1. liga

Bubáci ani Ďáblové si nenechali utéct soupeře na špičce

Kolo plné derby, které uzavřelo první polovinu základní části, nabídl v neděli program západní skupiny 1. NHbL. Jedinou jednoznačnou výhru si připsal suverén soutěže Olymp Jindřichův Hradec, který si jasně poradil se Suchdolem nad Lužnicí.

Další zápasy byly hodně vyrovnané, na západě Čech Třemošná těsně přehrála Litice, na severu bylo o jednu branku lepší mostecké béčko, které hostilo KarlovyVary. Pražské derby Ďáblů s Kovem vyhráli domácí, v duelech kladenských týmů a Nového Strašecí s Hostivaří byli šťastnější hosté. Situace na špici tabulky se tak opět vyostřila, první trojka měla šanci jít do výraznějšího trháku, jenže Ďáblové ani Bubáci z Nového Strašecí svoje soupeře do úniku nepustili. Ve spodní půlce si vylepšili pozice Třemošná s kladenským Alpiqem.

TJ Plzeň - Litice - TJ Tatran Třemošná 3:4 (1:1,2:2,0:1)

Přetahovanou o výsledek zahájily domácí Litice v 10. minutě první třetiny. Vedení jim ale vydrželo jen 36 vteřin, po kterých Tatran srovnal. Po přestávce přestřelka pokračovala, tentokrát vedli hosté, jenže ani oni si náskok neužívali dlouho – na gól Ježka odpověděl po 27 sekundách domácí útočník Kastner. Ježek to zkusil ještě jednou a Třemošná za dalších 75 vteřin zase vedla. I podruhé ale zasáhl Kastner a před druhou pauzou opět vyrovnal. Rozhodující úder tak přišel až v poslední části. Vítězný gól vstřelil kapitán Tatranu Patr Škarecký ve 34. minutě. „V rozhodujících momentech nás podržel brankář Kubeš. Domácí hodně bojovali, naopak my jsme se snažili je přehrát spíše herním stylem. V poslední třetině se nám podařilo využít jednu z brejkových situací, což nakonec rozhodlo. Domácí si vytvořili v koncovce utkání tlak, který ale nedokázali gólově využít,“ zhodnotil střelec vítězné branky Petr Škarecký.

Střely: 26:19, vyloučení: 5:3, využití přesilovek: 0:0, oslabení: 0:0

SK Ďáblové Praha - TJ Kovo Praha 3:2 (1:0,1:1,1:1)

Kovo začalo aktivněji a Ďáblové, kterým se v posledních kolech příliš nedařilo, se soustředili hlavně na defenzivu a napadání rozehrávky soupeře. Zároveň domácí občas zazlobili z brejků a taktika se jim vyplatila. V 8. minutě se rychle prokombinovali středním pásmem až k úspěšnému zakončení do prázdné branky. Kovo inkasovaný gól zaskočil, na odpověď se zmohlo až po přestávce. Nejdříve nevyužilo přesilovku, ale jen tři vteřiny po jejím konci vyrovnával premiérovým gólem v soutěži Janáček. Kovo mělo další šance hlavně v početních výhodách, jenže branku Ďáblů dobývalo marně. Naopak domácí využili jednu z mála přesilovek k tomu, aby znovu odskočili. Třetí třetinu opět zahájili lépe hosté, po 72 vteřinách podruhé v zápase srovnali. Pak ale pohrdli dalšími přesilovkami, a tak udeřilo na druhé straně. Myslivec dokázal pět minut před koncem utéct obráncům a rozhodl. Kovo další šance nevyužilo a neuspělo ani v závěrečné power play.

Střely: 17:25, vyloučení: 7:3, využití přesilovek: 1:0, oslabení: 0:0

TJ HBC Olymp Jindřichův Hradec - SK Suchdol nad Lužnicí 8:1 (1:0,3:0,4:1)

Skvělou šou nabídl hokejbalovým fanouškům v neděli jindřichohradecký Olymp. Nový trenér domácích a loňský mistr světa z Plzně Jan Donauschachtl přivezl ukázat pohár šampiónů a i hráči na hřišti se činili. Začátek patřil Suchdolu, ale využitá přesilovka v závěru první třetiny přinesla vedení domácím po zásahu kanonýra Slaniny. Stejný hráč přidal na začátku druhé části další branku a lídr národky se uklidnil. Hrál se útočný hokejbal plný ostrých soubojů, ale góly padaly jen na jedné straně. Hosté nevyužili dvojnásobnou přesilovku, naopak Olymp přidal ještě před druhou pauzou ještě dvě slepené branky. V poslední třetině zaznamenal Suchdol v další přesilovce 5 na 3 čestný úspěch, jenže to už zápas jasně patřil domácím. „Soupeř nehrál špatně, ale my jsme šli plně odhodláni za vítězstvím a naše pevná vůle se jasně projevila,“ komentoval vedoucí jindřichohradeckého týmu Jaroslav Matějka.

Střely: 52:38, vyloučení: 7:5, využití přesilovek: 1:1, oslabení: 1:0

HBC Hostivař - HBC Nové Strašecí 3:6 (0:3,2:1,1:2)

Další výborný zápas sehráli hráči Hostivaře a Nového Strašecí. Svižný a útočný hokejbal sedl tentokrát lépe hostům. Těm se už během první třetiny povedlo nasbírat rozhodující tříbrankový náskok. V sedmé minutě na sebe slepili přesné zásahy Krtička a Sýkora, který před přestávkou přidal i třetí zásah Nového Strašecí. Mladý tým domácích se pokoušel dotahovat, útočil, ale blíž než na dvoubrankový rozdíl se nedostal. „Přes nesporné kvality soupeře, hlavně v útočné fázi, jsme byli od začátku o chlup lepší. Pochvalu zaslouží celý tým, který plnil taktické pokyny v průběhu celého utkání,“ radoval se z důležité výhry kouč hostů Josef Moravec.

Střely: 21:27, vyloučení: 8:6, využití přesilovek: 1:3, oslabení: 0:0

HBC Pento Most B - SK HBC CSKA Karlovy Vary 5:4 (3:1,2:1,0:2)

Do severočeského derby vstoupili lépe domácí, kteří i rychle otevřeli skóre. Hosté začátek prospali a ke slovu se dostali až za stavu 2:0. Na jejich snížení ale Pento odpovědělo třetím gólem, hned v úvodu druhé patnáctiminutovky přidalo i čtvrtý a ve 24. minutě vedlo už 5:1. Kapitán karlovarského týmu Josef Šlár pak zkusil zavelet k obratu, postavil se do čela stíhací jízdy, když nastřílel čistý hattrick, na vyrovnání to však už nestačilo.

Střely: 33:31, vyloučení: 7:1, využití přesilovek: 1:1, oslabení: 0:0

Jungle Fever Kladno - HBC ALPIQ Kladno B 1:2 ss (0:0,1:1,0:0)

Zápas o kladenského krále podzimu nenabídl gól dlouhých 18 minut. Vyrovnaný zápas pak brankově načal domácí kapitán Růžička, za necelých sedm minut ale srovnal Šíma. V opatrném zápase se žádné útočné hody nekonaly a další gól viděli diváci až v nájezdech. O tom, že dva body získá rezerva Alpiqu rozhodlo úspěšné samostatné střílení Ogurčáka. Alpiq tak vyhrál podruhé za sebou 2:1 v nájezdech a posunul se na 9. místo tabulky. Tým Jungle Fever si zase připsal podruhé za sebou bod za porážku 1:2 po samostatných stříleních, po krůčcích se vzdaluje poslednímu místu a těšit ho může i výrazně zpevněná defenziva.

Střely: 15:16, vyloučení: 3:5, využití přesilovek: 0:0, oslabení: 0:0