1. liga

V souboji o čelo rezerva Hradce Králové vykradla Karvinou

1. NHbL Východ – Čtyři zápasy se odehrály ve východní části naší republiky v rámci první ligy. V Karviné se trochu překvapivě radovali Hradečtí, Přelouč na domácí půdě rozstřílela Porubu, Česká Třebová si díky obratu odvezla tři body z Pardubic a Polička se radovala z výhry v nájezdech.

Ve šlágru kola se proti sobě postavila vedoucí Karviná s Hradcem Králové B, který na ní ztrácel před duelem tři body. Po opatrné první části, která vstřelenou branku nepřinesla, přišel uragán hradeckých hokejbalistů, jenž jim vynesl nadějný dvougólový náskok. Bývalý extraligový celek se ale nevzdal a během několika minut třemi přesnými zásahy otočil skóre ve svůj prospěch. Karviná měla i nadále střeleckou převahu, nebylo jí to ale vůbec nic platné. Východočeši v závěru dvakrát prostřelili brankáře Martina Klepáče a nakonec si z horké půdy lídra odvezli všechny tři body!

„Tuto porážku beru jednoznačně na sebe. Kluci hráli výborně, ale já měl "den blbec". Spadlo mi tam snad všechno. Ano, byl jsem sice po noční směně, vzhledem k výkonu mužstva to ale není výmluva. Výsledek jde jednoznačně na můj vrub,“ zhodnotil sebekriticky duel Martin Klepáč, brankář karvinského týmu, který ze čtrnácti hradeckých pokusů inkasoval hned čtyřikrát. Tato porážka Karviné situaci na čele ještě více zdramatizovala, oba celky se dělí o první příčku se ziskem devatenácti bodů. Se ztrátou dvou bodů za nimi číhá Opava, která má ale jeden zápas k dobru.

Mnohem pohodovější střetnutí zažila Přelouč, která na vlastním hřišti přivítala dlouhodobě trápící se Porubu. Domácí nechtěli ponechat nic náhodě a o svém vítězství rozhodli prakticky již v první části, kterou vyhráli v poměru 3:0. V prostřední patnáctiminutovce svoje vedení dokázali ještě navýšit, Porubští se však dočkali alespoň čestného úspěchu. Ve třetí části však přišla velká přeloučská kanonáda. Celek z východu Čech nasázel do sítě posledního týmu tabulky dalších sedm gólů a celkový účet ze zápasu zaookrouhlil na dvanáct!

Dominanci Přelouče potvrzuje také poměr střel na branku 57:15 ve prospěch domácích či dvě využité přesilové hry nebo jedna branka v oslabení. Díky této výhře se Jestřábi posunuli na pátou pozici, díky vyrovnanosti celé první ligy ztrácí na vedoucí duo pouhé tři body! Duel zhodnotil útočník Přelouče Petr Svoboda: „Výhra, ač jednoznačná, je pro nás velmi důležitá. Potřebovali jsme si z utkání odnést všechny body a to se podařilo. Soupeř hrál velmi pasivně,snažili jsme se proto hrát kombinačně, rychlými přihrávkami sedostávat do útočného pásma a naopak pokrýt si snahu o protiútoky soupeře. Jsme rádi, že jsme se dokázali střelecky prosadit a snad si pohodu v zakončení přeneseme i do dalších utkání.“

V dalším utkání přivítala pardubická rezerva na svém hřišti Českou Třebovou, která měla za úkol potvrdit v Pardubicích roli favorita. Ne vše šlo ale podle plánu. Autosklo se v prvním dějství dostalo do vedení, které se mu dařilo držet až do třetiny prostřední. V ní Lokomotiva zabrala a dvěma přesnými trefami do černého otočila skóre ve svůj prospěch. Více branek se již diváci na východě Čech nedočkali, Lokomotiva z České Třebové si odvezla vítězství 3:2.

Jediné nájezdy víkendu viděli diváci v Poličce, kam dorazil pardubický Svítkov. První část vyšla pardubickému celku střelecky lépe, protože i přes silnou převahu Komety se Pardubičtí radovai z těsného vedení. S drobnou úpravou ho držela až do času 44:45, kdy se domácím povedlo srovnat. Nakonec Kometa zvládla i loterii v podobě nájezdů a připsala si na konto bonusový bod.

Trenér Svítkova Robert Koch po zápase v Poličce: „První minuty na plastovém povrchu byly pro nás velmi těžké. Trvalo půlku 1. třetiny než jsme si na něj zvykli a nebýt brankáře, tak jsme mohli prohrávat klidně 3:0. Po ojedinělé akci se nám ale podařilo dát branku a od té doby bych řekl, že bylo utkání vyrovnané a myslím, že jsme měli i více vyložených šancí.Ve 3. třetině jsme vždy tahali za delší provaz, ale bohužel po velké chybě v závěru, jsme inkasovali velmi smolně 15 sekund před koncem hrací doby. Řekl bych, že na základě vývoje zápasu je pro nás bod velmi málo. Velmi kvalitně zahrála do obrany třetí formace, která dle mého odehrála nejlepší zápas v sezoně. Nyní máme opět víkend volno a pak veledůležité 3 zápasy doma do konce podzimní části. V těchto zápasech se ukáže z jaké pozice budeme na jaře bojovat o play -off.“

V příštím týdnu se na východě nehraje, následující listopadové kolo zavede Opavu na půdu lídra z Karviné či rezervu Hradce Králové pro povinné tři body do Poruby. Čeká nás taktéž východočeské derby mezi pardubickým Svítkovem a Přeloučí.