1. liga

Opava se vrátila do čela, vstříc play-off míří také Svítkov

1. NhBL Východ - Uplynulý víkend byl ve skupině Východ opravdu nabitý, do programu se zapojila minimálně jedním utkáním všechna mužstva a podle tempa a nasazení bylo vidět, že se základní část kvapem blíží do finiše.

Velký krok k vyřazovacím bojům udělal pardubický Svítkov, který ze dvou duelů vytěžil čtyři body a před devátou Porubou má již šestibodový náskok. Na čele také dvakrát ztratilo Autosklo, které hodilo rukavici Opavě.

Nabitý sobotní program odstartoval přímým soubojem o třetí a čtvrté místo. Hodně defenzivně hrané utkání přineslo nakonec pouze jedinou branku, která padla již v první patnáctiminutovce. Radovala se z něj domácí Česká Třebová, která tímto nejtěsnějším možným vítězstvím umazala další tříbodovou část z náskoku Komety. Právě tento výsledek hodně zdramatizoval vývoj v tabulce, v posledních dvou kolech se dá očekávat tuhý boj o co nejlepší pozici do vyřazovacích bojů.

Nyní se přesuneme do části tabulky, kde se rozhoduje o místa v play-off. Poslední Poruba po nečekaných bodech o minulém víkendu začala znovu pomýšlet na kritické osmé místo, musela však doma vzdorovat nepříjemným Malenovicím. Sokol však mohl na body pomýšlet pouze několik málo minut, protože soupeř si hned v první třetině dokázal vypracovat dvoubrankový náskok. Domácí také v průběhu duelu dopláceli na častou nedisciplinovanost, z deseti trestů Malenovice hned třikrát skórovaly. Nakonec utkání došlo do svého konce se skóre 6:1 pro hosty, naděje Poruby na play-off se tedy výrazně snížily.

Svítkov Pardubice mohl díky zaváhání Poruby znovu zvýšit svůj náskok na devátou pozici, na domácím hřišti vyzval Jestřáby z Přelouče. Na Svítkově se odehrálo velmi zajímavé a často nevídané utkání. Své těsné vedení z první části dokázali domácí ještě navýšit a před poslední patnáctiminutovkou byli mnohem blíže vítězství. Jestřábi však nesložili zbraně a ani náhodou neřekli poslední slovo. Ze svého silného tlaku vytěžili tři góly, a dokonce nechybělo mnoho a otočili skóre ve svůj prospěch. Nakonec utkání dospělo k samostatným nájezdům, ve kterých druhý bonusový bod ukradl Svítkov. Tento výsledek je zajímavý zejména z toho pohledu, že domácím na tři vstřelené branky stačilo za celý zápas vyslat na branku Přelouče pouhých deset střel!

Jako v každém zápase proti Přelouči rozhoduje důraz u mantinelů a v předbrankovém prostoru. První dvě třetiny i přes střeleckou převahu jsme bránili velmi dobře a s přispěním výborného Matrky jsme vedli o tři branky. Bohužel díky nezkušenosti a osobním zkratům, kvůli kterým jsme byli ve třetí části čtyřikrát vyloučeni za faul v útočném pásmu, jsme inkasovali tři góly a ještě byli rádi, že jsme nedostali na konci rozdílovou branku. Zápas jsme nakonec vyhráli na nájezdy. Dva body bych před zápasem bral všemi deseti," zhodnotil sobotní napínavý souboj trenér Svítkova Robert Koch.

Poslední sobotní zápas proti sobě svedl druhý pardubický tým, který před zápasem byl lídrem celé soutěže. Na východ Čech dorazily Sudoměřice, které se snaží v posledních kolech urvat co nejlepší pozici před blížícími se vyřazovacími boji. A v Pardubicích se jim povedlo provést velké překvapení! Domácí Autosklo bylo hrou soupeře evidentně zaskočeno, po remízové první třetině se čekalo na to, kdo se jako další dostane do vedení. Nakonec se to v závěrečném dějství povedlo Sudoměřicím, které nakonec porazily Pardubice v poměru 3:1 a shledaly se tak s velkým úspěchem.

Sobotní překvapení však musely Sudoměřice následující den potvrdit také v utkání proti Svítkovu. Domácí povzbuzeni dvoubodovým ziskem proti Přelouči začali lépe také proti Sudoměřicím, ani v tomto utkání však svůj náskok až do konce udržet nedokázali. Sudoměřice se dvakrát prosadily při přesilové hře, jednou dokonce při vlastním oslabení. Duel po pětačtyřiceti minutách hry nepoznal svého vítěze a na Svítkově tak podruhé o víkendu došlo na samostatné nájezdy. Opět v nich byl úspěšnější Svítkov, který má dvě kola před koncem náskok na Porubu šest bodů. Naopak Sudoměřice se posunuly na pátou příčku, kterou však nebude lehké před dotírajícími Malenovicemi uhájit.

Také nedělní klání nám zhodnotil Robert Koch, trenér Pardubic: Zápas proti Sudoměřicím byl úplně jiný než proti Přelouči. Tým ze slovenského pohraničí oplývá zkušenostmi z extraligy a jejich hra je založena na výborné práci s hokejkou a skvěle zvládnutých přesilovkách. Do začátku druhé třetiny jsme hráli, tak jak jsme chtěli a vedli jsme po zásluze o dva góly, bohužel po naší brance jsme dokázali být šestkrát za sebou vyloučení. Jen díky skvělému Mroviecovi to bylo po dvou třetinách 3:3. O přestávce proběhlo "mytí hlav" a třetí třetina proběhla bez branek, a díky bohu také bez trestů. Letos jsme již počtvrté z pěti možných samostatných nájezdů zvítězili a díky tomu jsme Porubě odskočili na šest bodů. Věřím, že jsme tím udělali rozhodující krok do play-off."

Pokud se Autosklo chtělo vrátit zpět na první pozici, muselo nutně bodovat doma s Přeloučí. Sobotní zaváhání se Sudoměřicemi se však Pardubicím napravit nepovedlo, zápas pro ně dopadl ještě hůře. Jestřábi pokračovali v tempu ze třetí třetiny předchozího utkání a po Svítkovu se jim povedlo odvést body také z druhého pardubického hřiště. Po bezbrankové první části se ve zbytku duelu prosazovali pouze hokejbalisté Přelouče, kteří nakonec zvítězili 3:0 a definitivně svrhli Autosklo z prvního místa. Sama Přelouč se navíc přiblížila šestému místu, jeden zápas před koncem jí však dává malou naději se na něj nakonec prokousat.

"Naši se na zápas hodně dobře vyspali a zvláště ve druhé třetině podali výkon sezóny, na který domácí nenašli odpověď. Ve třetí části jsme si náskok v poklidu hlídali a razítko na supervýkon dal svým druhým gólem Šmíd. Velice slibný počin před blížícím se play-off. Teď už jen čekáme - Opava? Autosklo? Polička?," ptá se na soupeře trenér přeloučských Jestřábů.

V posledním víkendovém utkání se Opava slavnostně dostala na čelo skupiny Západ a vypadá to, že se jí podaří vstoupit do play-off z nejlepší možné pozice. Po dvojnásobném zaváhání Pardubic a výhře Opavy nad Malenovicemi 4:2 se právě toto mužstvo usadilo na špičce tabulky. Nad Pardubicemi má dvoubodový náskok a navíc k tomu jedno utkání k dobru. O definitivním rozložení čtvrtfinálových dvojic se rozhodne o příštím víkendu. Bojovat se bude zejména o čelo a také o umístění od třetího do šestého místa.

Sobota 15.03.2014

TJ Lokomotiva Česká Třebová - SK Kometa Polička 1:0 (1:0,0:0,0:0)

Střely: 19:24, vyloučení: 1:5, využití přesilovek: 0:0, oslabení: 0:0

TJ Sokol Poruba - TJ ACS Malenovice SV 1:6 (0:2,0:1,1:3)

Střely: 23:23, vyloučení: 10:7, využití přesilovek: 0:3, oslabení: 0:0

HBC Autosklo-H.A.K. Pardubice B - SK Sudoměřice 1:3 (1:1,0:0,0:2)

Střely: 20:19, vyloučení: 4:3, využití přesilovek: 0:0, oslabení: 0:0

TJ Paramo Svítkov Stars Pardubice - HC Jestřábi Přelouč 4:3 ss (1:0,2:0,0:3)

Střely: 10:31, vyloučení: 8:5, využití přesilovek: 0:1, oslabení: 0:0

Neděle 16.03.2014

SHC Opava - TJ ACS Malenovice SV 4:2 (1:0,3:1,0:1)

Střely: 33:23, vyloučení: 7:9, využití přesilovek: 2:1, oslabení: 0:0

HBC Autosklo-H.A.K. Pardubice B - HC Jestřábi Přelouč 0:3 (0:0,0:2,0:1)

Střely: 16:16, vyloučení: 6:5, využití přesilovek: 0:0, oslabení: 0:0

TJ Paramo Svítkov Stars Pardubice - SK Sudoměřice 4:3 ss (2:1,1:2,0:0)

Střely: 19:36, vyloučení: 8:4, využití přesilovek: 1:2, oslabení: 0:1