1. liga

Dvě výhry posunuly Opavu již na třetí místo tabulky, po dlouhé době se vystřídal lídr

1. NHbL Východ – Hodně vydařený víkend mají za sebou hráči Opavy, která se díky dvěma důležitým výhrám a zisku šesti bodů vyšvihla do horní poloviny tabulky. Prvního bodového zisku se ve vzájemném duelu dočkala rezerva Pardubic a Poruba, utkání totiž rozhodovaly až samostatné nájezdy.

Jediné sobotní utkání uplynulého víkendu zavedlo rezervu pardubického Autoskla do Opavy, kde se Východočeši chtěli pokusit o první bodový zisk nového ročníku. Jejich sen se začal plnit hned v úvodním dějství, kdy se Pardubičtí dostali do těsného vedení, náskok však udržet nedokázali. Opavští třemi brankami zvrátili nepříznivý stav a na své konto si připsali další tříbodový zisk. Oběma celkům se dařilo v přesilových hrách, Pardubice svoji jedinou branku vstřelily v početní výhodě, domácí se prosadili hned dvakrát.

Na kvalitní sobotní vystoupení musela Opava navázat hned o den později proti mnohem papírově lepšímu soupeři, na východ republiky totiž dorazila Přelouč. Tentokrát se domácím vydařil vstup do zápasu, když si v první části vypracovali nejtěsnější možné vedení. Jestřábi ale prokázali svoji kvalitu v prostřední třetině, kdy dvěma góly skóre otočili. Přelevání stavu ze strany na stranu pokračovalo také v závěrečné patnáctiminutovce, tentokrát již byla vidět radost pouze na straně Opavy. Domácí třemi brankami rozhodli o svém vítězství a posunu až na třetí místo prvoligové tabulky, dvě z nich si do svých statistik připsal Vladař, který tak v rozmezí dvou minut srazil Jestřáby k zemi.

Kapitán Přelouče Roman Stoklasa nemohl být po duelu příliš spokojen: „Utkání bylo velmi svižné a početnému publiku se muselo líbit. Byly v něm dramatické obraty, rychlé akce na obou stranách a pěkné zákroky brankářů. Utkání jsme ztratili individuálními chybami, což je škoda, jelikož remíza by mu slušela rozhodně více.“

Každým kolem zvedající se Karviná měla v duelu proti Poličce střeleckou převahu, výhra se ale nerodila vůbec lehce. Domácí museli ve třetím dějství dotahovat nepříznivý stav, díky silnému tlaku se jim však povedlo dotáhnout až do samostatných nájezdů. V nich se štěstí přiklonilo na jejich stranu, díky čemuž se po dlouhé době změnil vedoucí celek ve skupině Východ. O skóre se do vedení dostala Karviná, která tak pokračuje ve svém tažení za návratem do Extraligy.

„Utkání bylo poměrně vyrovnané. Soupeř nás zaskočil svojí aktivitou. Vítězná šnůra je sice fajn, ale soupeři se sami porážet nebudou. Závěr zápasu byl z naší strany lepší, dokázali jsme si vytvořit stabilní tlak na branku soupeře a po vyrovnávací trefě zvítězit na nájezdy. V loňských sezónách mužstvo stavělo na mladých hráčích. Pro letošní sezónu tým doplnili také zkušenější borci a právě ve chvílích jako bylo toto utkání se jejích účast na hřišti projevila naplno,“ komentuje duel karvinský vedoucí mužstva Vojtěch Novotný.

O přímou pozici zaručující účast ve vyřazovacích bojích si to proti sobě rozdali Svítkov a Česká Třebová. Lokomotiva vstoupila do utkání mnohem aktivněji a její převaha byla během prvních třiceti minut po zásluze odměněna. Hosté si totiž vypracovali čtyřbrankové vedení, které se snažili v závěrečné periodě pouze bránit, příliš kvalitně se jim to ale nedařilo. Pardubičtí třemi brankami výrazně zdramatizovali závěr duelu, na vytoužené body se jim však dosáhnout nepodařilo. Nakonec odešli ze hřiště zklamáni po prohře 3:4, Lokomotiva si naopak odvezla domů plný počet bodů.

V posledním zápase se proti sobě postavily týmy, které v šesti, respektive u Poruby v pěti, zápasech nedokázaly nasbírat jediný bod. Po vzájemném duelu se série u obou celků zlomila. Pardubičtí se mohli pyšnit jednou vstřelenou brankou při vlastním oslabení, na což Poruba dokázala reagovat dvěma využitými přesilovými hrami. Po řádných pětačtyřiceti minutách duel nepoznal vítěze, dělení bodů rozsekly až samostatné nájezdy. Větší porci štěstí v nich měli Pardubičtí, kteří díky tomu získali druhý bod navíc.

O příštím víkendu nás čeká mimo jiné pardubické derby mezi Autosklem a Svítkovem, Hradečtí si pokusí vzít první místo nazpět v duelu proti rozjeté Opavě.