1. liga

Opava dvěma výhrami ovládla základní část, Autosklo smetlo Porubu

1. NHbL Východ – Poslední kolo zbývá odehrát také ve východní části soutěže, na rozdíl od Západu je zde o vítězi základní části již rozhodnuto. Opavští totiž zvládli dva zápasy ve východních Čechách a o první pozici je již nemůže nikdo připravit.

Sobotní program měl na svém pořadu pouze jedno utkání. Rozjetá Opava se mohla vrátit na první pozici v utkání, ve kterém byla takřka stoprocentním favoritem. Proti pardubickému Autosklu, které se potácelo v tu dobu na úplně posledním místě tabulky, od úvodní minuty hrála velmi aktivně, dala gól při vlastním oslabení, využila přesilovou hru a své vedení jisto jistě střežila. Nakonec dotáhla utkání do vítězného konce za stavu 4:1, hned následující den čekal Opavské přejezd do nedaleké Přelouče k mnohem složitějšímu utkání.

Jestřábi patří na domácím hřišti k vynikajícím týmům, z jejich hrací plochy se body neodváží vůbec lehko. Opava musela i proti druhému východočeskému soupeři využít zbraně v podobě přesilových her, díky kterým si pomohla k dalším bodům. Využila dvě, domácí pouze jednu, což v konečném součtu rozhodlo. Přelouč nakonec odešla ze souboje poražena v poměru 3:5, Opava má na čele před posledním kolem pětibodový náskok před druhým Hradcem Králové. V závěrečném zápase nás čeká právě souboj dvou nejlepších.

Utkání okomentoval přeloučský Tomáš Dvořáček: "Bohužel jsme do takto důležitého utkání nastoupili v nekompletní sestavě bez několika hráčů základu. Zkušený soupeř, který má velmi silné přesilové hry nás vytrestal hned v té první. Na tu jsme ještě dokázali odpovědět, ale vlastními chybami a vyloučeními jsme soupeři usnadnili získat rozhodující náskok. Zápas byl jinak pro diváky poměrně zajímavý, útočný, plný branek a osobních soubojů. Bohužel pro nás si však všechny body odvezl soupeř a my se teď musíme soustředit na poslední utkání základní části. Čeká nás po ní ještě nadstavba a play-off. Každý vyhraný zápas nám může zvednout sebevědomí."

Pokud by první Opava porazila příští víkend hradecké hokejbalisty, využít by toho mohla Karviná, která by se v případě vítězství posunula na druhou příčku základní části. Exligista si hodně polepšil při zápase s Poličkou, kterou na jejím hřišti celkem jednoznačně přehrál. Střelecky byl sice zápas poměrně vyrovnaný, největší rozdíl však přišel ve využívání početních výhod. Tři přesilovkové branky jasně naklonily skóre na stranu hostujícího týmu, Karviná si nakonec odvezla tři body za vítězství 5:1.

Za přímý souboj o co nejlepší pozici do vyřazovacích bojů by se dalo považovat utkání mezi Českou Třebovou a pardubickým Svítkovem. Lokomotiva na domácím hřišti chtěla potvrdit tabulkové postavení, po vyrovnané první třetině v prostředním dějství dvakrát udeřila, díky čemuž přisoudila na svoji stranu tříbodový zisk. I přes střeleckou převahu odjel Svítkov poražen, po základní části mu již jistě bude patřit sedmá pozice. Třebová již má svá utkání základní části odehrány, do vyřazovacích bojů půjde z pátého místa.

Souboj o poslední příčku skupiny východ se zvrhl v jednoznačnou jízdu pardubického Autoskla. Východočeský tým vstoupil do utkání opatrně, v první části se mohl těšit z nejtěsnějšího možného vedení. Až v průběhu utkání se rezerva extraligového týmu začala postupně rozjíždět, nakonec se rozstřílela a svého soka z Poruby udolala v poměru 6:1. Toto vítězství vrátilo pardubický tým na předposlední příčku tabulky, celek z Ostravy je znovu poslední.