1. liga

Český pohár byl pro nás svátkem hokejbalu, vzpomíná opavská „zeď“ v brance Grufík

O vítězi Českého poháru, jenž se konal na zimních stadionech v Pardubicích, toho bylo napsáno hodně.

Velkou stopu na skvěle zorganizovaném turnaji zanechal však prvoligový mančaft z Opavy, který se prezentoval srdnatými výkony a nakonec dokráčel těsně pod vrchol, stejně jako v loňském ročníku, kdy ve finále I. NHbL – Východ podlehl Karviné. Velkou měrou se na povedených výkonech Slezanů podepisuje Jonáš Grufík, který často dohání soupeřovi střelce k šílenství.

Juniorský vicemistr světa z roku 2014, jež se konalo v Bratislavě, se na svůj mladý věk rok co rok pasuje do role jasné opavské jedničky a pečlivě střeží klec Slezanů v druhé nejvyšší soutěži v České republice. V loňském ročníku odchytal v základní části všech 16 zápasů, v nichž průměrně neobdržel více jak dvě branky za utkání a mohl se pyšnit velmi dobrou procentuální úspěšností svých zákroků, která se zastavila na čísle 90,85. Nakonec se stal druhým nejlepším gólmanem první ligy a do příští sezony si dává jasné cíle. „Dvakrát jsme byli ve finále, tak snad to letos vyjde,“ nezlobil by se za vítězství opavský fantom.

Minulý ročník se vám ve druhé nejvyšší soutěži v tuzemsku náramně dařilo, avšak jak zpětně hodnotíte druhé místo po finálové porážce s Karvinou, když jste se po naprostou většinu sezony drželi na prvním místě?

Na začátku sezony jsme věděli, že tenhle ročník bude pro náš obzvlášť těžký, protože jsme obhajovali druhé místo z předminulé sezony. Podzimní část se nám až tak moc nepovedla, ale na jaře jsme podávali výkony, se kterými jsme byli všichni spokojeni. Potom přišlo play-off, ve kterém jsme se dostali do finále, ale tam jsme narazili na skvělého soupeře, který hrál celou sezonu vysoko v tabulce a bylo to zasloužené vyvrcholení soutěže, bohužel se špatným koncem pro nás.

Co tedy rozhodlo o vítězi první ligy?

Dle mě rozhodli maličkosti, protože každý zápas až na ten poslední skončil o gól. Karviná byla dravější a měla tam hráče, kteří dokáží v těch nejdůležitějších okamžicích nezazmatkovat a vytěžit z minima maximum. Hlavně útočné duo Lumír Rosůlek a Vladimír Luka hrálo výborně a dávali důležité branky. 

Minulý ročník se očividně nesl v duchu „doby stříbrné“, kdy jste se na Českém poháru umístili opět na druhém místě. Byl tento turnaj pro vás velkým zážitkem?

Po prohraném finále jsme si chtěli jet do Pardubic užít skvělý turnaj a vyzkoušet si zahrát proti extraligovým soupeřům. Turnaj byl skvěle zařízen a pro nás to byl svátek zahrát si na takovém stadionu. To, že jsme skončili celkově druzí je obrovský úspěch a chtěl bych za to klukům poděkovat.

Na onom turnaji, kde jste se střetli s extraligovými mančafty, které jste dokázali více než potrápit, jste nakonec skončili těsně pod vrcholem. Čím to, že se vám tak dařilo?

Když jsme se před turnajem dozvěděli, jaká skupina „smrti“ nás čeká, řekli jsme si, že to zkusíme a budeme se tím bavit. Doufali jsme, že vyhrajeme jeden nebo dva zápasy a snad postoupíme alespoň do čtvrtfinále, ale nám se povedlo vyhrát celou skupinu! Potom přišla vyřazovací část, kde jsme se utkali se soupeři z naší národky, kteří na turnaji hráli taky výborně. Náš úspěch byl podle mě v tom, že trenér nechal hrát všechny tři lajny stejně a proto kluci nebyli až tak unaveni a dokázali makat stále stejně na sto procent. Dalším důvodem bylo načasování formy. Celá první lajna hrála naprosto skvěle a dostávala téměř každého pod tlak.

V základní skupině jste porazili extraligový Letohrad a Most. Čím jste si došli pro vítězství? Volili jste nějakou speciální taktiku?

První zápas s Letohradem jsme moc nevěděli, co od soupeře čekat. Letohrad přišel s rychlým napadáním, na což jsme byli ze sezony zvyklí. Nám se podařilo dát rychlou branku a potom jsme jen drželi výsledek. Zápas s Mostem byl zase hodně o tvrdosti, což bylo náročnější, ale opět jsme dali o gól víc než soupeř a dokázali jsme tímhle zápasem postoupit do vyřazovací části. A poslední utkání jsme hráli proti KOVU. Tenhle zápas se nám opravdu nepovedl, protože po jeho většinu jsme byli pod tlakem, ale nám se podařilo dát téměř z každé druhé střely gól.

Chtěl bych si zkusit zahrát extraligu, přeje si talentovaný gólman

Ve finále ČP jste vzdorovali nadupanému Ústí nad Labem, jež mělo ve svých řadách například hokejového mistra extraligy Karla Kubáta z Litvínova. Mrzela porážka, nebo jste byli naopak šťastní, že jste se dostali až tak daleko?

Ústí hrálo velice zkušeně, netlačili se moc dopředu a čekali na naše chyby, což se jim povedlo. S odstupem času hodnotíme stříbro velice úspěšně, protože jsme za námi nechali několik týmů z extraligy, což je pro náš mladý tým skvělý výsledek.

Při pohledu na statistiky je v týmu Opavy hned několik hráčů, kteří dokáží táhnout produktivitu. Na čem si nejvíce zakládáte?

Snažíme se hrát hodně technicky, za co nás trenér občas kárá, ale kluci to už jinak neumí. Máme tři vyrovnané lajny, které dokáží hrát s vysokým napadáním a díky tomu jsme dokázali hrát tak vysoko v první lize. Rozhodně ale máme i obrovské rezervy v obrané hře, kdy nás soupeř dokáže dostat pod velký tlak a pak děláme nesmyslné chyby, což se potvrdilo jak ve finále s Karvinou, tak i ve finále proti Ústí nad Labem na Českém poháru.

Tvoje role v týmu je jasná. Pravidelně chytáš na pozici jedničky, cítíš velkou zodpovědnost za výkony týmu? Říká se, že bez dobrého gólmana se prostě vyhrát nedá!

Já jsem tam od toho, abych dostal o gól méně než soupeřův brankář. Kluci jsou ale skvělí a dost mi pomáhají. Letos jsem ale nebyl se svým výkonem až tak spokojený, protože jsem nedokázal kluky podržet v důležitých chvílích. Snad se poučím z chyb a dokážu klukům v příštím roce více pomoci a snad to dotáhneme zase daleko, doufám, že o stupínek výše! 

Chystáte na následující ročník nějaké změny v kádru, a kam budou směřovat vaše cíle? Nechcete se už konečně po dlouhých letech opět probojovat do extraligy?

Do kádru přišli noví šikovní kluci z dorostu, takže bude zdravá rivalita v týmu. Národka se pro příští sezonu spojila, takže bude zajímavé hrát proti týmům ze západu. Ale cíl je pro nás jasný - dvakrát jsme byli ve finále, tak snad to letos vyjde.

Probíhá už v Opavě příprava na nadcházející sezonu, která se ponese v duchu mnoha změn v herním formátu? Co na něj vůbec říkáte?

V Opavě už máme týden suchou přípravu a na začátku srpna půjdeme na hřiště. Díky spojení Východu se Západem nás čekají velice zajímavé zápasy, ale nevýhoda bude dojíždění. Už loni jsme téměř každý zápas jezdili do východních Čech, což nebylo zrovna příjemné a nyní se nám cesta ještě prodlouží… 

Jaké máš osobní cíle v hokejbalovém životě, jež tě neustále ženou kupředu?

Hokejbal je pro mě způsob relaxace s výbornou partou kluků. Rozhodně bych si chtěl zkusit zahrát extraligu. Dalším cílem je pro mě vybudovat v Opavě fungující klub s výborným zázemím a mládežnickou základnou.