1. liga

Východočeské derby po nájezdech pro Autosklo, Malenovice braly s Opavou pouze bod

1.NhBL Východ - Program skupiny Východ byl o nedávno skončeném víkendu poměrně chudý, obzvláště, když se ze čtyř duelů odehrály pouhé tři. Souboj o předposlední místo mezi Vsetínem a Porubou se neuskutečnil, v Malenovicích a v Přelouči naopak rozhodovaly až samostatné nájezdy.

Ve východočeském derby přivítali Jestřábi z Přelouče celek Pardubic, aby se s ním utkali o přímé postavení v tabulce. Minulý víkend si na své půdě smlsli na Svítkovu a podobně chtěli přehrát také pardubické Autosklo. První část sice, co se týče šancí, patřila hostům, na světelné tabuli však svítilo skóre lépe vyznívající pro Přelouč. Po gólech Svobody ve druhé a Moravce v šesté minutě měli domácí v poklidu nakročeno k zisku tří bodů. V minutě dvanácté však přišlo snížení Novotného ve dvojnásobné početní výhodě, které vlilo pardubickému týmu krev do žil.

Po zbytek duelu mělo domácí mužstvo velkou převahu, branku soupeře zasypalo velkým počtem střel, ale ke gólovému efektu to nevedlo. Navíc v závěrečném dějství Pardubice šťastnou brankou vyrovnaly, když Danihelkovi prošla mezi lapačkou a rukou do branky střela Korela, která se nakonec dokutálela až za brankovou čáru. O vítězi tak musely rozhodnout až samostatné nájezdy, ve kterých byli šťastnější znovu hosté. Rozhodující nájezd proměnil Merta. Po výhře Autoskla se jeho náskok na Přelouč zvýšil na tři body.

Svítkov mířil v neděli do Sudoměřic, kde chtěl překvapit a třeba si i domů odvézt nějaký ten bod. Jenže hned v úvodu bylo naznačeno, že Sudoměřice s plným bodovým ziskem z tohoto duelu počítají. Po první části byl sice náskok pouze jeden gól, klid na hokejky domácích hokejbalistů posléze vnesla perioda druhá, ve které se Sudoměřičtí prosadili hned dvakrát. Pardubice v závěrečném dějství zaznamenaly alespoň čestnou branku a nakonec si z východu republiky odvezly porážku 4:1.

Šlágrem uplynulého víkendu byl duel Opavy a Malenovic. Souboj o první příčku tabulky skupiny Východ přinesl opravdu svižný hokejbal a co je nejdůležitější, také hojný počet branek. Prozatimní lídr z Opavy se do vedení dostal již v prvním dějství, Malenovičtí se ale nenechali zahanbit a v periodě druhé náskok umazali. Domácí navíc využili hned tři přesilové hry, díky čemuž drželi se soupeřem po celý duel krok. Po pětačtyřiceti minutách bylo nakonec skóre nerozhodné a o vítězi tak musely rozhodnout až samostatné nájezdy. V nich byla úspěšnější Opava, která se díky výhře udržela na čele své skupiny.

Duel Vsetína s ostravskou Porubou byl odložen, následující víkend nás čeká také malý počet zápasů. V sobotu přivítá Autosklo Vsetín, v neděli dorazí na východ Čech Malenovice a Sudoměřice.

Neděle 13.10.2013

TJ ACS Malenovice SV - SHC Opava 4:5 ss (1:2,2:1,1:1)

Střely: 23:20, vyloučení: 7:7, využití přesilovek: 3:1, oslabení: 0:0

HBC Vsetín - TJ Sokol Poruba -:- odloženo

HC Jestřábi Přelouč - HBC Autosklo-H.A.K. Pardubice B 2:3 ss (2:1,0:0,0:1)

Střely: 40:25, vyloučení: 9:6, využití přesilovek: 0:1, oslabení: 0:0

SK Sudoměřice - TJ Paramo Svítkov Stars Pardubice 4:1 (1:0,2:0,1:1)

Střely: 31:26, vyloučení: 4:2, využití přesilovek: 1:0, oslabení: 0:0