1. liga

Překvapení: Kladenská rezerva sebrala první body Olympu

Až v 10. kole západní skupiny 1. NHbL přišel o body Olymp Jindřichův Hradec. Překvapivě si vybral slabší chvilku proti rezervě kladenského Alpiqu, kterou sice jasně přestřílel, ale nakonec jí podlehl v nájezdech.

Černá série Ďáblů pokračovala v Novém Strašecí, v derby dalších pražských týmů uspělo Kovo proti Hostivaři. V bojích ve spodní polovině tabulky přidal aspoň bodík kladenský Jungle v Suchdole, Karlovy Vary doma nečekaně vysoko složily Třemošnou a Litice jednoznačně padly v Mostě. V sobotní dohrávce Suchdol nad Lužnicí uspěl doma proti béčku Alpiqu.

Sobota:

SK Suchdol nad Lužnicí - HBC ALPIQ Kladno B 8:3 (1:1,2:1,5:1)

Kladno vyjelo na jih Čech v nekompletní sestavě, která v Suchdole dokázala vzdorovat aktivně hrajícím domácím dvě třetiny. Do vedení šel Suchdol díky využité přesilovce, ale Alpiq ještě před první pauzou vyrovnal. Mnohem častěji střílející domácí získali v druhé části vedení podruhé a ve 23. minutě už měli dvoubrankový náskok. Hostům ale vyšla bule v útočném pásmu a snížili. Třetí část už ale patřila domácím střelcům. Už po 60 vteřinách hry přišel další zásah z přesilovky a definitivní zlom přinesl krátký časový úsek před polovinou závěrečného dějství. Suchdol nastřílel tři slepené góly a bylo po zápase. Další úpravy na obou stranách už byly jen kosmetické.

Střely: 43:16, vyloučení: 4:7, využití přesilovek: 3:0, oslabení: 0:0

Neděle:

TJ HBC Olymp Jindřichův Hradec - HBC ALPIQ Kladno B 1:2 ss (0:0,1:0,0:1)

Rezerva Alpiqu si po sobotní porážce spravila chuť v Jindřichově Hradci. Olymp od začátku často ztrácel míček a kladenští s chutí zlobili z rychlých brejků. Alpiq přečkal i tři oslabení a v první části udržel bezbrankový stav. Domácí zlepšili hru až v druhé třetině, kdy šli díky přesilovkové ráně Šperla do vedení, ale další šance nevyužili a hosté favorita zaskočili. V poslední části přišlo už v 32. minutě vyrovnání z hole Noska, které Kladno udrželo až do závěrečného hvizdu. „Bohužel nám tentokrát absolutně nevycházelo zakončení. Ani ty největší šance jsme v neděli nedokázali využít. Třikrát jsme nedali z brankoviště do prázdné branky, trefili jsme tři tyčky v základní hrací době a další dvě v nájezdech, měli jsme prostě pech,“ hodnotil trenér Olympu Jaroslav Matějka. V samostatných stříleních se tak povedlo hostům utrhnout i druhý bod a přestřihnout sérii devíti výher Jindřichova Hradce. „Ale nic se neděje, liga jde dál, neděláme z toho žádnou tragédii, vždyť výkon nebyl vůbec špatný,“ zůstal nad věcí Matějka.

Střely: 45:19, vyloučení: 6:8, využití přesilovek: 1:0, oslabení: 0:0

SK Suchdol nad Lužnicí - Jungle Fever Kladno 2:1 ss (0:0,1:0,0:1)

Suchdol měl v zápase proti kladenskému Jungle Fever převahu, ale na rozdíl od soboty se střelci hodně trápili. Ve druhé části domácí sice získali v přesilovce vedení, ale ve třetí patnáctiminutovce o něj v oslabení zase přišli. Bod navíc museli vybojovat až v nájezdech. „Hráli jsme lépe než v sobotu, ale ta naše žalostná koncovka! Utkáni bylo hrané na jednu branku, ale s jedním vstřeleným gólem se špatně vyhrává. V nájezdech Kalát bravurně zařídil aspoň dva body,“ popisoval trenér domácích Stanislav Landa. Jungle se díky bodu odlepil ode dna tabulky, kam propadly Litice.

Střely: 32:11, vyloučení: 4:8, využití přesilovek: 1:1, oslabení: 0:0

HBC Hostivař - TJ Kovo Praha 3:5 (1:1,1:2,1:2)

Pražské derby Hostivaře s Kovem bylo zároveň soubojem druhého se třetím týmem tabulky. Zkušenější hosté od začátku permanentně zaměstnávali gólmana Hostivaře Kucarova a díky aktivní hře získávali navrch. Dostali se do vedení, které jim ale domácí dvě minuty před první přestávkou ještě stihli sebrat. Tvrdý úder dostala Hostivař na začátku druhé části, kdy stačilo 12 vteřin, aby Valenta v přesilovce vrátil Kovu vedení. To hosté ještě navýšili ve 23. minutě. Na odpověď se zmohli domácí až 19 sekund před druhou sirénou. Kovo mělo výborný vstup i do třetí patnáctiminutovky a v 35. minutě vedlo už 5:2. Domácí neudrželi nedobytnost svého nového hřiště, v samotném závěru v přesilovce už jen korigovali. „Kovo vyhrálo zaslouženě, bylo od prvních minut lepším týmem. Snad až třetí třetina snese z našeho pohledu přísnější kritiku, nicméně náš tlak byl bez efektu,“ uznal převahu soupeře kouč Hostivaře Václav Manert. Hostivař má v tabulce před Kovem už jen jednobodový náskok.

Střely: 53:46, vyloučení: 7:7, využití přesilovek: 1:1, oslabení: 0:0

HBC Nové Strašecí - SK Ďáblové Praha 5:3 (2:1,0:0,3:2)

Pohledný útočný hokejbal předvedly v přímém souboji o čtvrté místo týmy domácích Bubáků s pražskými Ďábly. Novému Strašecí vyšel úvod, Lev v první minutě otevíral skóre a nová posila z Mostu Jan Krtička zvyšovala v 6. minutě na 2:0 pro domácí. Ďáblové opět hráli s velmi prořídlou sestavou jen na dvě lajny, přesto stihli v první části vedení Bubáků stáhnout na jedinou branku. V zlepšeném výkonu pokračovali i v druhé části, která ale gól nenabídla. V závěrečné třetině nejprve domácí díky využité přesilovce opět odskočili, ale pět minut před koncem zdramatizoval zápas Ďábel Kočka. Na snížení odpověděl domácí kanonýr Sýkora, jenže Ďáblové se nevzdávali a rychle se znovu dotáhli. Vítězství Bubákům nakonec vzápětí pojistil druhou brankou v zápase nejlepší střelec ligy Sýkora.

Střely: 18:15, vyloučení: 11:9, využití přesilovek: 2:2, oslabení: 0:0

HBC Pento Most B - TJ Plzeň - Litice 7:1 (2:0,2:1,3:0)

Nováček z Litic pokračuje v podzimní mizérii. Tentokrát nestačil na béčko mosteckého Penta. Domácí pohodlně navyšovali skóre až na konečných 7:1. O dvě branky Mostu se postaral Jan Lucák. Pento se díky třetí výhře v posledních čtyřech utkáních zabydluje na pozicích zaručujících postup do play off, naopak plzeňské Litice dál ztrácejí a spadly až na poslední příčku.

Střely: 44:20, vyloučení: 1:1, využití přesilovek: 1:0, oslabení: 0:0

SK HBC CSKA Karlovy Vary - TJ Tatran Třemošná 8:3 (1:1,5:1,2:1)

Vyrovnaný průběh s řadou šancí na obou stranách zlomila až druhá třetina, ve které domácí Karlovy Vary odskočily na rozhodující rozdíl čtyř branek. „Hrálo se nahoru dolů a šance se střídaly na obou stranách. O našem vítězství rozhodla druhá třetina, ve které se nám podařilo během čtyř minut vstřelit čtyři branky a vytvořit si rozhodující náskok,“ zhodnotil vysokou výhru týmu CSKA jeho vedoucí Pavel Divíšek. „Domácí chtěli vyhrát, my jsme si přijeli bohužel jen zahrát. Vítězství Karlových Varů je zcela zasloužené,“ připustil kapitán Třemošné Petr Škarecký. Vary díky třem bodům přeskočily svého nedělního soupeře na osmém místě.

Střely: 40:22, vyloučení: 8:7, využití přesilovek: 1:2, oslabení: 1:0