1. liga

Jistota Karviné Martin Klepáč: S podzimem spokojeni nejsme, rozhodovat se však bude až v play-off

Karviná touží po sestupu z extraligy o návrat mezi elitu, po podzimní části sezóny však k vysněnému postupu nakročeno nemá. Nejlepší brankář východní části ligy ale podotýká, že základní část může vyhrát kdokoliv, chleba se ale bude lámat až ve vyřazovacích bojích.

V úvodu bych poprosil o zhodnocení podzimní části sezóny. Jak jste spokojeni se čtvrtým místem v tabulce?

Se čtvrtým místem určitě spokojeni nejsme. Mrzí nás hlavně zbytečně ztracené body doma s Poličkou a Hradcem, jelikož dle mého názoru jsme soupeře jasně přehrávali, ale individuálními chybami jsme se sami připravili o body. Tabulka je ale hodně vyrovnaná a rozdíl mezi prvními týmy je minimální, když vezmeme v úvahu, že první dva týmy mají odehráno o zápas více. Základní část ještě může vyhrát kdokoliv, rozhodovat se však bude až v play-off.

Odchytal jste edm zápasů, hned třikrát se vám podařilo vychytat nulu. Jak jste spokojen a je cítit, že se na vás spoluhráči mohou spolehnout?

Já osobně sám se sebou ještě spokojen nejsem. Mé statistiky vypadají sice hezky, na to, že jsem se k hokejbalu vrátil po tříleté pauze, ale sám na sobě cítím, že to ještě není ono a může to být mnohem lepší. Ty tři nuly jsou hlavně zásluhou dobrého výkonu celého týmu. Jelikož nedáváme moc gólů, musíme víc bránit. Každopádně doufám, že kluci cítí jistotu, když jsem v bráně.

Co byste řekl o kvalitě první národky, například při porovnání s ostatními soutěžemi?

Nechci, aby to vyznělo nějak špatně, ale myslím si, že mezi národkou a extraligou je docela velký rozdíl. Extraliga je mnohem rychlejší a silovější. Navíc myslím, že 9 týmů je na první ligu docela málo. Pamatuji si, že ještě nedávno hrál první ligu i Hodonín, Malenovice a další, ale přijde mi, že týmů neustále ubývá.

Zúčastnil jste se světového šampionátu v Itálii a v Německu, kde jste přispěl k zisku medailí. Jak na tyto turnaje vzpomínáte?

Na turnaje mám samozřejmě dobré vzpomínky. V Itálii jsme byli na mistrovství světa do dvaceti let, kde jsme vybojovali bronzové medaile. Tady jsem se seznámil s panem Christem, současným trenérem SHC Opava, kterého si nesmírně vážím. Po mistrovství jsem přestoupil do Opavy, kde jsem strávil většinu své hokejbalové kariéry. V Německu jsem pak byl členem stříbrného týmu mužů. Více si asi ale cením té bronzové medaile, jelikož na mistrovství světa do 20-ti let jsem zastával roli prvního brankáře, kdežto na mužském turnaji jsem byl až trojka.

Na jaký zápas letošního podzimu vzpomínáte jako na nejvíce a naopak nejméně vydařený?

Nejvíce se mi asi povedl zápas v Opavě, kde jsme hráli z různých důvodů jenom na dvě pětky a postupem času to bylo znát. Opava nás jasně přehrávala, ale i přesto jsme si odvezli dva body za výhru na nájezdy a já jsem tam pochytal asi 45 střel. Navíc jsem nastoupil proti bývalým spoluhráčům, tak jsem se chtěl o to víc předvést, což se mi doufám povedlo. Naopak nejhorším zápasem byl určitě zápas doma proti Hradci Králové. Byl to takový ten „zápas blbec“, kdy do brány spadne skoro všechno. I když jsme Hradec přehrávali, dostal jsem ze 14 střel 4 góly a hlavně díky tomu jsme prohráli.

Můžete nějakým způsobem shrnout svoji dosavadní kariéru? Co považujete za největší úspěch?

Asi všechny mé zásadní úspěchy v hokejbale se vešly do jedné sezóny, myslím že 2006/2007. Mistrovství světa do 20-ti let, kde jsme vybojovali bronz, následovalo hostování v Opavě, která hrála v té době extraligu (Karviná 1.ligu), s Opavou jsme se poprvé v historii klubu dostali do play-off extraligy, vyhráli Český pohár a v tabulce gólmanů extraligy jsem i přes naše osmé místo skončil na druhém místě, což mi zajistilo nominaci na Mistrovství světa mužů v Německu, kde jsme získali stříbro. Na závěr sezóny jsem se vrátil do Karviné, kde jsme v baráži vybojovali postup do extraligy. Jak jsem už říkal, nejvíce si cením bronzové medaile z mistrovství světa.

Co vaše cíle do budoucna?

V současné době je mým hlavním cílem pomoct Karviné k návratu do extraligy, dál už se uvidí. Jelikož jsem stále hráčem Opavy, tak nevím, co bude po sezóně.

Na jaro se připravujeme od začátku ledna. Střídavě trénujeme v tělocvičně, na bazénu, v posilovně a běháme venku. Na hřiště bychom měli jít, pokud nám to počasí dovolí, tento týden. Před začátkem jarní části máme v plánu odehrát jeden nebo dva přípravné zápasy s extraligovým Třincem. Na jaro se k týmu připojí i nějaké posily.