1. liga

Pardubický boj: Svítkov ztratil dobře rozehraný duel, Autosklo vydolovalo bod na Poličce

1. NHbL Východ – Předposlední podzimní kolo přineslo taktéž zajímavý průběh zejména na východě Čech, kde se odehrály tři čtvrtiny zápasů. Poslední duel přinesl jednoznačnou jízdu Opavy s poslední Porubou.

Dnešní souhrn začneme v Přelouči, kam na zápas o přímé postavení v tabulce dorazila Lokomotiva Česká Třebová. Domácí Jestřábi vstoupili do utkání o poznání lépe, když jejich převahu přetavil v úvodní branku zápasu ve čtrnácté minutě přesnou ranou Svoboda. Druhá perioda přinesla několik vynikajících zákroků hostujícího gólmana Ehrenbergera a taktéž českotřebovské vyrovnání, z dorážky se totiž prosadil Furik.

Vyrovnaný stav však v závěrečné patnáctiminutovce příliš dlouho nevydržel. Do poslední části nastoupili ale domácí opět aktivněji. Oproti konci druhé části Jestřábi výrazně ožili a svým pohybem dělali soupeři velké problémy. Ten se ve snaze o zastavení přeloučských útoků dopustil několika nedovolených zákroků, které nejprve potrestal v početní výhodě Smutný, definitivní tečku za výhrou domácích 3:1 udělal do prázdné branky Štefanský. Tříbodový zisk posunul Jestřáby dokonce na třetí místo tabulky, Lokomotiva je pátá.

O zhodnocení zápasu se postaral David Štefanský, jenž v utkání zaznamenal jeden gól a dvě asistence: „Po celou dobu utkání jsme jeho průběh víceméně kontrolovali. Ačkoliv výsledek byl nakonec těsný, herně jsme soupeře převyšovali a využívali jsme i početní převahu. Třebovou jsme do zápasu dostávali především našimi vyloučeními, kdy si dokázali vytvořit

několik šancí, ale naštěstí bez většího efektu. Musím ale sportovně uznat, že i přes nižší počet hráčů v poli dokázal soupeř vzdorovat celých 45 minut a nenechala nám žádný míček zadarmo. Utkání mělo pěkné tempo a získaných tří bodů si určitě vážíme.“

Nejvyššího rozdílu si fanoušci užili v Opavě. Tam totiž chtěla překvapit beznadějně poslední Poruba, avšak příliš se jí to nepodařilo. O vítězi bylo rozhodnuto již po první části, ve které si opavští hokejbalisté vypracovali tříbrankové vedení. Silná převaha přinesla tři využité přesilové hry a nakonec vysoké vítězství 9:0. Situace ostravského celku se tak nevylepšila, Opava sice ztrácí na první pozici dva body, k dobru má ale ještě jedno utkání.

Svítkovští hokejbalisté zažili další podzimové zklamání. S favorizovanou rezervou Hradce Králové byli po první patnáctiminutovce blízko senzace, protože si do kabin nesli dvoubrankové vedení.

Až od druhého dějství začali aktivně hrát také Hradečtí, kteří třemi brankami stav zápasu dokázali srovnat. O vítězi se nakonec rozhodlo v závěru zápasu, vítěznou branku si na své konto připsal nováček z Hradce. Pardubice nakonec zůstaly bez bodu, Hradec Králové B po třech bodech zůstal na čele tabulky.

V posledním střetnutí víkendu se proti sobě postavili hráči Poličky a pardubické rezervy. Kometa se s pozicí favorita nevypořádala úplně nejlépe. Úvodní perioda se sice domácím hráčům povedla, vypracované vedení však hosté ve druhé třetině dokázali otočit ve svůj prospěch. Domácí sice měli silnou střeleckou převahu, jenže ani v šesti nabídnutých přesilovkách se jim skórovat nepovedlo. Nakonec přece jen dotáhli duel do samostatných nájezdů, ve kterých si Kometa vystřílela jeden bod navíc.