1. liga

Příběh z finále 1. ligy: Kaluža zkolaboval, pak rozhodl o titulu pro Sudoměřice

Sudoměřice v neděli zvítězily ve čtvrtém finále východní části první ligy a probojovaly se do baráže. Klíčové utkání ale poznamenal hrůzný moment: na střídačce zkolaboval Jan Kaluža mladší. Do hry se nakonec vrátil a dokonce rozhodl o titulu.

Byl to faul jako každý jiný. Rozhodčí vyloučili hráče Opavy za zákrok na útočníka Kalužu a mělo se vhazovat v útočném pásmu Sudoměřic. Jenže následně došlo k nepříjemné situaci, kdy na střídačce Kaluža zkolaboval.

"Asi po 15 vteřinách na mě ze střídačky křičeli, ať přerušíme hru. Viděl jsem, jak se hráč Kaluža kácí, tak jsem k lavičce přiběhl," popsal inkriminovaný moment sudí Martin Černý.

Právě rozhodčí Černý Kalužovi pomohl, když mu poskytl první pomoc. "Když jsem zjistil, že má zapadlý jazyk, tak jsem mu zaklonil hlavu, vytáhl jazyk a zjistil, že má ještě uvízlou žvýkačku v krku. Tu jsem odstranil, a pak už se v klidu postupně rozdýchal," pokračoval rozhodčí.

Útočník Kaluža se do utkání nakonec ještě vrátil a byl u vítězství svého týmu, které znamenalo ukončení finálové série a postup do baráže. "Po nějakých 15 minutách nastoupil do hry. Tím, že nešel do bezvědomí, tak asi nebylo nutné další odborné ošetření. Bylo to rychle i díky tomu, že neupadl do bezvědomí," mínil Černý.

"Vypadalo to hrozně. Přepadla ho nějaká slabost. Honzík chtěl obejít protihráče, který do něj zepředu narazil. Pak šel střídat a najednou přestal dýchat a odpadl. Dokonce mu museli vytahovat jazyk," popsal pro Hodonínský deník nepříjemný incident syna trenér Jan Kaluža starší.

Jan Kaluža nakonec v nájezdech rozhodl o výhře Sudoměřic a postupu do baráže o extraligu. "Vím, že jsem v přesilovce v plné rychlosti nahodil míček do rohu, že si ho doběhnu a Dušan Vladař se mi postavil. Dostal jsem ramenem do hrudi. Šel jsem střídat a z ničeho nic jsem ztratil dech a omdlel jsem," uvedl zraněný kapitán Sudoměřic, který prožil velký příběh v nedělním utkání.