1. liga

Karlovy Vary, kladenský Alpiq i Jungle Fever konečně naplno bodovaly

První výhru za tři body si o víkendu připsaly CSKA Karlovy Vary, béčko kladenského Alpiqu i druhý kladenský mančaft Jungle Fever. Týmy z chvostu tabulky se pobily hlavně mezi sebou. Vary v sobotu porazily právě rezervu kladenského Alpiqu, ta si ale spravila chuť v neděli na béčku Mostu.

Jungle nejdřív prohrál s Pentem, ale v neděli uspěl ve vzájemném zápase s karlovarským CSKA. Víkend se vydařil pražské Hostivaři, která ve dvou zápasech ani jednou neinkasovala a brala šest bodů. Sedmou a osmou výhru si připsal i Olymp Jindřichův Hradec. Naopak překvapivě dvakrát padl druhý pražský celek – Ďáblové a bez bodu hrály taky plzeňské Litice.

Sobota:

SK Ďáblové Praha - TJ HBC Olymp Jindřichův Hradec 1:2 (1:0,0:2,0:0)

Tahákem kola byl rozhodně zápas prvního s druhým, navíc týmů, které doposud naplno bodovaly. Hra tomu odpovídala a k vidění byl nadprůměrný hokejbal. Hosté začali aktivně, ale radost měli Ďáblové, když se už v 5. minutě ujala jedna z jejich prvních střel na branku. Olymp se musel otřepat a povedlo se mu to v druhé části. „Druhá třetina z naší strany byla výborná, zřejmě zatím nejlepší v letošní sezóně,“ liboval si vedoucí mužstva z Jindřichova Hradce Jaroslav Matějka. Olympu se povedl obrat, rozdílovou branku vstřelil Martin Čapek, který zaznamenal první střelecký úspěch po návratu na hokejbalová hřiště po operaci očí. Domácí si i díky výbornému výkonu gólmana drželi šanci až do konce, kdy zkusili power play. Ani v ní už ale na vyrovnání nedosáhli a Hradec tak zůstal na špici tabulky jediným týmem bez porážky.

Střely: 28:32, vyloučení: 3:7, využití přesilovek: 0:1, oslabení: 0:0

Jungle Fever Kladno - HBC Pento Most B 6:7 (0:1,2:3,4:3)

V zápase dvou týmů, kterým se zatím v koncovce moc nedařilo, padlo hned 13 gólů. Hosté z Mostu vyhráli úvodní třetinu, když Karpíšek v 11. minutě využil přesilovku. Pentu se povedlo na začátku druhé třetiny náskok zvýšit, ale to probralo domácí, kteří brzy snižovali. Most pak ve 26. minutě znovu odskočil v další přesilovce a za necelou minutu přidal pro jistotu ještě jednu branku. Za 42 vteřin Jungle opět snižoval. Ještě výraznější přestřelku předvedly oba soupeři v poslední třetině. Domácí se v ní dvakrát dostali na dostřel, vyrovnat se jim už ale nepovedlo. Mostecký Karpíšek dvěma zásahy v 36. a 37. minutě zkompletoval hattrick, navíc v zápase přidal i dvě asistence.

Střely: 28:22, vyloučení: 9:5, využití přesilovek: 2:3, oslabení: 0:0

HBC ALPIQ Kladno B - SK HBC CSKA Karlovy Vary 3:8 (2:3,1:3,0:2)

K důležitému zápasu nastoupily Karlovy Vary jen se dvěma útoky, na střelecké chuti se to ale nijak výrazně neprojevilo. Hosté o gól vyhráli už úvodní patnáctiminutovku. V té druhé odskočili do třígólového trháku a ve třetí ho ještě navýšili. Nováček ligy tak bral poprvé tři body. „Konečně se nám dařilo v koncovce a padalo nám to tam. Výborně nám vycházely začátky třetin. Získané body za první letošní výhru jsou pro nás moc cenné,“ hodnotil vedoucí karlovarského mančaftu Pavel Divíšek.

Střely: 24:28, vyloučení: 1:1, využití přesilovek: 0:0, oslabení: 0:0

TJ Tatran Třemošná - HBC Hostivař 0:6 (0:2,0:2,0:2)

Hostivař navázala na předchozí víkend a ani tentokrát nezaváhala, přestože hrála venku. V Třemošné rozhodla hlavně produktivita hostů. Tatranu selhala tradiční zbraň – přesilovky. Ani jednu nevyužil, naopak dvakrát inkasoval v oslabení. „Do zápasu jsme šli jako favorit a svou úlohu jsme do puntíku splnili. I přes absenci několika hráčů jsme zápas v pohodě zvládli a prodloužili sérii výher na pět,“ těšil se z bodů trenér Hostivaře Václav Manert. Naopak domácí byli hodně zklamaní hlavně z nuly v kolonce vstřelených branek. „Výsledek byl pro nás byl až příliš krutý, v jinak vyrovnaném zápase jsme dostali lekci z koncovky a důrazu před bránou,“ popsal důvod porážky kapitán domácích Petr Škarecký.

Střely: 15:26, vyloučení: 5:3, využití přesilovek: 0:0, oslabení: 0:2

Další sobotní výsledky:

TJ Kovo Praha - SK Suchdol nad Lužnicí 6:1 (2:1,3:0,1:0)

Střely: 29:20, vyloučení: 5:7, využití přesilovek: 3:1, oslabení: 0:0

TJ Plzeň - Litice - HBC Nové Strašecí 2:5 (0:3,1:2,1:0)

Střely: 30:22, vyloučení: 2:7, využití přesilovek: 1:0, oslabení: 0:1

Neděle:

Jungle Fever Kladno - SK HBC CSKA Karlovy Vary 4:2 (1:1,1:0,2:1)

Důležitý duel o body na spodním konci tabulky lépe vyšel domácím Jungle Fever. Vyrovnaný průběh ale definitivně zlomili až v úplném závěru, kdy dali čtvrtý gól do prázdné brány při karlovarské power play. „Bohužel jsme nedokázali potvrdit sobotní výhru dalším bodovým ziskem. Svou roli určitě sehrála únava, protože i v neděli jsme hráli jen na dvě pětky,“ komentoval porážku vedoucí týmu Pavel Divíšek.

Střely: 27:22, vyloučení: 8:6, využití přesilovek: 1:1, oslabení: 0:0

HBC ALPIQ Kladno B - HBC Pento Most B 3:1 (0:0,2:1,1:0)

Po dvou výhrách v nájezdech v 1. a 2. kole se konečně povedlo plně bodovat i nováčkovi soutěže z Kladna. Most šel ve druhé třetině do vedení, ale hlavně kvůli častému vylučování ztrácel síly a nakonec i náskok. Domácí ještě před druhou přestávkou otočili. V závěru zkusilo Pento odvolat brankáře, sahalo po vyrovnání, ale obrovskou šanci spálil Pomahač. Z následného protiútoku domácí zvýšili gólem do prázdné branky na 3:1 a definitivně rozhodli o vítězství.

Střely: 32:24, vyloučení: 2:7, využití přesilovek: 1:0, oslabení: 0:0

TJ Plzeň - Litice - HBC Hostivař 0:5 (0:2,0:2,0:1)

Hostivař v Plzni navázala na sobotní výkon z nedaleké Třemošné a ani tentokrát nedovolila soupeři ani jeden zásah. Od začátku se hrálo ve vysokém tempu a hosté získali vedení. Přestože hráli častěji oslabení, přesilovky nakonec hodně přispěly k jejich výhře. Jeden gól hosté dali v početní výhodě, další přidali v oslabení a už po druhé třetině bylo prakticky o výsledku rozhodnuto. „Velice mě zklamala disciplína na lavičce, na můj vkus dostáváme příliš mnoho trestů. Naopak mě potěšila obranná hra, branku jsme nedostali už 142 minut,“ zhodnotil kouč Pražanů Václav Manert. Naopak Litice si připsaly pátou porážku v řadě a nebezpečně se přiblížily dnu tabulky.

Střely: 22:34, vyloučení: 7:13, využití přesilovek: 0:1, oslabení: 0:1

SK Ďáblové Praha - SK Suchdol nad Lužnicí 0:1 (0:0,0:0,0:1)

Pražané, kteří v sobotu přišli o neporazitelnost v zápase s jindřichohradeckým Olympem se překvapivě nedokázali rozjet ani v neděli proti Suchdolu nad Lužnicí. Dlouho se na Palmovce čekalo na gól, ten přišel až v poslední části a to do domácí sítě. „Toto utkaní jsme takticky zvládli. Celé mužstvo zahrálo srdíčkem. Zatím to bylo nejlepší naše utkání a doufám,že budou další,“ těšil se z důležité výhry trenér hostů Stanislav Landa. Suchdolu výborně zachytal brankář Jaroslav Stříbrný, který nedovolil střelcům Ďáblů v jinak vyrovnaném zápase ani jeden zásah. Pražané tak o víkendu dali jediný gól, dvakrát prohráli a kromě neporazitelnosti ztratili i druhou příčku v tabulce, kam se posunula Hostivař.

Střely: 30:28, vyloučení: 10:10, využití přesilovek: 0:0, oslabení: 0:0

Další nedělní výsledky:

TJ Kovo Praha - TJ HBC Olymp Jindřichův Hradec 0:4 (0:0,0:4,0:0)

Střely: 34:46, vyloučení: 7:6, využití přesilovek: 0:1, oslabení: 0:0

TJ Tatran Třemošná - HBC Nové Strašecí 5:4 ss (1:1,2:1,1:2)

Střely: 27:43, vyloučení: 6:3, využití přesilovek: 1:3, oslabení: 0:0