1. liga

Tři ze čtyř zápasů rozhodovaly nájezdy, nováček z Hradce je stále neomylný

 1. NhbL Východ – Čtyřmi zápasy na Východě pokračovala druhá nejvyšší soutěž. Největším překvapením začátku sezóny je rezerva Hradec Králové, která po výhře nad Karvinou doslova smetla Porubu a jednoznačně se usadila na čele tabulky. Ve zbylých třech zápasech si diváci užili samostatných nájezdů.

Rekapitulaci druhého hracího víkendu začneme utkáním doposud neporažených týmů z Poličky a České Třebové. Ze zápasu se nakonec stala velmi zajímavá přestřelka, která přinesla hned deset branek a hlavně samostatné nájezdy. Česká Třebová vstoupila do zápasu aktivněji, své těsné vedení se jí ale příliš dlouho udržet nepodařilo. Za vysokého stavu 5:5 došlo utkání až k samostatným nájezdům, ve kterých byl šťastnější celek z Poličky. Právě tato dvoubodová výhra posunula Kometu na druhé místo tabulky.

Na čele celé ligy je překvapení z Hradce Králové. Rezerva extraligového týmu přivítala na domácím hřišti ostravskou Porubu a se soupeřem se vůbec nemazala. Hned v úvodní části se Hradečtí ujali dvoubrankového vedení, které postupem času ještě navýšili. Poruba se prakticky k ničemu nedostala a nakonec se musela spokojit s porážkou 6:0. Po dvou zápasech má tak na kontě plný počet bodů, v Ostravě si na první bodový zisk budou muset ještě počkat. 

Trenér Petr Hofman zhodnotil další vítězství svého týmu těmito slovy: „Po náročném sobotním utkání nás čekal druhý den soupeř z Ostravy-Poruby. Do utkání jsme vstoupili s cílem na nic nečekat a utkání co nejdříve rozhodnout. Od první minuty to byl zápas na jednu branku, kdy se soupeř dokonce ani ve vlastní přesilové hře nepokusil útočit a pouze se bránil. Výsledek 6:0 se díky skvělému výkonu brankáře Poruby nerodil snadno, jsme spokojeni se třemi body a asi i soupeř je spokojen, že to neskončilo dvouciferným rozdílem. Nyní pro nás skončilo oťukávání, po dvou kolech jsme dokázali, že naše ambice jsou jen nejvyšší a další kola ukáží, jak na tom skutečně jsme.“

Východočeské derby mezi Přeloučí a Svítkovem přineslo nadějné vedení Jestřábů v první části, soupeř však dokázal skóre srovnat. Bodový zisk se během zápasu klátil ze strany na stranu, nakonec šly oba celky za stavu 3:3 až do samostatných nájezdů. Bonusový bodík si pro sebe uzmuli hráči z Pardubic, kteří se díky němu posunuli na šestou příčku. Přelouč se v současné době drží na třetí pozici.

„Jsem velmi rád za dva body z horké půdy rivala z Přelouče. Myslím, že jsme odehráli velmi dobrý týmový výkon. Z hráčů byla cítit velká motivace v každé situaci zápas otočit, a to se nám nakonec díky velkému úsilí povedlo. Podařilo se nám otočit zápas z 2:0 pro domácí a to se opravdu cení. Své si odehráli i nováčci Petr Votava a Jiří Doležal, kteří rozhodně nezklamali a věřím, že je pro ně do budoucna obrovským motivačním prvkem zlepšovat se a prosadit se do A-týmu. Určitě se pokusíme potvrdit tento výkon i v dalším zápase, nechceme dát Hradci nic zadarmo a věříme opět v další body z venku,“ hodnotí utkání trenér Svítkova.

Posledním víkendovým zápasem bylo zajímavé střetnutí loňského lídra základní části z Opavy a sestupivšího z extraligy – Karviné. Právě favorit vstoupil do utkání lépe a v první periodě se ujal dvoubrankového vedení. Opavští velmi dlouho tahali za kratší konec provazu, v samotném závěru se ale vzchopili a svému sokovi pořádně zatopili. Domácím se podařilo stáhnout ztrátu 1:3 a nakonec dotáhnout duel až k samostatným nájezdům. V nich si však druhý bod na konto připsala Karviná.

Liga na Východě pokračuje příští víkend hned porcí sedmi zápasů, dosud neporažený Hradec Králové přivítá Svítkov a Českou Třebovou.