1. liga

Olymp porazil Hostivař a je králem podzimu, pražským týmům se nedařilo ani ve Varech

Dvě těsné a hodně překvapivé výhry si o víkendu připsal tým CSKA Karlovy Vary. V sobotní předehrávce o jedinou branku porazil pražské Ďábly a o den později si se stejně minimálním rozdílem poradil i s Kovem. Vary si tak výrazně polepšily v průběžné tabulce.

Ďáblové prohráli i v Mostě a nevydařený víkend na hřištích soupeřů má za sebou po porážkách s Hostivaří a Novým Strašecím také Suchdol. O další body marně bojovali hráči Jungle Fever s Třemošnou a Litice s béčkem kladenského Alpiqu. Šlágrem kola byl nedělní souboj prvního s druhým, jindřichohradecký Olymp díky úspěšné druhé třetině proti Hostivaři naplno bodoval a zajistil si tak první příčku až do jara.

Sobota:

SK HBC CSKA Karlovy Vary - SK Ďáblové Praha 4:3 (1:1,3:2,0:0)

Vary měly doma početní i střeleckou převahu, průběh zápasu byl ale hodně vyrovnaný. V první třetině se šance střídaly na obou stranách a oba týmy daly po gólu. Ve druhé patnáctiminutovce domácí vybojovali nakonec rozhodující náskok. „Dvě třetiny jsme byli lepším týmem a pouze nízká produktivita způsobila drama až do konce utkání. Ve třetí třetině byla znát obava o výsledek zápasu, ale v rozhodující chvíli nás podržel brankář Rojko,“ komentoval vítězný zápas Pavel Divíšek, vedoucí domácího mužstva.

Střely: 38:22, vyloučení: 1:1, využití přesilovek: 1:0, oslabení: 0:0

HBC Pento Most B - TJ Kovo Praha 1:6 (1:4,0:1,0:1)

Kovo mělo v Mostě raketový nástup, první velká šance přišla po 10 vteřinách a první gól už při druhém střídání hostů. Tlak pokračoval a Kovo brzy náskok zvýšilo. Až poté Pražané polevili, vyrobili několik chyb a mostecká rezerva jednu z nich využila ke snížení. Domácí pak vyrovnali hru, ale hlavně lajna Fišer-Valenta-Franěk v dresu Kova jim stále dělala velké problémy. Valenta opět zvýšil vedení hostů a Franěk pak uzavřel účet první třetiny na 1:4. Dostatečný náskok snížil tempo hry, Pento se snažilo o protiútoky, ale střelecky se už neprosadilo. Naopak Pražané náskok navyšovali – Valenta ve druhé části zkompletoval hattrick a Fišer v poslední třetině přidal šestý gól Kova.

Střely: 16:37, vyloučení: 3:3, využití přesilovek: 0:0, oslabení: 0:0

HBC Hostivař - SK Suchdol nad Lužnicí 6:3 (2:1,1:1,3:1)

Nováček ze Suchdola favorita dost dlouho trápil. Hostivař po první třetině vedla, ale až do poslední třetiny se musela o výsledek obávat. „Dvě třetiny byly vyrovnané, možná jsme byli i lepši. Ale totálně jsme pokazili vstup do třetí třetiny a to rozhodlo o celém utkání,“ komentoval kouč Suchdola Stanislav Landa. „Od prvních minut jsme hrozili díky kvalitní hře dopředu, nicméně trpěla defenzivní činnost. Až nástup do třetí třetiny rozhodl definitivně o výsledku, soupeř nenašel na naše rychlé branky odpověď a zápas jsme v poklidu dovedli do vítězného konce,“ přidal se trenér domácích Václav Manert.

Střely: 29:25, vyloučení: 6:7, využití přesilovek: 1:1, oslabení: 0:0

Neděle:

Jungle Fever Kladno - TJ Tatran Třemošná 0:3 (0:0,0:1,0:2)

Hosté kvůli plné marodce nemohli do zápasu poslat kompletní sestavu a tak v Kladně začali hodně opatrně. Hráči Jungle Fever měli převahu, jenže gólem ji nepotvrdili. A tak jako první v prostřední patnáctiminutovce skóroval Tatran. Takticky vydařený výkon pak Třemošná zpečetila v poslední třetině dalšími dvěma zásahy. „Mužstvo splnilo na sto procent defenzivní činnost a podpořilo dobře chytajícího brankáře Kubeše. Před týmem musím smeknout a poděkovat za přístup k zápasu,“ vzkázal kapitán Tatranu Petr Škarecký.

Střely: 36:23, vyloučení: 5:8, využití přesilovek: 0:2, oslabení: 0:0

HBC ALPIQ Kladno B - TJ Plzeň - Litice 4:0 (1:0,2:0,1:0)

Litice na Kladně prohospodařily šanci na posun z poslední příčky a hlavně si hodně zkomplikovaly situaci na chvostu tabulky. Rezerva Alpiqu vedla od první třetiny a vedení postupně navýšila až na 4:0. Díky výhře už má na 10. příčce na Litice náskok devět bodů a plzeňský tým bude mít co dělat, aby se ještě zbavil sestupových starostí.

Střely: 27:19, vyloučení: 3:5, využití přesilovek: 1:0, oslabení: 0:0

HBC Pento Most B - SK Ďáblové Praha 2:1 (2:0,0:1,0:0)

Pento zvládlo lépe nástup do zápasu a po první třetině vedlo o dva góly. Hosté se probrali a tlačili se za snížením, Severočeši zvyšovali jejich šance častějším vylučováním a jedna z přesilovek nakonec čestný úspěch Ďáblů přinesla. Další střely Pražanů ale mostecký gólman Solar pochytal a připsal si nakonec 38 úspěšných zásahů. Pento díky těsné výhře vrátilo soupeři porážku z prvního jarního kola a v tabulce už Ďáblům dýchá na záda, když na ně na šesté příčce ztrácí jen dva body.

Střely: 25:39, vyloučení: 8:3, využití přesilovek: 0:1, oslabení: 0:0

SK HBC CSKA Karlovy Vary - TJ Kovo Praha 2:1 (2:0,0:1,0:0)

Domácí šli v 6. minutě do vedení, když využili zmatku před brankou Pražanů. Kovo pak ožilo, jenže chyba v rozehrávce a další gól v síti jejich snahu hodně zmrazily. Další tlaková vlna přišla až po pauze, ale defenziva domácích odolávala. Snížení přišlo až na konci druhé třetiny, kdy se po teči ujala střela od modré. V poslední části domácí bránili hubený náskok ještě úporněji, oba týmy se přesto dostaly do slibných šancí, žádná z nich se už ale neujala. V samotném závěru Vary nevyužily přesilovku a Kovo zase neuspělo v následné power play. „Oproti zápasu s Ďábly nám vyšla podle představ jen první třetina, ve které jsme se ujali vedení 2:0. Potom se hra vyrovnala a šance se střídaly na obou stranách. Výborně nám zachytal brankář Novák, který měl lví podíl na konečném těsném výsledku,“ chválil vedoucí karlovarského týmu Pavel Divíšek.

Střely: 28:37, vyloučení: 1:2, využití přesilovek: 0:0, oslabení: 0:0

HBC Hostivař - TJ HBC Olymp Jindřichův Hradec 3:4 (1:0,0:3,2:1)

Jindřichův Hradec a Hostivař sehrály v Praze zápas hodný souboje prvního s druhým. Olympu se vydařila vlastně jen jediná třetina, ale i to stačilo na těsnou výhru. Přitom domácí měli výrazně lepší nástup do zápasu a od třetí minuty vedli díky využité přesilovce. Další převahu už ale Hostivař nezužitkovala a dala tak soupeři šanci na obrat. Na začátku druhé části byl vyloučen útočník Olympu Plášil na 5 minut a do konce zápasu, ale Jihočechům to paradoxně pomohlo. „Domácí jsme k ničemu nepustili a tím jsme se zvedli. Začali jsme bojovat, hrát aktivněji a přišly i branky. V závěru 2. třetiny jsme během necelých tří minut vsítili 3 slepené góly a vše nám hrálo do karet,“ popsal vedoucí mužstva Olympu Jaroslav Matějka. Ve třetí třetině ale Olymp často chyboval a o těsnou výhru, musel bojovat až do konce. „Ve druhé třetině se ukázala naše největší slabina - disciplína. Díky té dostal soupeř mnoho šancí ke srovnání a dokonale je využil dokonce v obrat. Ve třetí třetině jsme se uklidnili a vrátili ke své hře, Hradec přehrávali v jejich obranné třetině, nicméně na vyrovnání jsme už nedosáhli,“ doplnil svůj komentář kouč Hostivaře Václav Manert.

Střely: 25:26, vyloučení: 9:7, využití přesilovek: 2:2, oslabení: 0:0

HBC Nové Strašecí - SK Suchdol nad Lužnicí 6:3 (1:0,1:1,4:2)

Nové Strašecí mělo doma mírnou převahu, ale hosté dvě třetiny zlobili. Domácí vyhráli první třetinu 1:0 a na začátku druhé části využili přesilovku. Pak Suchdol zvýšil iniciativu, prosadil se i střelecky, ale i po druhé třetině se radovali z těsného vedení Bubáci. „Třetí třetina byla od začátku v naší režii a po zásluze máme tři body,“ hodnotil trenér domácích Josef Moravec, který chválil výkon náhradního brankáře Laška a také návrátilce Wittmayera. Ten dal v zápase tři branky a přidal dvě asistence.

Střely: 31:27, vyloučení: 5:5, využití přesilovek: 3:2, oslabení: 0:0