1. liga

Svítkov vyučoval, lídr z Hradce Králové ztratil

Uplynulý víkend ve východní části přinesl hodně zajímavé a nečekané výsledky. Poruba musela skousnout nejvyšší letošní porážku, první tým tabulky nedokázal v obou víkendových duelech ani jednou naplno bodovat. Tabulka ve skupině Východ se hodně zamotala.

Sobotní program poslal veškeré dění do východních Čech, kde se událo mnoho interesantních střetnutí. První tým soutěže z Hradce Králové zamířil na hrací plochu Poličky, odkud si chtěl přivézt tři body a přiblížit se triumfu v základní části. Vše začalo podle plánu, po první části na světelné tabuli svítilo nejtěsnější možné vedení hradeckého týmu. Domácí postupem času však dokázali skóre otočit ve svůj prospěch, k čemuž pomohla také branka při vlastním oslabení. Polička zdolala v konečném součtu Hradec Králové B 2:1 a připsala si na konto důležité tři body.

Velkým konkurentem Komety ve středu tabulky je Česká Třebová, která na vlastní půdě přivítala favorizovanou Karvinou. Hosté během duelu hodně doplatili na řadu vyloučení, Lokomotiva totiž v utkání využila tři přesilové hry! Desetigólová přestřelka nakonec dopadla lépe pro Českou Třebovou, která zvítězila v poměru 6:4 a stále si tak udržela Poličku za svými zády. Situace pro Karvinou se tak zkraje jara ihned velmi zkomplikovala.

Od vyrovnaných zápasů v Poličce a České Třebové se přesuneme k jednoznačné ofenzivní jízdě do Pardubic. Místní Svítkov si zde nebral s předposlední Porubou vůbec žádné servítky a pořádně jí dokázal vyučit. Již v první části nasázel do sítě porubských hokejbalistů čtyři branky, vedení se ale postupem času výrazně navýšilo. Svítkov Stars v konečném součtu překonal hostujícího gólmana celkem šestnáctkrát, Poruba vstřelila čestnou branku v prostředním dějství. Vítězství pro pardubický tým mnoho neznamená, jeho náskok právě na ostravský tým je již nedosažitelný.

Prohry předposledního týmu mohlo alespoň částečně využít pardubické Autosklo, které ale na hřiště Karviné mohlo na body velmi rychle zapomenout. Po první části vedli domácí o dvě branky, svůj náskok postupem času dokázali navýšit. Hosté poslali na branku Karviné pouze sedm střeleckých pokusů, z čehož se ujal pouze jeden. Konečný výsledek 6:1 pro karvinského favorita mluví za všechno. Dva zápasy před koncem základní části se tak bývalý ligista vrátil do boje o první příčku, možná i o vítězství v základní části.

Stejné ambice však má i hradecká rezerva, která má s blížícím se závěrem nejlepší startovní pozici. V nedělním střetnutí s Přeloučí je však hosté zaskočili hned v úvodní minutě, když po 33 vteřinách otevřel skóre Mucha. Zaskočení domácí se dokázali z letargie probrat až ve druhé třetině, jejich tlak ale ukončil z ojedinělé útočné akce druhou brankou Kubát. I přesto se ale favorit nevzdal a ve třetí periodě dokázal dvoubrankové manko smazat. Klání nakonec dospělo až do samostatných nájezdů, ve kterých druhý bod Jestřábům vystřelil Štefanský.

Utkání zhodnotil Tomáš Dvořáček, brankář Přelouče: "Utkání nabídlo divákům velmi zajímavou

podívanou a taktický boj z obou stran. Bohužel, již podruhé na jaře jsme neuhlídali dvoubrankový náskok a připravili jsme se o jeden bod do vyrovnané tabulky. Nutno dodat, že domácí v poslední části hráli velmi trpělivě a vyrovnání bylo zřejmě zaslouženým výsledkem jejich snahy. Nájezdy jsou vždy trochu loterie, ale konečně se nám v nich daří vyhrávat. Jsem rád, že jsem mohl svému týmu v této disciplíně pomoci."

Největším sokem hradeckého týmu bude v závěru Opava, která sice ztrácí na Hradec pouhé dva body, má ale ještě dva zápasy k dobru! Největší favorit na výhru v základní části ukázal svůj útočný koncert na domácím hřišti proti Poličce, o osudu zápasu třemi góly rozhodl již v první patnáctiminutovce. Nakonec utkání dotáhl do vítězství v poměru 7:1, tři body usadily Opavu na druhém místě prvoligové tabulky.