1. liga

Na úvod 1. ligy otřásla východem překvapivá porážka Karviné s nováčkem z Hradce

První zářijový víkend přinesl v 1. lize východní části také řadu utkání úvodního kola druhé nejvyšší soutěže. Nepříliš dobře vstoupil do soutěže sestupivší z Karviné, který nečekaně nestačil na rezervu hradeckého Autoskla. Další výhry si na úvod připsaly také Přelouč, Polička a Česká Třebová.

Souhrn výsledků ve skupině Východ začneme tím nejpřekvapivějším. Hokejbalisté Karviné se snaží o návrat mezi elitu, do ligového ročníku ale ani náhodou nevstoupili podle představ. S druhým nováčkem ve skupině Východ, rezervou Hradce Králové. Východočeši vstoupili do utkání o něco aktivněji a dařilo se jim soupeře přestřílet, paradoxně šla však do vedení Karviná. V průběhu vyrovnaného utkání se začalo střelecky více dařit hradeckým hokejbalistům. Karvinští dokázali sice využít dvě přesilové hry, v celkovém součtu na své soupeře ale nestačili. Rezerva extraligového Hradce zvítězila 4:3 a připsala si do tabulky velmi důležité tři body.

Do nového ligového ročníku vstoupili úspěšně také oba semifinálisté sezóny předchozí – Lokomotiva Česká Třebová a Jestřábi Přelouč. Právě druhý jmenovaný tým vstoupil dobře do utkání proti Porubě a potvrdil roli favorita. Po první části byl poměr střel 15:0 pro celek z východu Čech, na světelné tabuli navíc svítilo vedení již o dvě branky. A právě to postupem času narostlo do daleko větších rozměrů.

Silná převaha a čtyři přesilovkové góly nakonec stanovily výsledek utkání 7:1 pro Jestřáby. Hattrickem se na výhře podílel Moravec, dvěma góly přispěl Čapek. Jediný, čestný úspěch za celek z Ostravy zaznamenal až v závěrečném dějství domácí Hlaváč. Porubští tak nevstoupili do sezóny úplně nejlépe, na straně Přelouče naopak mohla panovat spokojenost.

„Los prvního kola byl pro nás zdánlivě přívětivý, ale Porubští již v minulosti dokázali obrat o body nejednoho soupeře. Proto jsme k zápasu přistoupili zodpovědně. Zápas jsme měli pod kontrolou a postupně navyšovali skóre v náš prospěch. Start do sezóny vyšel, je potřeba pokračovat v podobných výkonech i nadále,“ zhodnotil utkání přeloučský Libor Komůrka.

Lokomotiva vyzvala v úvodním kole rezervu pardubického Autoskla. Do utkání vstoupili hráči z České Třebové o poznání aktivněji a hned v první patnáctiminutovce zasypali brankáře soupeře sprškou střel, z nichž ale vyprodukovali pouhé dva vstřelené góly. Autosklo se drželo na dostřel až do třetí části, do které vstupovalo dokonce za nerozhodného stavu. V závěrečném dějství však Pardubičtí inkasovali tři branky a mohli na bodový zisk z úvodního kola hodně rychle zapomenout. Konečný výsledek byl tak 5:2 pro Českou Třebovou.

"Po zkušenosti z přípravného utkání jsme očekávali vyrovnaný průběh zápasu. Hosté dotahovali naše vedení vždy zásluhou přesilových her. Zlom v utkání přišel v úvodu třetí třetiny, kdy hráči začali šlapat podle mých představ. Na několik minut jsme pardubický tým zamknuli v jejich obranném pásmu a vstřelili dvě slepené branky, což rozhodlo o konečném výsledku," řekl k utkání trenér České Třebové Čížek.

Posledním utkáním víkendového programu byl souboj druhého pardubického týmu v soutěži a Komety Polička. Hráči ze Svítkova před sezónou výrazně posílili a jistě chtějí vylepšit své loňské umístění. V úvodním zápase však příliš střelného prachu nepobrali, nutno však poznamenat, že ani na jedné straně. Dvě třetiny diváci v Pardubicích branku neviděli, vše se změnilo až v patnáctiminutovce poslední.

Svítkov se dostal do těsného vedení, které však do závěrečné sirény neudržel a po dvou brankách musel před soupeře sklonit hlavu. Vyrovnané utkání nakonec dopadlo lépe pro hráče z Poličky, kteří i díky jedné využité početní výhodě zvítěziili 2:1. Pavel Štefka, trenér Komety, nám zhodnotil úvodní ligové utkání: „Jsem rád, že jsme ve Svítkově vyhráli, a začali tak novou sezonu výhrou za tři body. Zápas byl bojovný a vyrovnaný, soupeř vedl, ale nám se podařilo dvěma poměrně štastnými góly zápas otočit. Myslím si ale, že jsme měli více vyložených šancí a vyhráli zaslouženě.“