1. liga

Polička zaskočila Opavu a v poslední moment přeskočila rezervu Autoskla

1. NHbL Východ - Také ve skupině Východ bylo na programu poslední kolo druhé nejvyšší soutěže, zde však situace nebyla tak dramatická jako ve skupině Západ. O osmičlenné postupující skupince bylo rozhodnuto, šlo tedy jen o boje o nejlepší pozici před blížícím se play-off.

Nejlépe se dařilo Poličce, která v obou zápasech dokázala zvítězit a nakonec se vyšvihla na druhé místo konečné tabulky.

Souhrn toho nejdůležitějšího ve skupině Východ začneme pohodovým způsobem v Poličce, kam dorazila již jistě poslední Poruba. Domácí naopak měli šanci své průběžné třetí místo vylepšit v závěrečných dvou zápasech, museli však oba vyhrát a ještě věřit v zaváhání pardubického Autoskla. Kometa přistoupila k utkání zodpovědně a o své výhře rozhodla prakticky již v první části. Sokol Poruba skóroval v zápase pouze jednou a to, když využil početní výhodu. Souboj nakonec skončil výhrou Poličky 7:1.

Mnohem zajímavější utkání se odehrálo v Malenovicích, kam dorazilo Autosklo. Zde se naopak hrálo o přímé umístění, domácí však potřebovali k naději na třetí a možná i druhé místo v tabulce výhru v základní hrací době. Po první vyrovnané části Malenovice zabraly a zbytek utkání diktovaly tempo právě ony. Rezerva extraligového Autoskla toho příliš nevymyslela a nakonec se musela smířit s porážkou 4:1. Tato prohra ji navíc stála poslední šanci na druhé místo tabulky, navíc se musela strachovat i o příčku třetí. Vše záleželo na dalším utkání Malenovic, které o den později na vlastním hřišti vyzvaly další pardubický tým, již jistě osmý Svítkov. Pokud by domácí získali tři body, třetí příčku v základní části by jim již nikdo nevzal.

Jenže ne všechno šlo pro domácí v utkání s Pardubicemi úplně jako po másle. I když hosté přijeli na východ hodně oslabeni, přesto dokázali silnému celku velmi kvalitně vzdorovat. Favorit duelu je sice dokázal přehrávat, což je patrné také z počtu střel, skóre se ale stále pohybovalo okolo remízového stavu. Jednogólový náskok z druhé části domácí udržet nedokázali, Svítkov porazili až po nájezdech a přišli tím o šanci na třetí příčku. "Do utkání jsme nastoupili s pouze 12 hráči do pole, ale s touhou zahrát si před play-off dobrý zápas na půdě favorizovaných Malenovic. To se myslím povedlo a, až na druhou třetinu, jsem s výkonem spokojený. Chtěl bych pochválit za první zápas hráče z mladšího dorostu Jana Michala, který odehrál jako nováček kvalitní utkání. Nyní se už všichni těšíme na příští týden, kdy pro nás začne vytoužené play-off a věřím, že do něj jsme připraveni. Za hráče říkám, že do toho dáme všechno," varuje soupeře trenér Svítkova Robert Koch. Pardubický Svítkov čeká ve vyřazovacích bojích nebezpečná Opava.

Další důležité a velmi zajímavé klání se odehrálo v Sudoměřicích, kde domácí bojovali na dálku o páté místo s Lokomotivou z České Třebové. Proto potřebovali ze zápasu s Jestřáby tři body, které nakonec také získali, díky čemuž uhájili páté místo po základní části. Hosté se sice dvakrát v zápase dostali do vedení, čtyři minuty po druhé přestávce se prosadili Ivánek s Kubou a strhli náskok poprvé na stranu Sudoměřic. Na srovnání Hejhala dokázal odpovědět druhým gólem v duelu Kaluža, který nakonec rozhodl o výhře 4:3. "Poslední zápas, ve kterém hostům již o nic nešlo. Spíše než o výsledek, šlo o to, abychom se před playoff dobře naladili. Na půdě nejvýchodnějšího soupeře jsme se prezentovali dobrou hrou, bohužel se nám však nepovedla čtyřiatřicátá minuta, kdy nejprve domácí srovnali a potom v přesilovce dokonali obrat. Kombinace ostatních výsledků nám do play-off přisoudila Poličku. Soupeř těžký, odolný, leč porazitelný, ostatně jako každý soupeř v play-off," je názoru kouč Přelouče.

Na výhru Sudoměřic musela zareagovat Česká Třebová, která měla k dispozici utkání s Porubou. Povinné tři body se ale nekonaly. Poslední tým tabulky na první část dokázal navázat gólovými hody i v periodě prostřední a nakonec senzačně zvítězil poměrně vysokým rozdílem. Lokomotiva nedokázala využít své herní a střelecké převahy, kvůli čemu se bude muset ve čtvrtfinále play-off postavit rezervě Autoskla. Sudoměřice naopak čekají Malenovice. Utkání zhodnotil nespokojený kouč Lokomotivy Švec."Zápas, ve kterém nás soupeř vyučoval z efektivity. Když vyhrajeme na střely 31:17 a na branky prohrajeme 3:7, tak je zřejmě někde chyba. Na koncovce a formě brankářů budeme muset do play-off ještě pořádně zapracovat."

Na závěr celého souhrnu jsme si nechali šlágr závěrečného kola ve skupině Východ, již jistě první Opava zajížděla do Poličky, která v případě jakéhokoliv bodového zisku poskočila právě za svého nedělního soka. Právě Kometa přistoupila k utkání s patřičným elánem a během prvních třiceti minut si dokázala vypracovat tříbrankové vedení. Soupeř stačil korigovat skóre až v závěrečné patnáctiminutovce a musel se na závěr základní části spokojit s porážkou. Ani ta ale Opavské z prvního místa nesesadila, nováček soutěže se ve čtvrtfinále potká s pardubickým Svítkovem. Polička vyzve Jestřáby z Přelouče.

Sobota 29.03.2014

TJ ACS Malenovice SV - HBC Autosklo-H.A.K. Pardubice B 4:1 (1:1,2:0,1:0)

Střely: 25:19, vyloučení: 10:10, využití přesilovek: 1:0, oslabení: 0:0

SK Kometa Polička - TJ Sokol Poruba 7:1 (2:0,1:1,4:0)

Střely: 39:16, vyloučení: 4:4, využití přesilovek: 1:1, oslabení: 0:0

Neděle 30.03.2014

SK Sudoměřice - HC Jestřábi Přelouč 4:3 (0:1,1:1,3:1)

Střely: 35:25, vyloučení: 5:6, využití přesilovek: 2:0, oslabení: 0:1

TJ ACS Malenovice SV - TJ Paramo Svítkov Stars Pardubice 3:2 ss (1:1,1:0,0:1)

Střely: 36:21, vyloučení: 6:5, využití přesilovek: 1:1, oslabení: 1:0

SK Kometa Polička - SHC Opava 4:2 (1:0,2:0,1:2)

Střely: 42:26, vyloučení: 6:1, využití přesilovek: 0:1, oslabení: 1:0

TJ Lokomotiva Česká Třebová - TJ Sokol Poruba 3:7 (0:2,2:4,1:1)

Střely: 31:17, vyloučení: 6:6, využití přesilovek: 2:2, oslabení: 0:0

ČTVRTFINÁLOVÉ DVOJICE:

SHC Opava - TJ Paramo Svítkov Stars Pardubice

SK Kometa Polička - HC Jestřábi Přelouč

HBC Autosklo-H.A.K. Pardubice B - TJ Lokomotiva Česká Třebová

TJ ACS Malenovice SV - SK Sudoměřice