasu je v podstatě průběžně někdo zahříval. Na začátku třetí třetiny dostal 5 + OK další hráč hostů Šperl a stejné tresty padly na obou stranách i 6 minut před koncem třetí části, kdy se doprovodili do šaten domácí Sýkora a Plášil za hosty. Rozhodčí prokládali vysoké tresty i dvouminutovými a výsledkem bylo 6 vyloučených domácích a 12 hostů. Skóre se ve třetí části měnilo třikrát – nejprve Bubáci v přesilovkách otočili na 4:3, pak ale Olymp srovnal, a když další oslabení ubránil, rozhodovalo se v nájezdech, ve kterých brali druhý bod domácí. Zatímco Středočeši si po zápase pochvalovali bodový zisk a podporu fanoušků, z jihočeského kádru zněla hlavně kritika na adresu sudích.

Střely: 17:15, vyloučení: 6:12, využití přesilovek: 3:0, oslabení: 0:1