1. liga

Jestřábi z Přelouče se po dvou výhrách posunuli na první místo

1. NhbL Východ – Skupina Východ ve druhé nejvyšší soutěži má nyní překvapivého lídra. Šest bodů pro sebe urvali ve víkendových kláních hokejbalisté Přelouče, díky čemuž se prodrali na první příčku.

Na záda jim však dýchá rezerva Hradce Králové, která ve svých obou zápasech musela až do samostatných nájezdů.

Jestřábi z Přelouče si o sobotním odpoledni zajeli pro bodový zisk do České Třebové. V hodně vyhecovaném utkání, kde byly k vidění dva tresty do konce utkání a dva tresty ve hře, začali lépe domácí, v osmé minutě využil Tomešovy přihrávky Švec. S Přeloučí bylo ještě hůře ve třiatřicáté minutě, kdy brankáře Dvořáčka propálil Hruška. Velkolepý obrat Přelouče odstartoval brankou Kazimíra o minutu později. Do konce třetí části se trefili ještě Moravec s Příhodou, radost Jestřábů tak mohla odstartovat. Hosté zvítězili 3:2 a odvezli si domů cenné tři body.

„V utkání jsme byli opticky aktivnějším mužstvem, zejména v útočném pásmu jsme soupeři působili velké problémy. Naopak hráči České Třebové spoléhali na jednoduché a rychlé přechody do útoku a zkoušeli často střílet hned po přechodu červené čáry. Zlomovým okamžikem pak zřejmě bylo nevyužité trestné střílení a následná branka, kterou Honza Příhoda strhl vedení na naši stranu. Všem našim hráčům patří uznání, jelikož i za nepříznivého stavu hráli trpělivě a dokázali otočit vývoj utkání,“ nešetří slovy chvály brankář Přelouče Tomáš Dvořáček.

Poruba s Opavou čekaly před sobotním utkáním na první vítězství, favorizován byl pochopitelně celek hostí. Fanoušci v Ostravě nakonec byli svědky zajímavé přestřelky, která přinesla hned devět branek. Opava vlétla do utkání jako uragán a hned v první části si vytvořila velký náskok 5:0! Tento výsledek zřejmě hosty uspokojil, postupem času se však do hry dostávali také porubští hokejbalisté. Mohutná stíhací jízda nakonec radost nepřinesla, více než snížení na 5:4 již domácí nestihli. Z prvního vítězství v sezóně se tak radovala Opava.

Polička odehrála o právě skončeném víkendu jen jediné utkání, její cesta vedla do Pardubic, kde se snažila potvrdit roli favorita. Vyrovnaná první patnáctiminutovka přinesla pouze těsné vedení Komety, postupem času ale dali hosté soupeři na první body v sezóně zapomenout. Nakonec se z toho vyklubalo vítězství 5:2, oba celky zaznamenaly po jedné brance v přesilových hrách.

V dalším domácím zápase Hradce Králové B si v brance při absenci Biegla odbyl úspěšnou obnovenou premiéru po několikaleté pauze Bláha, trenér Hofman vyztužil při neúčasti několika beků zkušeným Petrem z A týmu Hradce Králové. Ani tato změna však první ztrátě bodu v sezóně pro Hradecké nezabránila. Skóre se neustále přelévalo ze strany na stranu, domácí se dostávali do vedení, avšak soupeř vždy dokázal manko dotáhnout. Vše dospělo za stavu 3:3 až do samostatných nájezdů, ve kterých vstřelil rozhodující branku Řehák. Svítkov si však z Hradce Králové odvezl cenný bod.

Na samostatné nájezdy došlo v Hradci Králové také následující den. Proti České Třebové začali domácí znovu lépe a díky brance Dudadíka se dostali do vedení. Na další gól Hajníka dokázala Lokomotiva dvěma přesnými zásahy do černého odpovědět a dotáhla duel až do samostatných nájezdů. V nich se střelcům z České Třebové dařilo více, což pro hosty znamenalo zisk druhého bodu. Rezerva Hradce je v tabulce na druhé pozici, Česká Třebová se usadila na místě čtvrtém.

Po sobotní výhře na hřišti soupeře se Jestřábi představili před domácím publikem proti týmu z Pardubic. Počasí nebylo zcela ideální a déšť více svědčil právě domácímu týmu, který se k vítězství přiblížil již v úvodní třetině. Branka Hejhala z desáté a Muchy z dvanácté minuty srazila rezervu Pardubic do kolen. Střelecky byl zápas vyrovnaný, gólově se však hosté prosadit nedokázali. Vítězství Přelouče a posun na první místo tabulky potvrdil deset minut před koncem Štefanský, Jestřábi zvítězili 3:0.

„Ačkoliv se čisté konto vždy připisuje brankáři, to z dnešního zápasu není až tak mojí zásluhou. Rád bych dnes obzvlášť vyzdvihl výbornou práci nejen obrany, ale celého týmu. V deštivém počasí jsme podali obětavý výkon. Pardubice jsme i přes velký počet oslabení k ničemu vážnějšímu nepustili a zaslouženě bereme tři body,“ řekl Petr Brykner, muž s čistým kontem v dresu Přelouče.

Na závěr souhrnu jsme si nechali souboj dvou trápících se týmů. Celek, který sestoupil z nejvyšší soutěže – Karviná, přivítal na domácím hřišti Sokol Poruba, který prozatím čeká na úvodní bod v letošní sezóně. Ani tentokrát se ho však nedočkal. Domácí měli od úvodního vhazování mírnou převahu, avšak stále se jim nedařilo přenést své šance na světelnou tabuli. Diváci se branek dočkali až ve třetí patnáctiminutovce, Karviná se prosadila dvakrát v přesilových hrách a díky tomu brala tři body. Poruba si tak musí na první radost stále počkat.