1. liga

Poruba na úvod zaskočila Českou Třebovou, souboj rezerv ovládl Hradec

1. NHbL Východ – Smolařem víkendu je jednoznačně Česká Třebová. Celek, který se po podzimní části držel na vynikající páté pozici s dohledem na první čtyřku, si hned o úvodním víkendu zkomplikoval boje o play-off – prohrál totiž oba úvodní duely.

Radují se naopak v Hradci Králové, lídr tabulky si ve východočeském derby rezerv připsal další tříbodový zisk.

Jeden sobotní duel zavedl Českou Třebovou na hřiště poslední Poruby, očekávalo se jednoznačné utkání pro hosty. Opak byl ale pravdou. Domácí předvedli velmi bojovný výkon, proti velkému favoritovi dlouho drželi krok a jedinou brankou v závěrečné třetině rozhodli o svém vítězství. Co je pro Lokomotivu ještě horší, rozhodující trefa Poruby přišla při vlastní přesilové hře hostí. Poruba mohla začít slavit první vítězství v sezóně a opuštění poslední pozice v tabulce.

O den později přecestovala Lokomotiva do Opavy, kde je tentokrát čekala mnohem silnější káva. Domácí začali úřadovat již v první třetině, kterou vyhráli v poměru 3:1. Když k tomu přidáme psychicky zlomeného soupeře, dvě využité přesilové hry a pohodu v zakončení, dočkali se domácí hokejbalisté pohodového vítězství. Zisk tři bodů po výhře 7:1 zajistil pro Opavské druhé místo v tabulce se čtyřbodovou ztrátou na vedoucí Hradec Králové B.

Právě nováček soutěže a současný lídr se postavil ve východočeském derby tehdy ještě předposlednímu Autosklu. Ani toto klání nebylo příliš hojné na vstřelené branky, první trefy se diváci v Pardubicích dočkali až ve druhém dějství, do vedení se dostali hosté. Vyrovnaný průběh rozhodovaly využité šance, z povinné výhry se nakonec radoval Hradec. Svého nedalekého rivala předčil o dvě branky, po výhře 2:0 se znovu o kousek přiblížil výhře základní části. Autosklo kleslo na poslední pozici.

Sedm bodů před prvním jarním utkáním dělilo soupeře Přelouče a Poličky. Jestřábi na domácím hřišti zadarmo body nedávají, což potvrdili také v nedělním střetnutí. Po bezbrankové první části si v druhé patnáctiminutovce vypracovali dvougólové vedení, to ale nedokázali udržet. Kometě se povedlo duel srovnat a poslat ho až do samostatných nájezdů. V nich se nakonec skóre naklonilo na stranu Přelouče, která tak z duelu brala bonusový bod. I přesto ale může být šestá Polička s jedním bodem z horké půdy Jestřábů relativně spokojena.

Trenér Přelouče Libor Komůrka nám řekl pár slov k utkání: "Zápas jsme začali dobře a měli jsme určitě více ze hry. Polička se do hry dostávala jen sporadicky. Byli jsme častěji na balónku a z toho pramenily fauly soupeře. Přesilovky se nám ale nedařily. Důraz do gólmana vedl v první branku a konečně využitá přesilovka k další. Pak jsme zbytečně změnili styl hry, chtěli jsme moc kombinovat a soupeř se dostával častěji na balónek a z toho zase začaly pramenit naše fauly a pak následné vyrovnání. Dva fauly v poslední minutě třetiny se prostě nesmí stát! Bod v nájezdech pro nás je spravedlivý, i když podle průběhu mohly být i tři. I přes nekompletní sestavu jsme předvedli solidní výkon, ale našlo se dost chyb, na kterých musíme zapracovat."

Poslední víkendové utkání proti sobě svedlo týmy Karviné a Svítkova. Domácí vstupovali do duelu z pozice jasného favorita, který se nebrání ambicemi na návrat do nejvyšší soutěže. Proti Svítkovu to Karvinští jednoznačně ukázali. Již první třetinu vyhráli 2:0, pak však přišel nečekaný zásek, jenž vrátil druhý pardubický tým v soutěži do hry. Do závěrečného dějství se vstupovalo za nerozhodného stavu, více zkušeností projevili domácí hokejbalisté, kteří i díky využitým početním výhodám zvítězili v poměru 5:3. V tabulce jim patří čtvrtá pozice, Svítkov zůstává i nadále sedmý.