1. liga

Ve finále národky na východě jsou Sudoměřice, Přelouč sérii vyrovnala

Prvním finalistou 1. ligy na východě jsou Sudoměřice, které vyřadily hladce 3:0 na zápasy Českou Třebovou. Druhá série je překvapivě vyrovnaná, první víkend ovládla Opava, Přelouč však dvakrát vyhrála v prodloužení 4:3 a 2:1 a vynutila si rozhodující pátý zápas.

Sudoměřice chtěly po dvou poměrně hladkých výhrách na domácím hřišti dostat v nejkratším možném čase přes Lokomotivu Českou Třebovou do finále. Soupeř však už ve čtvrtfinále ukázal, že doma se tak jednoduše nevzdává, v tomto sobotním klání však příliš dlouho nevzdoroval.

Sudoměřice ukázaly svoji pohodu, když svého soka po celý zápas herně přehrávaly a své vypracované šance zároveň dokázaly i proměňovat. Jednobrankové vedení z první patnáctiminutovky postupem času narostlo, již po druhém dějství začala Lokomotiva pomalu ztrácet své naděje na prodloužení sezóny přinejmenším do nedělního mače. Hosté zároveň dokázali v zápase využívat nedisciplinovanosti svého soupeře, když ze sedmi nabídnutých přesilových her využili dvě. Lokomotiva nakonec v zápase před vlastními fanoušky neskórovala a na závěr play­off schytala porážku 0:5. Sudoměřičtí se naopak mohli začít radovat z postupu do finále.

Již po sobotě mělo být jasno také v Přelouči, kam s vedením 2:0 na zápasy dorazila Opava. Jestřábi však ve čtvrfinále dokázali díky dvěma výhrám na vlastním hřišti vyřadit Kometu z Poličky a o něco podobného se chtěli pokusit také proti vítězi základní části. V první části podle toho aktivně vstoupili do zápasu, z čehož vyplynula vedoucí branka Kalouska v deváté minutě. Brankář Jestřábů Dvořáček po celé utkání předváděl vynikající zákroky, přesto však nestačil na střely Palcera a Matějáka.

Když Přibyla zvyšoval osm minut před koncem na rozdíl dvou branek, zdálo se, že Jestřábům již nepomůže ani svěcená voda. Přelouč však ještě neřekla slovo a síly si nechávala na famózní závěr. Nejprve vykřesal naději Svoboda ranou do levého dolního rohu Grufíkovy brány, vzápětí stejný hráč dorazil Stoklasovu ránu bekhendem a tím rozveselil domácí publikum podruhé. Velkolepý obrat posléze dokonala Přelouč v prodloužení, devatenáct vteřin po jeho začátku si střelu Stoklasy smolně srazil do sítě Christ, který tím rozhodl o konání nedělní odvety.

Odvetný zápas měl na východě Čech velmi podobný průběh, domácí se do vedení dostali ve dvanácté minutě zásluhou Moravce, který se trefil v oslabení. Utkání ve vysokém tempu nabízelo řadu slibných příležitostí a na konci druhé patnáctiminutovky také opavské vyrovnání z čepele Matějáka. Ve třetím dějství již branka nepadla, a tak se duel znovu dostal do prodloužení. V něm se opětovným hrdinou stal znovu Moravec, který druhým gólem překonal hostujícího brankáře a poslal sérii za stavu 2:2 zpět do Opavy! Rozhodne se následující sobotu.

Obě utkání v Přelouči spokojeně zhodnotil kouč Přelouče Libor Komůrka: „Neskutečný víkend a výborný hokejbal z obou stran. To štěstí, které nás léta nechávalo na holičkách, se konečně přišlo podívat. Ale nebylo to jen o něm, kluci makali a hráli srdcem. Bylo by pokrytecké říkat něco jiného, než že jedeme do Opavy vyhrát. Ale na druhou stranu, když se to nepovede, chleba a pivo levnější nebude. Osobně už teď mám před klukama klobouk v ruce. Opava je v těžké situaci, ona musí, my chceme. Ještě k rozhodčím víkendu a nejen proto, že jsme vyhráli ­ Boháček, Hrazdíra, Kettner a Záhora jsou chlapíci, kteří svému řemeslu prostě rozumí.“