1. liga

Nováček z Opavy poprvé osamocen na čele tabulky

1.NhBL Východ - Základní část druhé nejvyšší soutěže se nám kvapem blíží do poloviny, všechna mužstva zběsile bojují o každý bod, který by je přiblížil vytouženému play-off. Naprosto hezké starosti má Opava, která poprvé vkročila na první místo tabulky a na druhé Malenovice má náskok bod.

Sobotní program ve skupině Východ byl na duely chudý, proti sobě se postavili pouze hokejbalisté Malenovic a Přelouče. Jestřábi vstoupili do tohoto duelu aktivně, svého soka chvílemi dokázali přehrávat, ale ke dnu je srážely velké rozdíly v přesilových hrách. Zatímco Jestřábi se v nich prosadit nedokázali, Malenovice v početní výhodě zasadily první, a taky jedinou ránu do sítě Jestřábů. Po přihrávce Rzesotta rozvlnil síť Danihelky Kadlčák. Hostům se sice podařilo dostat míček do sítě zásluhou Moravce, rozhodčí ale rozpažil pro hru rukou. Malenovice těsný náskok uhájily a mohly se tak radovat ze tří bodů po výhře 1:0, Přelouč cestovala domů s prázdnou, za svůj bojovný výkon se ale rozhodně stydět nemusí.

Jestřábi si chtěli zvednout sebevědomí hned následující den proti pardubickému Svítkovu. Úvod utkání se lépe vyvedl hostům, kteří se zásluhou branky Kopeckého dostali do vedení již ve třetí minutě. Během pěti minut na konci první a na začátku druhé části Jestřábi skóre otočili ve svůj prospěch, míček do sítě dostali Mucha s Vorbou. Svítkov ale zbraně nesložil a ještě do konce prostřední patnáctiminutovky umazal náskok svého soka. O bodovém rozdělení se rozhodovalo až v samotném závěru, kde byli šťastnější domácí. Na branku Příhody navázal v poslední minutě Hejhal, který tak upravil na konečných 4:2 pro Přelouč.

"Nebýt našeho trápení v koncovce, výsledek by byl jistě jednoznačnější. Je potřeba vyzdvihnout výkon hostujícího gólmana a hlavně vůli všech našich kluků, kteří branky doslova vydupali ze země. Výborně hrála Vorbova lajna, vzadu vysoký standart předvedl Menc a po dlouhé době i Hutla. Ale pochvala pro všechny, týmový výkon a zasloužené vítězství," hodnotí utkání trenér Komůrka. Díky tomuto vítězství Přelouč navýšila náskok na osmý Svítkov již na pět bodů.

V tabulce se posunout nahoru chtějí také hokejbalisté Vsetína, kteří v souboji posledního s druhým přivítali Opavu. Herně se od úvodního vhazování jednalo o jednoznačnou záležitost, na skóre se ale hostující převaha dlouho nechtěla vyjádřit. Po první periodě bylo skóre mírně výhodnější právě pro Opavské, stále však nebylo nic rozhodnuto. Valaši ale ve zbylých dvou periodách naprosto odpadli a soupeř si dělal prakticky, co chtěl. Vsetínské navíc potápěla zbytečná vyloučení, z jedenácti početních výhod ale dokázala Opava využít jen dvě. Konečný výsledek byl nakonec těsně pod dvoucifernou hranicí, Vsetín - Opava 0:9.

Pokud si chtěla Česká Třebová udržet své první místo v tabulce, musela bodovat na půdě Komety z Poličky. Ta však na domácí půdě umí a to ukázala i v tomto utkání. Favorit tahal od úvodního vhazování za kratší konec, Polička byla živější a zaslouženě po první patnáctiminutovce vedla o jeden gól. Lokomotiva ale ve druhém dějství srovnala a po třiceti minutách bylo skóre nerozhodné. O osudu zápasu nakonec rozhodla až závěrečná třetina, ve které se domácí prosadili, na rozdíl od České Třebové, dvakrát a mohli tak oslavit zisk tří bodů. Česká Třebová tak po sedmi kolech opustila čelo tabulky, před sebe pustila Opavou. Navíc klesla až na třetí místo, před ně se dostaly kvalitně hrající Malenovice.

Právě ty chtěly tříbodový zisk s Přeloučí potvrdit v nedělním střetnutí proti ostravské Porubě. Malenovičtí svého soupeře dokázali přehrávat a po právu také byli aktivnější i co se týče střeleckých pokusů. Velmi dlouho ale hostující Sokol držel s favoritem krok, po první periodě prohrával pouze 1:2. Hosté srážela ohromná nedisciplinovanost. Uznejte sami, patnáct oslabení v jednom zápase je opravdu moc. A tak může být Poruba ráda, že na hřišti v Malenovicích prohrála "pouze" 4:2. Malenovice se vyšplhaly na druhou příčku, ostravský Sokol zůstává s jedním bodem předposlední.

V posledním zápase uplynulého víkendu se proti sobě postavily Sudoměřice a Pardubice. Souboj o přímé umístění ve středu tabulky přinesl několik zajímavých okamžiků, branky ale padaly až ve druhém dějství. Autoskláři rázem odskočili na rozdíl dvou gólů a zápas dotáhli k výhře 5:2. O příštím víkendu nás také čeká nabitý program, uvidíme například zápas první Opavy s druhými Malenovicemi a nebo duelu na chvostu tabulky - Vsetín se utká s Porubou.

Sobota 05.10.2013

TJ ACS Malenovice SV - HC Jestřábi Přelouč 1:0 (1:0,0:0,0:0)

Střely: 20:21, vyloučení: 7:8, využití přesilovek: 1:0, oslabení: 0:0

Neděle 06.10.2013

SK Kometa Polička - TJ Lokomotiva Česká Třebová 3:1 (1:0,0:1,2:0)

Střely: 32:27, vyloučení: 5:4, využití přesilovek: 1:0, oslabení: 0:0

HBC Vsetín - SHC Opava 0:9 (0:1,0:5,0:3)

Střely: 30:53, vyloučení: 11:3, využití přesilovek: 0:2, oslabení: 0:0

TJ ACS Malenovice SV - TJ Sokol Poruba 4:2 (2:1,1:0,1:1)

Střely: 29:17, vyloučení: 8:15, využití přesilovek: 2:1, oslabení: 0:0

SK Sudoměřice - HBC Autosklo-H.A.K. Pardubice B 2:5 (0:0,1:3,1:2)

Střely: 36:17, vyloučení: 3:7, využití přesilovek: 2:1, oslabení: 0:1

HC Jestřábi Přelouč - TJ Paramo Svítkov Stars Pardubice 4:2 (1:1,1:1,2:0)

Střely: 44:20, vyloučení: 3:1, využití přesilovek: 0:1, oslabení: 0:0