1. liga

Podzimní část ovládla Opava, v závěsu se drží pardubické Autosklo a Polička

1. NhBL Východ - Devět celků skupiny Východ si mnoha zápasy sebou rozhodilo umístění, které budou chtít v jarní části pochopitelně uhájit, či ještě vylepšit. V našem souhrnu jsme se pokusili nastínit situaci všech mužstev těsně po konci sezóny.

Věříme, že na jaře budeme svědky dalších vypjatých zápasů o pozice zaručující co nejlepší situaci před blížícím se play-off.

Do konce základní části zbývají ve východní skupině již pouze pět, v některých případech dokonce čtyři kola a situace se nám poněkud zamotala. Bojovat se bude jak o čelo, tak o příčky zaručující účast ve vyřazovacích bojích. Nejlepší výchozí pozici má nováček z Opavy, který ve své první sezóně dokázal zaskočit většinu soupeřů. Na podzim vyhrál všechny zápasy, kromě dvou. Jednalo se dvakrát o stejného soupeře, kterým byli hokejbalisté rezervy extraligového Autoskla.

Ti sice dokázali Opavu dvakrát porazit shodně 4:3, důležité body ale ztráceli s ostatními soupeři. Jistě je bude mrzet porážka doma s Malenovicemi a s Poličkou, nemálo také debakl v derby proti Svítkovu. V konečném součtu jim to zatím vynáší stejný počet bodů jako u Opavy, oproti ní mají ale o jeden odehraný zápas více. Do trojlístku týmů na čele jistě patří již zmíněná Kometa Polička, která na oba své soky ztrácí prozatím dva body a to hlavně díky skvělému závěru. Kometa totiž v závěru z pěti zápasů prohrála jen jednou, díky čemuž se před zimní pauzou vyšvihla až na třetí příčku tabulky.

Jistou naději na stažení náskoku této vedoucí trojice mají Malenovice, které odehrály za podzim pouze deset zápasů. Hned na začátku března se utkají právě s Poličkou. O zhodnocení prví půlky sezóny jsme poprosili trenéra malenovického týmu. "Podzimní část hodnotíme jako úspěšnou, i vzhledem k postavení v tabulce a zařazování mladých hráčů do kádru. Cílem pro jarní část soutěže je udržet pozici po podzimní části a zajistit si dobrou výchozí pozici pro play-off. I nadále budeme pokračovat v doplňování kádru o mladé hráče, bavit se hokejbalem a užívat si každý zápas," vyjádřil se k současné situaci trenér malenovického klubu Tomáš Jankovič.

Další příčky si s drobným odstupem mezi sebou drží Lokomotiva Česká Třebová, Sudoměřice a Jestřábi z Přelouče. Všichni již mají účast ve vyřazovacích bojích téměř jistou a v jarní části se budou prát zejména o co nejlepší výchozí pozici. Kdo naopak ještě bude bojovat o play-off jsou hráči Svítkova a ostravské Poruby. Pardubičtí měli před posledním víkendem nad Porubou sedmibodový náskok a vypadalo to, že nebude příliš co řešit. Jenže jejich porážka v Ostravě vlila domácím krev do žil a vytvořila jim motivaci před začátkem jarní části. Boj o play-off tak bude ještě velmi zajímavý. Na toto téma se skvěle vyjádřil také kapitán Poruby Radim Vaculík.

"Chtěli jsme víc! Poté, co jsme se museli po několika letech vypořádat s odchodem trenéra Tomáše Macka k žáčkům, jsme poctivě trénovali a s jistými obavami nastoupili do ligy, kterou hrajeme rádi a moc si účasti v ní vážíme. Ale již tradičně nám uteklo pár vyrovnaných utkání a bod jsme dlouho na kontě měli pouze jeden. Přišla i krize, která se přenesla na hřiště v domácím víkendu s Českou Třebovou a Poličkou, kteří nás vypráskali. Ani ne tak proto, že by byli o tolik lepší, ale my bojovali sami se sebou. Závěr podzimu jsme jakž takž zvládli, když jsme konečně porazili souseda v tabulce, Svítkov, čímž jsme si prodloužili napětí do jara a také tak naplnili smysl zimní přípravy. Zkusíme ještě Svítkov v tabulce dohnat," vyzývá v rozsáhlém hodnocení kapitán současně posledního týmu tabulky Radim Vaculík.

"Stále cílem zůstává play-off. Nedaří se nám to již roky a důvodů je mnoho. Těmi zásadními je, že staří hráči nemají nástupce, mužstvu chybí střední generace a mladých přibývá pomálu. Trénuje pouze zdravé jádro týmu, zbytek pro zápasy doplňujeme, jak se dá. Je nás celkem hodně, ale občas se někdo zraní, občas má někdo jiné priority a tak nějak nám koncept utíká. Škoda, protože šikovných hokejbalistů i v okolí Ostravy je stále hodně, ale bohužel je jich mnoho, pro které je místní neregistrovaná soutěž více, než krásná 1. NHbL, čemuž já osobně nikdy neporozumím," dodává Vaculík.