1. liga

Hostivař otevřela novou arénu, zatím je nedobytná

Další nová aréna přibyla do hokejbalové mapy. Pražská Hostivař o víkendu zahájila ostrý provoz na domácím hřišti v Horních Měcholupech a ve dvou zápasech ho pokřtila plným bodovým ziskem, poraženi odjeli hráči mosteckého Penta i CSKA Karlovy Vary.

V dohrávce 5. kola přehrál Suchdol v sobotu doma Litice. V neděli pak kompletní 6. kolo přineslo šestou výhru pražských Ďáblů, kteří hostili rezervu Alpiqu Kladno, a také Olympu Jindřichův Hradec, kde absolutně neuspěly Litice. Ještě drtivější porážku si odvezl tým Jungle Fever ze zápasu s Kovem. Třemošné se povedlo uspět v Suchdole nad Lužnicí a Nové Strašecí vyhrálo doma nad Pentem až v nájezdech.

Sobota:

SK Suchdol nad Lužnicí - TJ Plzeň - Litice 5:1 (1:0,1:0,3:1)

Důležitý souboj týmů, které zřejmě budou bojovat hlavně o účast v play off, zvládli lépe domácí. Vedli od první třetiny a náskok postupně navyšovali. „Zápas jsme měli pod kontrolou a po taktickém výkonu jsme zaslouženě plně bodovali,“ hodnotil trenér domácích Stanislav Landa. Suchdol si tak do tabulky připsal druhou výhru v 1. NHbL a posunul se v tabulce před sobotního soupeře z Litic. „Předvedli jsme podprůměrný výkon. Brankář domácích se po zápase ani nemusel sprchovat,“ poznamenal zklamaně vedoucí mužstva Litic Martin Kastner.

Střely: 20:19, vyloučení: 4:3, využití přesilovek: 0:1, oslabení: 1:0

HBC Hostivař - HBC Pento Most B 4:2 (1:1,2:0,1:1)

Nové hřiště Hostivaře v pražských Horních Měcholupech přijeli jako první v sobotu otestovat hráči mosteckého béčka. A byli to právě hosté, kteří v aréně dali první gól, když Drenčko pálil od modré čáry. Domácí pak ale postupně převzali iniciativu a ještě v první části ve vlastním oslabení srovnali na 1:1. Druhé dějství už patřilo Hostivaři, hned na jeho začátku se Pražané dostali do vedení, které pak ještě navýšili v přesilové hře. V poslední části sice hosté snížili, další laciná branka v jejich síti ale definitivně rozhodla o výsledku. „Výjimečnost prvního zápasu na opravdu domácím hřišti před početným publikem ovlivnila náš výkon v první třetině, kdy jsme se spíš než se soupeřem potýkali s nervozitou. Ve druhé třetině jsme už Mostu téměř nepůjčili míček a přes velké množství nevyužitých šancí jsme si vytvořili náskok, který už jsme si až do konce zápasu pohlídali,“ komentoval utkání Václav Manert, trenér domácích.

Střely: 39:25, vyloučení: 8:8, využití přesilovek: 2:1, oslabení: 1:0

Neděle:

SK Ďáblové Praha - HBC ALPIQ Kladno B 5:1 (1:0,3:1,1:0)

Další vysokou výhru si připsali pražští Ďáblové. V zápase s béčkem kladenského Alpiqu nováčka soutěže jasně přestříleli, využili 4 přesilovky a přidali ještě branku navíc. Hosté stihli v prostřední třetině jen korigovat čestným zásahem. Ďáblové v šesti zápasech neztratili ani bod a spolu s Jindřichovým Hradcem vládnou tabulce. Jejich vzájemný zápas v příštím kole tak bude přímým soubojem o první místo.

Střely: 47:17, vyloučení: 4:10, využití přesilovek: 4:0, oslabení: 0:0

TJ Kovo Praha - Jungle Fever Kladno 18:0 (2:0,7:0,9:0)

Po sedmi gólech, které dostali minulý týden od Ďáblů, si kladenští Jungle Fever přijeli do Prahy pro další příděl. A tentokrát ještě mnohem větší. Z Palmovky si po zápase s Kovem odváželi v neděli dokonce osmnáct branek. Hosté na výsledek rezignovali ve druhé patnáctiminutovce, kdy se náskok domácích postupně zvýšil až na 9:0. V poslední části Kovo přidalo dalších devět gólů. Franěk se postaral hned o čtyři, Raab, Valenta a Hruška si připsali hattrick. Kladenský tým vystřelil na branku domácích pouhých 10 střel, žádná z nich se ale neujala. Kovo tak dva zápasy za sebou neinkasovalo, zkušený gólman Jiří Vorel si tak po návratu mezi tyče drží neprůstřelnost, zatím devadesátiminutovou.

Střely: 64:10, vyloučení: 1:12, využití přesilovek: 4:0, oslabení: 0:0

TJ HBC Olymp Jindřichův Hradec - TJ Plzeň - Litice 10:1 (2:1,2:0,6:0)

Plzeňské Litice neměly v Jindřichově Hradci k dispozici ani dvě kompletní lajny a favoritovi dokázaly v oslabené sestavě vzdorovat pouze v první třetině. Herně ale měli domácí navrch už od začátku, kdy je nakopla rychlá úvodní branka. Na zvýšení skóre pak Litice ještě zvládly odpovědět, když ve 13. minutě využily výpad do obrany Olympu. Jenže domácí kanonýr Libor Slanina chvíli po první pauze dovršil hattrick a zlomil tak odpor soupeře. Po druhé části vedl Olymp 4:1 a tu závěrečnou už jasně ovládl. „Dvě třetiny jsme na možnosti oslabené sestavy odehráli slušně, poslední dějství už bylo exhibicí domácích,“ zhodnotil Martin Kastner, vedoucí týmu Litic. Slanina nakonec nasbíral 5 bodů za čtyři branky a jednu asistenci. Trenér domácích Jaroslav Matějka měl radost z historicky první dvojciferné výhry týmu v národní lize, ale zároveň už myslel na příští kola. „Nyní nás čeká doslova pekelný víkend v Praze, kde nastoupíme proti druhému týmu tabulky SK Ďáblové Praha a o den později čtvrtému TJ Kovo Praha,“ upozornil na nadcházející nabitý program.

Střely: 42:13, vyloučení: 3:3, využití přesilovek: 2:0, oslabení: 0:0

SK Suchdol nad Lužnicí - TJ Tatran Třemošná 3:5 (1:2,1:0,1:3)

Vyrovnaný souboj sehrály v neděli týmy Suchdola a třemošenského Tatranu. Hosté byli po první třetině blíž výhře, ale ztráceli tempo v oslabeních. „Bylo to vyrovnané utkání, v kterém jsme byli o něco lepším mužstvem, ale díky vlastní nedisciplinovanosti jsme se o výsledek museli obávat až dokonce,“ zhodnotil kapitán Tatranu Petr Škarecký. Domácí v prostřední části vyrovnali, ale v závěru znovu krok ztratili. „Zápas nám moc nevyšel. Škoda našich nevyužitých šancí, bod jsme si určitě zasloužili,“ poznamenal koč Suchdola Stanislav Landa.

Střely: 24:20, vyloučení: 5:9, využití přesilovek: 1:2, oslabení: 0:0

HBC Hostivař - SK HBC CSKA Karlovy Vary 8:0 (0:0,4:0,4:0)

Vyrovnaný bezbrankový průběh zápasu proti Karlovým Varům zlomili hráči domácí Hostivaře v druhé třetině dvěma slepenými góly. „Karlovy Vary nás na začátku překvapily dobrou kombinační hrou, měly lepší pohyb a víc šancí. Nás podržel brankář Kucarov. Na začátku druhé části jsme ale dali dvě rychlé branky, které vlastně rozhodly o celém zápase,“ popsal kouč Hostivaře Václav Manert. Pak už domácí jasně vládli a postupně nasázeli osm branek. „Až do inkasování dvou branek rychle po sobě ve druhé třetině to bylo vyrovnané utkání, ale potom jsme se víc než na hru soustředili na výroky rozhodčích a v tu chvíli bylo po zápase. Z dalších šesti branek jsme čtyři inkasovali při nestandardním počtu hráčů na hřišti,“ popsal výsledkově zatím nejhorší zápas CSKA v lize vedoucí karlovarského mužstva Pavel Divíšek. Vary zůstávají s jediným bodem poslední.

Střely: 49:30, vyloučení: 9:11, využití přesilovek: 2:0, oslabení: 0:0

HBC Nové Strašecí - HBC Pento Most B 4:3 ss (1:1,1:2,1:0)

V úvodu zápasu Nového Strašecí s rezervou Mostu měli mírně navrch domácí, kteří také šli po jedné z bulí do vedení, ale Pento brzy srovnalo hru i skóre. Ve druhé části se šance střídaly na obou stranách a domácí ještě jednou získali vedení po využité přesilovce. Ani podruhé ho však neudrželi. Most srovnal a před přestávkou dokonce otočil. Přetahovaná o výsledek pokračovala ve třetí části – tentokrát v další početní výhodě vyrovnávali hráči Nového Strašecí. Zápas vyvrcholil až v nájezdech, ve kterých pak domácí vyválčili rozdílový druhý bod. „Kromě tří branek do sítě soupeře jsme dali ještě dvě vlastní, a to se vyhrát nedá. Poslední třetina z naší strany byla katastrofální, zejména obranná fáze jakoby vůbec nebyla,“ zlobil se trenér Nového Strašecí Josef Moravec.

Střely: 19:17, vyloučení: 8:9, využití přesilovek: 2:0, oslabení: 0:0