1. liga

Autosklo dokázalo zaskočit lídra, i přesto se však o skóre podzimním mistrem stala Opava

1.NhBL Východ - Podzimní část národní hokejbalové ligy definitivně skončila. Ve skupině Východ došlo k mnoha zajímavým výsledkům a v jarních bojích se budeme mít na co těšit.

Podzimním mistrem se stala Opava, která jako nováček překvapuje všechny soupeře, těsně za ní poté bojují Autosklo Pardubice B a Kometa z Poličky.

Nabitý program víkendu odstartoval již v sobotu zápasy dvou nejlepších a dvou nejhorších týmů celé skupiny Západ. Opava přivítala pardubické Autosklo a v souboji o čelo tabulky ztratila. Herně vyrovnaná první třetina přinesla pouze jednu branku a to na straně východočeského celku. Domácí hráči však ve druhé periodě zabrali a skóre se jim podařilo srovnat. O osudu sobotního duelu rozhodla až závěrečná patnáctiminutovka, ve které se více dařilo Pardubicím. Ty se prosadily i při vlastním oslabení a nakonec se radovaly z vítězství 3:2.

Na druhé konci tabulky si to rozdala Poruba a druhé pardubické mužstvo v soutěži - Svítkov. Aktivnějším mužstvem sice byli hosté, gólově se ale příliš prosadit nedokázali. Po dvou třetinách svítil na tabuli výhodnější stav pro Pardubice, které díky dvěma přesilovkovým gólům vedly. Ostravští hráči si přichystali obrat až na závěrečné dějství, kdy se prosadili hned dvakrát a z důležitého souboje brali tři body. Špatná situace Svítkova se ještě více prohloubila, navíc Pardubičtí následující den zamířili na půdu vedoucí Opavy.

Opavští si v duelu se Svítkovem chtěli napravit reputaci z předchozího dne a do zápasu vstoupili velmi odhodlaně. Těsný náskok z úvodní patnáctiminutovky favorit duelu v prostřední části vysoce navýšili a postupovali v poklidu za výhrou v nedělním utkání. Svítkov však také zbraně nesložil a v poslední třetině ještě dokázal kosmeticky upravit skóre na konečných 5:2.

Poruba povzbuzena sobotním úspěchem chtěla zaskočit také dalšího pardubického soupeře. Sokol sice držel s velkým favoritem zápasu krok, defenzíva Autoskla si ale všechny útoky soupeře dokázala v klidu pohlídat. Vzadu udrželi Pardubičtí čisté konto, a tak jim k vítězství v zápase stačili vstřelit pouhé tři branky. Tato výhra je dotáhla na Opavu, kvůli horšímu skóre se však podzimním mistrem stává právě nováček letošního ročníku. Na druhém konci ztratil zejména Svítkov, který ale stále drží osmou, postupovou, pozici se čtyřbodovým náskokem na Porubu.

Současně sedmá Přelouč zamířila na hřiště rozjeté Poličky, kde se pokusila urvat cenné body v boji o vyšší příčky prvoligové tabulky. Úvod zápasu vyšel lépe Kometě, která z úvodního tlaku vytěžila vedoucí branku v šesté minutě po spolupráci bratří Tobiášů. Na vyrovnání se čekalo až do sedmé minuty druhé třetiny, kdy pěkné přesilovkové kombinace využil zakončující Příhoda. Druhá branka, který zápas nasměrovala ke konečnému výsledku padla do sítě Jestřábů. Nejprve Schauer a posléze také Štefka rozhodli o vítězství Poličky 3:1 a zakončili tím úspěšný podzim tohoto mužstva. Kometa si vytvořila náskok na soupeře a může v poklidu přezimovat na třetím místě, Jestřábi z Přelouče zůstanou devátí.

"Dobrý výkon, ke kterému se přidal i soupeř, zápas vysoké úrovně, kde by dělba bodů, jak přiznal i domácí kouč, byla spravedlivá. To však nejde, jestliže nejsme schopni vyprodukovat víc než jednu branku. Máme před sebou zimní přestávku, věřme, že se naši střelci probudí v tradiční přeloučské lize a pohodu si přinesou do jara. Pokud chceme v play-off dál, a to my konečně chceme, budeme ji potřebovat jako sůl," hodnotí závěrečný výkon podzimu trenér Jestřábů.

Posledním zápasem, který nás zbývá shrnout, je souboj trápících se Sudoměřic s Lokomotivou Česká Třebová. Hosté však dorazili do Třebové v dobrém rozmaru a díky dvěma povedeným třetinám v poklidu směřovali pro tříbodové vítězství. Po půlhodině hry byl již náskok 4:1, ve zbývající třetí části již branka nepadla. Díky tomuto vítězství se Sudoměřice posunuly na šesté místo o skóre před Přelouč, i přesto mají v jarní části co napravovat.

Sobota 23.11.2013

SHC Opava - HBC Autosklo-H.A.K. Pardubice B 3:4 (0:1,2:1,1:2)

Střely: 27:25, vyloučení: 7:7, využití přesilovek: 1:1, oslabení: 0:1

TJ Sokol Poruba - TJ Paramo Svítkov Stars Pardubice 3:2 (1:1,0:1,2:1)

Střely: 30:38, vyloučení: 8:8, využití přesilovek: 1:2, oslabení: 0:0

Neděle 24.11.2013

SK Kometa Polička - HC Jestřábi Přelouč 3:1 (1:0,0:1,2:0)

Střely: 35:31, vyloučení: 9:5, využití přesilovek: 1:1, oslabení: 0:0

TJ Lokomotiva Česká Třebová - SK Sudoměřice 1:4 (0:1,1:3,0:0)

Střely: 38:33, vyloučení: 6:9, využití přesilovek: 0:1, oslabení: 1:0

SHC Opava - TJ Paramo Svítkov Stars Pardubice 5:2 (1:0,4:1,0:1)

Střely: 27:21, vyloučení: 1:5, využití přesilovek: 0:0, oslabení: 0:0

TJ Sokol Poruba - HBC Autosklo-H.A.K. Pardubice B 0:3 (0:1,0:2,0:0)

Střely: 27:29, vyloučení: 4:4, využití přesilovek: 0:0, oslabení: 0:0