1. liga

Souboj o čelo suverénně pro Opavu, celky z chvostu zabraly

1. NHbL Východ – Kompletní kolo čtyř zápasů zakončilo vývoj základní části ve skupině Východ. Na závěr přišly hodně nečekané výsledky, které byly korunovány výhrami posledních dvou týmů tabulky či až nečekaně jednoznačným duelem o první místo, který pro sebe urvala ve druhé polovině zápasu Opava.

Rekapitulaci východní části soutěže začneme pardubickým derby, které mělo nečekaného vítěze. Svítkov ze sedmé pozice přivítal předposlední Autosklo, které doposud dokázalo nasbírat pouhých šest bodů, po nedělním zápase je ale situace zase o trochu jiná. Rezerva extraligového týmu přistoupila k duelu velmi zodpovědně, již v první třetině se dostala do vedení, které nakonec dokázala ještě navýšit. Nakonec z toho byla poměrně hladká výhra v poměru 5:2, hosty může těšit zejména padesátiprocentní využití přesilových her. Ze čtyř početních výhod totiž využili hned dvě, Svítkov kontroval jednou radostí ve hře pěti proti čtyřem.

Výhra pardubického týmu byla hozenou rukavicí pro Porubu, která chtěla odčinit nelichotivé výsledky z posledních dnů a zaskočit favorizovanou Poličku. Přesně tato varianta nastala, vše důležité se totiž odehrálo již v prvních patnácti minutách. Oba celky se na ostravském hřišti dokázaly prosadit hned dvakrát, více však během zápasu již nestihly. Zejména hráči Komety si trhají vlasy za řadu nevyužitých přesilových her. Domácí Sokol nakonec v nájezdové loterii urval o jeden bod navíc, Poličku zaskočil a poslal jí domů s porážkou 2:3.

O první tři místa se v posledním kole základní části na dálku přetahovali Opava, Hradec Králové a Karviná. Již jistotu první pozice měli před posledním kolem opavští hokejbalisté, kteří si na svoji půdu pozvali pořádně oslabenou rezervu hradeckého týmu. Utkání podle toho také vypadalo, Opava od úvodního vhazování diktovala tempo, o čemž výrazně svědčí počet střel 41 ku 11. Branky nakonec začaly padat až ve dvou závěrečných částech zápasu, domácí se prosadili pětkrát, soupeř si čestnou branku nechal na přesilovou hru.

Porážky hradeckého týmu 1:5 mohla dokonale využít Karviná, která se mohla před nadstavbovou částí vyšvihnout na poslední chvíli na druhou pozici. Proti východočeské Přelouči začala hodně svědomitě a aktivně, v prvních dvou periodách nastřílela do sítě Jestřábů tři branky a prakticky rozhodla o svém vítězství. Přelouč však již několikrát v sezóně ukázala, že bojuje až do samotného závěru, ne jinak tomu bylo i v daleké Karviné. Jestřábi dvěma brankami snížili stav zápasu na 2:3, více již ale nestihli. Po brankách v přesilových hrách z hokejek Čapka a Hejhala svítil na světelné tabuli těsný rozdíl, který ale vydržel až do samotného konce. Karviné patří po základní části druhá pozice před Hradcem, hokejbalisté Přelouče půjdou do nadstavbové části ze čtvrté pozice.

Stíhající jíždu Přelouče okomentoval kouč Libor Komůrka: „Okleštěná sestava nemohla vymýšlet útočné manévry, a i když jsme trochu tradičně dostali první branku hned zkraje utkání, celou první třetinu jsme odehráli v dobrém stylu. Domácí byli pohyblivější a ve druhé třetině nás pak jasně přehráli. Nebýt našeho brankáře, mohlo to skončit debaklem. Ve třetí třetině jsme to ale rozbalili a nechybělo mnoho a mohlo být vyrovnáno. Škoda, že jinak vynikající Zbynďa Hejhal v power-play místo zakončení zbytečně šperkoval. Výsledek asi odpovídá vývoji utkání. Potěšil mě fakt, že pokračujeme v nastoleném trendu a nebalíme špatně se vyvíjející utkání. Za to hráče chválím!“