1. liga

Přelouč odčarovala nájezdové prokletí, Karviná dotahuje čelo

1. NHbL Východ – Trojice zápasů přinesla ve skupině Východ velmi zajímavé výsledky. Velkou radost mají jistě v Přelouči, kde se jim po nájezdech podařilo udolat lídra tabulky. Této skutečnosti dokázala využít Karviná, která se po výhře na Hradec Králové B dotáhla.

Na chvostu tabulky zůstávají bez bodu Pardubice B a ostravská Poruba.

Za šlágr kola se jistě dal označit souboj přeloučských Jestřábů a rezervy Hradce Králové. Souboj třetího s prvním začal velkou převahou domácího celku, který však ze své aktivity nic zázračného vytěžit nedokázal. První branky se diváci v Přelouči dočkali až po 25 minutách hry, kdy parádní individuální akcí otevřel střelecký účet zápasu Dudalík. Do konce druhé části se však Jestřábům podařilo nepříznivé skóre vyrovnat, když domácí fanoušky rozjásal premiérovým gólem v letošní sezóně Smutný.

Do závěrečné periody se tak vstupovalo za nerozhodného stavu. Hned po devětadvaceti vteřinách strhl vedení na stranu domácích Svoboda, krátce na to však zajistil další vyrovnání hostující Dostál. Skóre se přelévalo ze strany na stranu i nadále, deset minut před závěrečnou sirénou se do vedení opět dostali Hradečtí. Situaci dva na jednoho totiž ukázkově zužitkovali Dudadík s Šejnohou a druhý jmenovaný překonal bezmocného domácího brankáře. Přelouč vrhla všechny síly do útoku, z čehož nakonec ve 42. minutě vykřesala vyrovnání.

Hrdinou se stal opět Smutný, který v přesilové hře stanovil konečný výsledek řádné hrací doby na 3:3, čímž zachránil dosavadní neporazitelnost svého výběru. V samostatných nájezdech se přepisovala historie, výhru Jestřábů zajistil hned prvním nájezdem David Kazimír, který jako jediný dokázal proměnit. Domácí tak po třináctizápasové šňůře bez vítězství, která trvá od února 2010 a od zápasu proti Ďáblům Praha, konečně na nájezdy zabrali a připsali si cenné dva body za výhru 4:3.

Duel zhodnotil brankář Přelouče a druhý hrdina nájezdového rozstřelu Tomáš Dvořáček: „Utkání pro nás mělo zvláštní náboj, jelikož se potkaly dva dosud neporažené celky. Pro mě osobně bylo zajímavým faktem i to, že celá má kariéra byla až do letošní sezóny vázána s Hradcem Králové a v sestavě soupeře jsem tak měl několik bývalých spoluhráčů. Utkání jsme začali rozhodně aktivněji, ale bohužel jsme nedokázali už v první třetině výsledek strhnout na svou stranu. Tím jsme soupeři dali šanci k zisku bodů a nakonec utkání skončilo remízou. Ta se jeví jako zasloužená, jelikož oba týmy měly v utkání pasáže, kdy na hřišti dominovaly. Bonusový bod v nájezdech je pro nás velmi cenný, ale určitě bychom měli svůj výkon posunout o třídu výš - v možnostech týmu to rozhodně je. Pokud srovnáme výkony v posledních třech utkáních například s loňským semifinále, stále zaostáváme za optimálním herním projevem.“

Na dělení bodů mohla kladně zareagovat zvedající se Karviná, která si zajela pro povinné tři body na východ Čech. Rezerva extraligového Autoskla zatím marně čeká na určitý bodový přísun, proti Karviné se taktéž dlouho nedržela. Hostující favorit se do dvoubrankového vedení dostal již v úvodní patnáctiminutovce a svůj náskok se mu postupem času podařilo navyšovat. Nakonec se z toho vyklubalo pohodlné vítězství hostí v poměru 4:0 a posun na druhou příčku tabulky. Na vedoucí Hradec přitom ztrácí vloni sestupivší celek z Extraligy již jen pouhé dva body.

V posledním víkendovém utkání poměřily síly mužstva Poličky a Opavy. Hned v první patnáctiminutovce se na hřišti Komety strhla velká přestřelka, diváci viděli hned čtyři branky a to po dvou na každé straně. Podle postavení v tabulce byla Opava papírovým outsiderem, zbytek duelu jí ale vyšel o poznání lépe. Ve druhé části se Opavští opět prosadili dvakrát, tentokrát toho ale Kometě mnoho nepovolili. Duel nakonec skončil výhrou hostujícího týmu v poměru 4:2, Opava se díky tomu posunula na šestou příčku tabulky skupiny Východ.