1. liga

Opava zaskočila Karvinou a zdramatizovala vývoj na čele

1. NhbL Východ – S blížícím se závěrem podzimní části se nám východní část první národní ligy o poznání dramatizuje. Situaci na čele zamotala porážka Karviné s Opavou, blízko bodovému zisku byli také hráči Poruby, kteří do poslední minuty trápili rezervu Hradce.

Ve čtyřech víkendových duelech se dařilo především hostujícím týmům. Hradec Králové cestoval pro povinné tři body do Ostravy, kde se postavil domácí Porubě. Outsider sice po první části prohrával, v průběhu duelu však dokázal zabrat a skóre srovnat. Hradečtí se ve třetí třetině prosadili při vlastním oslabení a nakonec dovedli duel do vítězství 3:2. Poruba tak stále zůstává poslední, Hradec si upevnil druhou pozici.

K hodně zajímavé přestřelce došlo ve východočeském derby mezi Svítkovem a Jestřáby z Přelouče. Hosté vstoupili do utkání opravdu po hlavě a hned v první části si vypracovali po gólech Moravce, Kazimíra a Zeleného. Ve druhém dějství se však do střelecké listiny podařilo zapsat pardubickému týmu hned čtyřikrát, závěr zápasu byl tedy velmi dramatický. Hostům se nakonec podařilo na góly hojné utkání dovést do vítězného konce v poměru 7:4. Dvěma góly se na vítězství Přelouče podílel Smutný.

Duel s Přeloučí zhodnotil kouč Svítkova Robert Koch: "Do zápasu jsme vstoupili velmi vlažně, za což jsme byli odměněni" skórem 0:3 po 1. třetině. Po diskuzi s hráči, že se takto hrát nedá, se druhá třetina odehrála o mnoho lépe a výsledkem bylo snížení až na 4:5 z našeho pohledu. Potom přišly opět branky v naší síti a hosté z Přelouče jednoznačně a v poklidu vysoko zvítězili. Chyběla nám určitě větší fyzická vyspělost, jelikož hrajeme s mladým kádrem, ale to nás neomlouvá v tom, že jsme nestačili jak rychlostně, tak jsme nebyli v hlavách připraveni odevzdat maximum od úvodní minuty. O postup mezi nejlepších šest se takto nebojuje. Pokud toto nezměníme do posledních dvou zápasů na podzim, tak se těžko bude o play-off na jaře bojovat."

"Přestože, nebo právě proto, že jsem se na zápas opravdu těšil to z mé strany dnes nebylo ideální. Velký díky však dneska patří všem spoluhráčům! Od prvních minut jsme byli lepším týmem a dařilo se nám i v koncovce. Soupeře jsme do vážnějších šancí nepouštěli, přesto jsme ve druhé třetině čtyřikrát inkasovali hlavně po nedůrazu okolo vlastní branky. Troufám si říct, že jsme celý zápas měli jeho vývoj pod kontrolou a zaslouženě dnes vyhráli!" zhodnotil klání brankář Přelouče Petr Brykner.

O přímé umístění ve středu tabulky si to rozdala České Třebová s Poličkou. Zde si diváci podobné gólové hody neužili, po bezbrankové první části si Lokomotiva v periodě druhé dokázala vypracovat vedení 2:1, které udržela až do závěrečné sirény. Díky této výhře se posunula na čtvrté místo tabulky, Polička se musí spokojit s pozicí šestou.

Šlágrem kola se jevil duel Karviné s Opavou. Souboj současného s bývalým lídrem přinesl velmi zajímavý a pohledný hokejbal s velkým počtem šancí na obou stranách. Hosté si v úvodní patnáctiminutovce vypracovali těsné vedení, které se jim ale udržet nepodařilo. Vyrovnaný duel nakonec skončil vítězstvím Opavy 3:2. Karviná i přes prohru zůstala na prvním místě tabulky, Opava se s Třebovou dělí o třetí příčku.

"Díváci mohli vidět opravdu moc hezký hokejbal. Nemohu nikomu z našeho mužstva nic vytknout. Snad jen to, že jsme zbytečně přicházeli o síly při oslabení. Utkání bylo vyrovnané od začátku do konce, Opava udělala o jednu chybu méně a zcela zaslouženě vyhrála," řekl o duelu hrající trenér Karviné Lumír Rosůlek.