1. liga

Rýsují se semifinalisté: Opava s Karvinou nasadily k trháku

1. NHbL Východ – Další dvě kola nadstavbové části začínají určovat nasazení do blížících se vyřazovacích bojů. Na přímý postup do play-off myslí Opava s Karvinou, kteří drží první dvě pozice. Pronásledovatelé z východních Čech se však pokusí ve zbytku nadstavby situaci zvrátit.

Jako možná čtvrtfinálová dvojice se proti sobě o víkendu postavila Česká Třebová s rezervou hradeckého týmu. Favorit z východočeské metropole vstoupil do střetnutí o poznání lépe a z první patnáctiminutovky si odnesl nejtěsnější možné vedení. O osudu duelu nakonec rozhodla druhá třetina, ve které se Hradečtí prosadili hned čtyřikrát. Až v závěru zápasu si o slovo řekla také Lokomotiva, která v přesilové hře snížila. V konečném součtu vyhrála rezerva extraligového týmu 6:2 a vrátila se do boje o důležité druhé místo tabulky.

Ve druhém sobotním zápase vyzvala Polička rozjetou Přelouč, dobře namazaný stroj Jestřábů ale doplatil v Poličce na špatný začátek zápasu. Kometa se totiž v první části dostala do dvoubrankového vedení, ve zbytek utkání se ho již snažila pouze bránit. Hosté se ke korekci výsledku dostali až chvíli před závěrečnou sirénou, ani střelecká převaha jim nic lepšího, než snížení na 2:1, nepřinesla.

Tomáš Dvořáček, brankář Přelouče: "Náš vstup do utkání nebyl ideální a domácí byli v této fázi zápasu lepším týmem. Bohužel pro nás, dokázali to zužitkovat ve dvě branky a získat klid na hokejky. Od druhé třetiny jsme se zlepšili a utkání bylo stále otevřené, podařilo se nám nakonec snížit, ale bohužel to bylo z naší strany vše. Velmi sympatický výkon podal mladý brankář Komety, naopak my jsme se trápili při vytváření větších příležitostí. Musíme se z utkání poučit, podobná utkání nás čekají brzy v play-off a musíme od první minuty nechat na hřišti vše."

Na vítězné vlně se chtěla Polička udržet i následující den, měla však mnohem nepříjemnějšího a nebezpečnějšího soka. Paradoxně to byla ona, kdo po většinu střetnutí diktoval tempo zápasu a hodně dlouho byl blízko senzačnímu výsledku. Domácí až do závěrečného dějství drželi s lídrem tabulky vyrovnaný stav, nakonec doplatili na čtyři vyloučení a jednu inkasovanou branku v přesilové hře, která nakonec rozhodla o tříbodovém zisku pro Opavu. Jestřábi tak přišli s největší pravděpodobností o naději hrát přímo semifinále, Opavští účast mezi čtyřmi nejlepšími již téměř jisto jistě slaví.

Ze souboje o druhou příčku zatím vychází vítězně celek Karviné, která si pro tři body zajela do České Třebové. Lokomotiva po porážce 2:6 od Hradce hodně podobným způsobem ztratila i právě s Karvinou a po další nadstavbové prohře padla na poslední, šesté místo tabulky. O osudu nedělního střetnutí bylo jasno prakticky v první polovině zápasu, tříbrankový náskok udrželi Karvinští s jistou úpravou až do konce zápasu. Tři kola před koncem nadstavbové části je Karviná druhá s tříbodovým náskokem na třetí Hradec.