1. liga

Postupem do extraligy se nezaobíráme. Hokejbalem se chceme hlavně bavit, říkají jasně v Opavě

SHC Opava, to je tým, který 5 let hrál nejvyšší soutěž v tuzemsku a po sestupu z extraligy se napevno stal jedním z nejlepších týmů 1. ligy. Do minulého ročníku druhé nejvyšší soutěže však Opava vůbec nezasáhla!

Po roční odmlce je ale starý známý mančaft ze Slezska opět zpět a drží se na vrcholu 1.NHbL – Východ. Mezi nejlepší střelce Opavy patří VOJTĚCH PALCER, který se velkou měrou podílí na povedeném opavském comebacku.

Nejlepším počinem týmu SHC Opava bylo v nejvyšší soutěži v ČR šesté místo v základní části v ročníku 2006/07, kdy Opavští v následujícím play-off svedli tuhou čtvrtfinálovou bitvu s pozdějšími vicemistry extraligy ze Sudoměřic. Opavský hokejbalový mančaft se v extralize naposledy představil v sezóně 2009/10, ve které obsadil předposlední příčku a v baráži podlehl oběma jejím vyzyvatelům z Třince a Heřmanova Městce. Na pořadu dne tak byl sestup do první ligy, kde se Opava hned po sestupu probojovala ze třetího místa do play-off, ve čtvrtfinále jí ale byly osudové po základní části šesté Sudoměřice (2:3 na zápasy). Ano, zase ty Sudoměřice!

I v sezóně 2011/12 skončila Opava hned ve čtvrtfinále, tentokrát ztroskotala na pátém Hodonínu (2:3 na zápasy). Opava tak připomínala tým, kterému se daří především v základní části a ve vyřazovacích bojích přijde blok. Podaří se Slezanům v letošní sezóně překročit brány čtvrtfinále a vyhrát vytoužený titul? Minulou sezónu se ale opavská družina vůbec v první lize neobjevila, a to především vlivem financí. Letos to ale vypadá, že je napevno zpět. „Jestli jsme napevno zpět? To je těžká otázka. Hokejbal se stává poslední dobou stále více a více závislý na financích. Není to pouze otázka dopravy na utkání a provozu hřiště apod.,“ nechal se slyšet jeden z nejlepších střelců první ligy – skupiny východ Vojtěch Palcer - 11 odehraných zápasů = 15 kanadských bodů (10+5).

Opava si místo mezi těmi nejlepšími hokejbalovými týmy v republice rozhodně zaslouží. Může se spolehnout na mnoho skvělých hráčů, jakým je například bývalý juniorský reprezentant Petr Christ a další. V následujícím rozhovoru s Vojtěchem Palcerem, jenž společně s Jindřichem Římským dosáhli na podzim jako jediní 10 gólů, se dočtete ještě více podrobností o tomto aktivním střelci a jeho týmu.

Po podzimní části přezimujete na první příčce, avšak v těsném závěsu za vámi je B tým pardubického Autoskla. Jak byste podzim zhodnotil?

Vždy je co zlepšovat a na čem pracovat, ale před sezónou jsme chtěli hrát střed tabulky, získávat zkušenosti a bavit se hokejbalem – to byly hlavní cíle tohoto mladého týmu. A to, že jsme momentálně na první příčce, je sice fajn, ale také zavazující. Všechny ostatní týmy to vědí a o to více se soustředí a chtějí nás porazit. Dneska jsou všechny celky hratelně i fyzicky stejně vyrovnané jak v 1. lize, tak v extralize. Na každý zápas se maximálně soustředíme a jdeme do toho s pevnou vůlí a oddaností.

Vstřelili jste nejvíce gólů ze všech soupeřů. Patříte hodně mezi útočně laděné týmy a co obrana, tam je vše také v pořádku?

To, že dáváme tolik branek je trochu i překvapení. V historii SHC jsme tolik branek nikdy nedávali, naopak jsme se více soustředili na obranu a branek moc nepadalo. Úspěch je v tom, že máme obrovské zkušenosti, velice kvalitní hráče a špičkového trenéra. Prezentujeme se hrou, kterou jsme se v minulosti naučili. Nicméně je to určitě tím, že máme vyrovnané všechny tři formace a nespoléháme pouze na jednu lajnu. Naše obrana se opírá o kluky, kteří hráli extraligu a mají mnoho zkušeností – v čele s Petrem Christem a Alešem Matějákem, kteří u nás vždy patřili ke špičce, a to nejen první ligy. Mladí kluci od nich sbírají zkušenosti, a to je pro naší obranu moc dobře.

Ty jsi společně s Jindřichem Římským, tvým spoluhráčem, nejlepším střelcem. To jste domluveni, že si góly rozdělujete rovným dílem? (smích)

Ne, tak to rozhodně není. (smích) Jsme každý v jiné lajně. Řekl bych, že je to v tom, že máme v týmu skvělé spoluhráče, kteří nám připraví stoprocentní šanci, a my ji dokážeme využít.

Mládežnická základna je v Opavě kvalitní a na té chceme stavět, říká opavský střelec numero uno

Co vaše cíle do jarní části, kde vás s velkou pravděpodobností čekají vyřazovací boje. Patří mezi ty cíle i návrat mezi tuzemskou elitu? Měl by na to vůbec váš tým hráče i prostředky?

Vyřazovací boje nás čekají určitě. Cílem před sezónou bylo play-off a pak se uvidí. Máme přece jenom mladý tým, plný kluků, kteří soutěž mužů hrají 1. rokem, ale na druhou stranu, také spoustu odchovanců, kteří prošli play-off jak v 1. lize, tak také v extralize. Cílem bude prostě vyhrávat a jít zápas od zápasu. Tím, jestli chceme postoupit do extraligy, se zatím nezaobíráme. Jak už jsem jednou řekl, tak sezónu jsme začali tím, že se hokejbalem chceme hlavně bavit a co bude - to bude.

V extralize už se Opava jeden čas objevovala, ale minulý ročník jste nehráli ani druhou nejvyšší soutěž. Čím to? A je Opava napevno zpět?

Napevno zpět …? To je těžká otázka. Hokejbal se stává poslední dobou stále více a více závislý na financích. Není to pouze otázka dopravy na utkání a provozu hřiště apod., ale je stále více požadavků ze svazu. Dalším faktorem jsou také mládežnické základny. Ta je momentálně v Opavě solidní a na tom chceme stavět. Ale dnes je nabídka sportovních kurzů tak široká, že nevíte, kdy děti začne bavit jiný sport. Nicméně, muži chtějí a budou hrát 1. národní ligu a tak by tomu mělo být i v další sezóně. O extralize se nebavíme, hráli jsme jí 5 let a finančně je to zcela jinde.

Jak bude probíhat vaše příprava v zimní přestávce?

Teď je hlavní odpočinek s rodinou a individuální příprava. Brzy však začneme trénovat na plno. Letos je počasí suprové a zřejmě se asi poprvé budeme připravovat hned na hřišti. Tzv. suchá příprava bude v rámci klasických tréninků. Základem pro play-off jsou a budou přesilové hry a oslabení – to bude hlavní náplní naší zimní přípravy společně s fyzickou kondicí.