1. liga

Přelouč díky ztrátě Opavy vybojovala druhé místo, podzim ovládl Hradec

1. NhbL Východ – Tři duely ukončily na východě podzimní program. Také zde se o podzimním mistrovi rozhodovalo až v závěrečném kole, kdy si první místo pojistil nováček z Hradce Králové. Zaváhání Opavy navíc dokonale využili hráči Přelouče, kteří pro sebe ujmuli druhou příčku.

Jestřábi Přelouč si v závěru podzimní části připsali důležité vítězství v nedalekých Pardubicích. Vyrovnaný nedělní souboj s pardubickou rezervou přinesl nejprve poměrně klidnou hru s malým množstvím stoprocentních příležitostí. Úvodní perioda nakonec skončila vítězstvím Přelouče nejtěsnějším možným způsobem, když se podařilo skóre otevřít v samotném závěru Smutnému. V závěru druhého dějství však hostující hráč druhou brankou uklidnil Jestřáby před odchodem do kabin.

V úvodu třetí patnáctiminutovky došlo k velké přestřelce, která rázem skóre zápasu hodně posunula. Domácí vměstnali tři branky do tří minut a po dokonání hattricku od přeloučského Smutného se ve 33. minutě začínalo odznovu. Vítězná branka přišla z hokejky Štefanského v přesilové hře, Přelouč si tak domů odvezla vybojované vítězství 4:3. Tyto tři body jí rázem posunuli na druhou příčku.

Utkání zhodnotil Roman Stoklasa, kapitán Přelouče: „Utkání jsme si sami zbytečně zkomplikovali na začátku poslední části hry. Dovolili jsme soupeři vyrovnat a přijít tak o kontrolu nad zápasem. Naštěstí se nám povedlo nakonec strhnout vedení zpět a zakončit podzim vítězně. Nyní nás čeká pauza, během které se většina z nás zapojí do Přeloučské zimní ligy a na jaře se pokusíme získat co nejlepší pozici pro play-off.“

Druhé místo Jestřábů již mohla ohrozit pouze rozjetá Opava, která ve stejný den bojovala taktéž ve východočeských Pardubicích. Její cesta však vedla do Svítkova. Vyrovnaný duel postrádal výrazné brankové příležitosti, střelecky se ani jedno mužstvo taktéž příliš nečinilo. Diváci na branky čekali až do závěrečného dějství, kdy se obě mužstva dokázala jednou prosadit. Mač nakonec dospěl až k samostatným nájezdům, ve kterých se více dařilo domácím. Svítkov znovu trochu umazal ztrátu celků před sebou, Opava zůstane po podzimu třetí.

„Myslím si, že jsme odehráli nejpoctivější výkon na domácí půdě, který nám konečně přinesl body. Řekl bych, že až na pár šancí na obou stranách se hrálo defenzívně a remíza je s přihlédnutím k průběhu zápasu zasloužená a bonusový bod navíc je pro nás velmi důležitý. O našem vítězství rozhodl týmový duch, který jsem na střídačce po pár zápasech opět cítil a jen díky tomu dokážeme dovést zápasy do vítězného konce. Tato výhra nás posouvá opět do boje o play-off a já pevně věřím, že se přes zimu na něj připravíme,“ řekl po konci podzimu kouč Svítkova Robert Koch.

Na závěr jsme si nechali utkání již jistého podzimního mistra. Hradečtí chtěli potvrdit své první místo v České Třebové. Po bezbrankové úvodní periodě se hosté začali činit v prostředním dějství, kdy dvěma brankami výrazně naklonili skóre na vlastní stranu. Českotřebovští sice korigovali v jedné ze tří početních výhod, více ale již nestihli. Rezerva Hradce tak zvítězila 3:1 a do tabulky si připsala důležité tři body.

Podzimní část je tímto definitivně u konce, na východě se bude v důležitých bojích pokračovat na přelomu února a března.