1. liga

V úvodu jara zaskočila Poruba Jestřáby z Přelouče, Sudoměřice jedním gólem skolily Opavu

1. NHbL Východ - Úderem prvního březnového dne bylo ve druhé nejvyšší hokejbalové soutěži v České republice znovu slyšet dunění mantinelů, skřípot hokejek a radost či smutek prvoligových hráčů. Na Východě byly odehrány tři duely, zároveň jsme se dočkali velmi zajímavých výsledků.

Vedoucí Opava nestačila na Sudoměřice, poslední Sokol Poruba si naopak vyšlápl na Přelouč.

První jarní kolo přineslo velmi zajímavou podívanou v Pardubicích, kde došlo k místním derby mezi Autosklem a Svítkovem. Hráči Svítkova si chtěli vzpomenout na podzimní vzájemné střetnutí, kdy svého pardubického rivala doslova roznesli na kopytech. Jejich situace v boji o play-off navíc není úplně nejrůžovější a jakýkoliv bodový zisk z tohoto duelu by se jim náramně hodil. Jejich plán se však začal rozpadat již v úvodní periodě, kdy si domácí Autosklo dokázalo vypracovat dvoubrankové vedení. Svítkovu se sice ve druhé části podařilo snížit, nicméně více z toho již devátý tým tabulky vytěžit nedokázal.

Domácí hokejbalisté navíc v části třetí svůj náskok ještě zvelebili a nakonec dotáhli duel k vítězství v poměru 4:1. Nutno však poznamenat, že velkou roli hrály také přesilové hry, obě mužstva dostala devět příležitostí v převaze, Svítkov se neprosadil ani jednou, kdežto jejich soupeř zatížil konto Svítkova hned dvěma góly. Prohra hostí ještě více zkomplikovala situaci Parama, které ztrátu na postupovou osmičku nestáhl a navíc se k němu přiblížila Poruba. Autosklo však řeší naprosto odlišné problémy, po výhře se posunulo na první příčku tabulky a čekalo na to, jak odpoví dosavadní lídr z Opavy.

"K zápasu proti Alfě jsme nastoupili v krásných nových dresech. Věřím, že návrat ke klubovým barvám vlil již na pořád hráčům do zápasu takovou touhu dřít a bojovat jakou jsem viděl na dnešním zápase. Pokud budeme hrát takovým způsobem jako tomu bylo proti Alfě nemám o play-off strach. Velká škoda vyloučení v první třetině, kde nám Alfa odskočila na rozdíl dvou gólů. Ve druhé třetině jsme hráli tím způsobem, jakým bych si představoval hrát každý zápas. Bohužel jsme z tlaku vytěžili pouze jednu branku. Ve třetí třetině jsme bohužel vyrovnat nedokázali a při hře vabank jsme dostali další dva góly. Věřím, že nebýt reprezentační jedničky Heczka v brance rezervy Alfy mohl zápas skončit úplně opačným výsledkem. Hráčům bych chtěl za velmi dobrý výkon poděkovat," hodnotí klání trenér Svítkova Robert Koch.

Nováček z Opavy chce na skvělý podzim navázat také vydařenou jarní částí, na úvod ho nečekalo nic lehkého. Sudoměřice sice doposavad nepředváděly úplně nejlepší výkony, úvod jara jim však vyšel na jedničku. Proti favoritovi hráli Sudoměřičtí ze zajištěné obrany se skvělým brankářem mezi tyčemi, který pochytal všech třiadvacet střel soupeře. Naopak domácím pak stačila pouze jedna branka k tomu, aby z duelu brali tři body a poslali zklamanou Opavu domů. Právě Opavští museli skousnout teprve třetí letošní porážku, která je ale připravila o vedoucí pozici. Sudoměřice se posunuly na šestou příčku.

Posledním ze tří víkendových duelů bylo klání zachraňující se Poruby a o play-off bojující Přelouče. Jestřábi byli v tomto zápase větším favoritem, na domácím hřišti sice herně o svých kvalitách přesvědčili, na výsledku se to ale příliš nepodepsalo. Poruba po celý zápas úporně bránila a nakonec dokázala utkání dotáhnout za stavu 2:2 až k samostatným nájezdům. V nich se navíc hráčům Sokola dařilo více a senzační výsledek byl na světě. Poruba se díky dvoubodovému zisku přiblížila předposlednímu Svítkovu, na který v tuto chvíli ztrácí již pouze dva body.

Skupina Východ pokračuje o příštím víkendu dalšími čtyřmi zápasy, na své první jarní vystoupení čekají hráči Malenovic, České Třebové a Poličky.

Neděle 02.03.2014

HBC Autosklo-H.A.K. Pardubice B - TJ Paramo Svítkov Stars Pardubice 4:1 (2:0,0:1,2:0)

Střely: 23:18, vyloučení: 9:9, využití přesilovek: 2:0, oslabení: 0:0

SK Sudoměřice - SHC Opava 1:0 (0:0,1:0,0:0)

Střely: 24:23, vyloučení: 6:6, využití přesilovek: 0:0, oslabení: 0:0

HC Jestřábi Přelouč - TJ Sokol Poruba 2:3 ss (0:0,1:1,1:1)

Střely: 39:17, vyloučení: 5:6, využití přesilovek: 0:1, oslabení: 0:0