1. liga

Čtvrtfinále první ligy na východě: Úvodní víkend si favorité pohlídali

1. NhBL Východ – Dvěma čtvrtfinálovými zápasy se rozjely vyřazovací boje ve východní skupině druhé nejvyšší soutěže. Favorizovaná Přelouč a rezerva Hradce Králové na domácí půdě dokázali obě utkání vyhrát a jsou tedy pouze krok od postupu do semifinále.

Hráči Přelouče vstupují do vyřazovacích bojů ze třetí pozice, což proti Poličce dokázali stoprocentně potvrdit. Na domácím hřišti v prvním zápase ukázali svoji kvalitu již v první části. Na gól Martina Kazimíra dokázal necelých deset minut na to navázat v přesilové hře právě po jeho asistenci David Kazimír, Jestřáby nedokázalo rozházet ani přesilovkové snížení z čepele Josefa Hejtmánka krátce před koncem první patnáctiminutovky. Přelouč byla střelecky aktivnější, na další branku musela šedesátka diváků čekat až do času 44:29, kdy definitivní pojistku za první výhrou Jestřábů udělal Hejhal.

Úvodní duel Přelouče zhodnotil trenér domácích Petr Brykner: „Myslím, že diváci viděli klasický zápas play-off. Hodně soubojů, nasazení,obětavost. Na soupeře jsme vlétli tak jako před týdnem, dali jsme dvě branky a byli na koni, ze kterého nás možná maličko srazil gól do šatny vteřinu před koncem.Dvě třetiny se pak spíš bojovalo, ale zvládli jsme to. Myslím , že jsme předvedli super týmový výkon a dozadu hráli poctivě a obětavě, kluci mi hodně pomohli. Mám radost , že se nám vstup do čtvrtfinále povedl."

Necelých čtyřiadvacet hodin po prvním střetnutí ožilo hokejbalové hřiště v Přelouči znovu. Domácím znovu pomohla vydařená první patnáctiminutovka, ve které svému soupeři odskočili na rozdíl dvou branek. Více gólové radosti si fanoušci, stejně jako v úvodním střetnutí, užili až v závěru utkání. Jestřábi nakonec dokázali uhájit vítězství v poměru 5:2, pohlídali si i druhé utkání a v sérii mají první mečbol na postup do semifinále.

„Dnes nám toho hodně vycházelo, ale musíme se do dalších utkání vyvarovat zbytečných vyloučení. Ta by nás mohla na hřišti Poličky velmi mrzet. Naopak musíme pokračovat v důrazu na brankovišti a tlaku na brankáře soupeře, který zatím není bezchybný. Důležité pro nás jsou proto i výkony obrany a našich brankářů, oba dávají našemu týmu jistotu dozadu a to je velmi důležité. Celkově zatím můžeme být spokojeni, pokud budeme hrát důsledně z obrany, měli bychom sérii dovézt do úspěšného konce. Musíme ale nechat na hřišti vše! Jsem rád, že se mi střelecky dařilo a své branky bych rád věnoval manželce a nedávno narozené dcerce - obě mě přišly podpořit,“ komentuje autor čtyř gólů v nedělním střetnutí Radim Kubát.

Hodně zajímavý průběh má zatím souboj druhé čtvrtfinálové dvojice. Rezerva extraligového Hradce v Opočnu přivítala Českou Třebovou a i přesto, že do série vstupovala z pozice favorita, mohla být v úvodním střetnutí řádně vystrašena. I přes územní převahu domácího týmu si však Lokomotiva dokázala vypracovat dvoubrankové vedení, které se sice ve druhém dějství o jeden gól snížilo, stále však na světelné tabuli svítil stav 3:2 pro českotřebovské hokejbalisty.

Hradec nakonec ve třetím dějství zabral, skóre srovnal a poslal utkání do premiérového prodloužení. Hry v nastavení si hráči příliš dlouho neužili, krátce po úvodním vhazování využil hrubé chyby hostujícího brankáře Jiří Rail, jehož šťastná branka posunula Hradec k prvnímu bodu!

V odvetném utkání se devítigólová přestřelka nekonala, ba naopak. Třicet minut hry přineslo vyrovnaný zápas, postupem času se však favorit čím dál tím více dostával do hry a pět minut před koncem třetího dějství si vykoledoval zasloužené vedení. První a nakonec jediný gól zápasu vstřelil Jan Hrabica, který prokázal své extraligové zkušenosti, na kruzích nezazmatkoval a svůj postup k brankáři zakončil elegantní kličkou. Vedení 1:0 Hradečtí udrželi až do konce střetnutí, Českou Třebovou, stejně jako Poličku, dělí jediné utkání od konce sezóny.