1. liga

Svítkov zažil historický víkend – po třinácti letech si z venku přivezl šest bodů

1. NhbL Východ – Uplynulý víkend byl hlavně ve znamení historického úspěchu pardubických hokejbalistů ze Svítkova, jímž se po dlouhých třinácti letech podařilo přivézt z venkovního tripu šest bodů. Kromě nich se dařilo také Karviné, která doma v poklidu přehrála Českou Třebovou.

V sobotu bylo živo pouze v hokejbalovém areálu v Opavě, kam k důležitému zápasu dorazili hráči ze Svítkova. Domácí vstoupili do duelu jako uragán a během první části si z převahy vykoledovali dva vstřelené góly. Svítkovští se do zápasu vrátili ve druhé části, když se jim díky zlepšené hře podařilo po brankách Večerníka a Filipa stav utkání srovnat. V téže periodě si však domácí ještě jednou a naposledy vzali výhodu jedné branky na vlastní stranu, když proměnili nařízené trestné střílení.

V posledním dějství se však v Opavě děly věci. Až do třiačtyřicáté minuty drželi Opavští těsné vedení, velkou radost na straně Svítkova zajistil přesnou trefou Večerník. Následně byl, díky upozornění jednoho z opavských hráčů, vyloučen za nedovolenou výstroj hráč Svítkova, v nabídnuté přesilové hře ale domácí paradoxně inkasovali. Deset vteřin před závěrečnou sirénou odebral ve středním pásmu Opavským Pitthard míček a po samostatném úniku, ač faulován, tak vleže dotáhl svoji kličku a zasunul přesně v čase 44:56 míček do branky. Svítkov nakonec vykradl Opavu a za výhru 4:3 si odvezl cenné tři body.

Utkání zhodnotil spokojený kouč Svítkova Robert Koch. „Toto utkání by se dalo charakterizovat slovem výjimečné.  Po první třetině, kdy jsme prohrávali 2:0, hráli jsme tři oslabení, naše hra byla neurovnaná a rozháraná, by nikdo nečekal tento konečný výsledek. Od druhé třetiny se ale tým začal zvedat až se nám podařilo umazat tříbrankovou ztrátu. V závěru jsme díky skvělé práci Pittharda rozhodli o naší výhře. Neskutečná radost na střídačce,“ popisuje trenér rozhodující moment vypjatého zápasu.

Nedělní střetnutí proti poslední Porubě již nebylo tak napínavé. Hosté z Pardubic vstoupili do duelu lépe, dvoubrankové vedení po půlhodině hry jim však žádnou jistotu nepřinášelo. Až v závěrečném dějství se Svítkov prosadil hned šestkrát a nakonec vše korunoval výhrou v poměru 8:0! Hattrickem a dohromady osmi kanadskými body se uvedl hostující Čejgl! „Před zápasem bylo zdůrazňováno soupeře nepodcenit a odvézt si povinné tři body do tabulky. Do konce 2. třetiny byl stav 0:2 a řekl bych, že zaslouženě. Následně jsme si řekli, že si počkáme na chyby soupeře a to se potvrdilo. Po brance na 0:3 tým z Poruby absolutně odpadl, hráči přestali běhat a to bylo jako voda na mlýn pro naší první pětku. Tímto bych chtěl pochválit celý tým za odehrané zápasy a srdíčko po nepovedené 1. třetině v Opavě. Dostali jsme se zpátky reálně do boje o play-off. Nyní máme týden pauzu, zregenerujeme a opět do toho vlétneme,“ řekl kouč Svítkova Robert Koch.

Pro Svítkovské byly tyto momenty historickým úspěchem. Posuďte sami, Svítkov si odvezl z venku šest bodů za víkend před třinácti lety, naposledy se tomu tak stalo v roce 2001 proti Písku a Českému Krumlovu!

Živo bylo v neděli také při zápase Hradce Králové a Poličky. V přímém souboji o čelo tabulky se nakonec lépe dařilo nováčkovi, který se již v první části dokázal dostat do vedení. Vyrovnané klání nakonec přešlo až do závěrečné dvacetiminutovky, ve které si rezerva Hradce Králové dokázala své vítězství pojistit. Kometě jediná branka vstřelená při početní výhodě nepomohla, domů si odvezla porážku 3:1, kvůli které spadla až na čtvrté místo. Hradečtí se naopak osamostatnili na čele tabulky skupiny východ. Největší měrou se na tomto výsledku podílel domácí Hudeček, který zaznamenal hattrick.

„Do utkání jsme chtěli jít aktivně a to se také podařilo. Od začátku jsme Poličku přehrávali , vytvořili si zajímavé šance a dostali se do vedení 2 : 0. Polička se dostala do hry precizně využitou přesilovkou a od té chvíle se hra vyrovnala i díky mnoha vyloučením na obou stranách. Až do konce utkání se hra již nezměnila, v pěti se hrálo minimálně a bylo velmi těžké dát hře nějaký řád. Určitě mne potěšila výhra nad velmi kvalitním soupeřem, další body do tabulky a výborná defenzivní činnost v oslabeních,“ hodnotí klání trenér Petr Hofman.

Z úvodní letargie se začíná probouzet také celek Karviné, který v loňské sezóně neudržel Extraligu. Proti České Třebové však odehrál vynikající utkání, soupeře od úvodní minuty přehrával a z vypracované převahy si dokázal vydobýt také důležité vedení. Nakonec se domácím podařilo zvítězit v poměru 5:0 a letos poprvé se o skóre dostali až na druhé místo tabulky. Česká Třebová po porážce klesla na příčku šestou.