1. liga

Nesmíme usnout na vavřínech, nabádá opavský gólman Jonáš Grufík

Rozhovor - Velký příběh na podzim nabídl hokejbalový tým z Opavy. Tým ze Slezska se vrátil mezi prvoligové mančafty a hned po podzimu vede východní část první ligy. Důležitou postavou opavského úspěchu je také post gólmana, který má pod palcem Jonáš Grufík.

Ten se kromě opavského brankoviště snaží dostat také do brankoviště v reprezentaci do dvaceti let.

Jak hodnotíte podzimní vstoupení svého týmu?

Podzim byl z naší strany výborný. Po omlazení týmu jsme chtěli hrát střed tabulky, ale povedlo se nám porážet i týmy, které hrají každoročně špičku první ligy, což náš psychicky pozvedlo.

Opava zažívá velký comeback, je to v týmu znát?

Kluci jsou nadšení, že se mužský hokejbal do Opavy vrátil. Všichni tvrdě makají a snaží se dávat do toho všechno, což jde vidět i na našich výsledcích z podzimu. V týmu je ten správný duch. Na našem comebacku má ale největší zásluhu Dušan Vladař, který vzal odpovědnost na sebe a vyřizuje věci okolo týmu, do kterých my hráči moc nevidíme. Za to bych mu chtěl moc poděkovat.

Máte pro jarní část daný nějaký cíl?

Můžeme plánovat, jak chceme, ale musíme jít zápas od zápasu. Nejdůležitější je, abychom jsme neusnuli na vavřínech a tvrdě pracovali. Našim cílem bylo Play off a tam už se může stát cokoliv. A já jsem se svými výkony spokojen. Samozřejmě je ale co zlepšovat, protože jsem měl hlavně na začátku podzimu výkyvy, ale kluci mě podrželi.

Jak osobně jste spokojen se svými výkony? Spousta hráčů říká, že nesleduje statistiky, jste na tom stejně?

Já osobně se na statistiky dívám, ale beru je docela s rezervou, protože dost zkreslují. U brankáře ale statistiky nejsou to nejdůležitější. Radši dostanu 4 góly a vyhrajeme, než abych dostal 1 a prohráli bychom 1:0.

Před blížícím se MS si zkusíte v dresu reprezentace U20 turnaj v Plzni, co od něj očekáváte?

Osobně od toho očekávám hodně. Obrovská zkušenost pro mě ale i pro ostatní zkusit si zahrát proti slovenské dvacítce nebo proti výběru Švýcarska. Pro nás to bude výborná zkouška zahrát si proti takovým soupeřům. Doufám, že v Plzni neuděláme ostudu a budeme vysoko s nízkým počtem obdržených branek

V týmu U20 je momentálně poměrně velký přetlak. Jak těžký bude boj mezi gólmany o tři místa pro MS?

V týmu panuje zdravá konkurence. Kluci si rozumí a vzájemně se podporujeme. Jsem rád, že s námi může být Honza Mroviec, který má zkušenosti z předchozího MS a rád se s námi o ně podělí Rozhodně to bude ještě velký boj o ty tři místa na MS, ale myslím si, že to nikdo nevzdá jen tak zadarmo.