1. liga

V pardubickém derby Svítkov smetl Autosklo, duel Poličky se Vsetínem se neodehrálPetr Dejnožka

1. NhBL Východ - Právě skončený víkend přinesl ve skupině Východ opravdu hodně zajímavých zápasů a výsledků. Asi největší překvapení se urodilo v Pardubicích, kde Svítkov zaskočil rezervu extraligového Autoskla a zvítězil vysoko 6:1.

Již v sobotu bylo na programu pět utkání, téměř kompletní kolo se nakonec neodehrálo. Duel Poličky se Vsetínem byl odložen, o náhradním termínu se prozatím jedná. Na ostatních stadionech však bylo pořádně rušno a zrodily se nám též velmi zajímavé výsledky. Sudoměřice před sezónou vyhlásily útok na vrchní pozice, v Opavě se mu, hlavně díky absenci několika hráčů, vůbec nedařilo. Domácí byli od úvodního vhazování aktivnější a svého soka poměrně jednoznačně přehrávali. Skóre se ale měnilo až od druhé patnáctiminutovky, Opavští ho nakonec dokázali vytáhnout až na pětibrankový rozdíl. "Zápas v Opavě neměl z naší strany takovou úroveň, jakou bychom si přáli, jelikož nám doma zůstalo z různých důvodů osm hráčů základní sestavy. Přísnější měřítko snesly jen dvě třetiny, ve třetí jsme obdrželi tři branky po hrubých chybách našich hráčů," hodnotí sobotní klání Sudoměřic s Opavou hostující trenér.

Ztráty Sudoměřic mohli dosyta využít ostatní soupeři, v přímém souboji o čelo tabulky si to v sobotu rozdala Česká Třebová s Malenovicemi. Že má Lokomotiva v úvodu sezóny opravdu formu se projevilo i v tomto klání. Hokejbalisté Malenovic sice vstoupili do duelu mnohem aktivněji a po první části dokonce svítilo na světelné tabuli výhodnější skóre právě pro hosty, Třebovští do konce utkání rozbalili své umění naplno. Třemi góly ve třetí periodě otočili skóre ve svůj prospěch a a po sobotě se mohli radovat z umístění na čele prvoligové tabulky.

Další z favoritů na výhru základní části Autosklo-H.A.K Pardubice B zažil v derby proti Svítkovu velmi nepovedené utkání. Paramo nastoupilo do zápasu velmi odhodlaně a již v úvodním dějství si dokázalo vypracovat nad soupeřem dvoubrankový náskok. Favorit klání se stále nemohl dostat pořádně do hry a velkou nedisciplinovaností nabízel soupeři početní výhody. Svítkov z devíti dokázal využít dvě a naprosto v poklidu si kráčel pro vítězství. Hosté si zápas rozhodně užili a po závěrečné siréně se mohli radovat z vysoké výhry 6:1. Pro Svítkov je to první výhra v řádné hrací době v sezóně, Autoskláři naopak museli skousnout první porážku v sezóně.

"Z mého pohledu opravdu vydařený zápas, který se mi moc dobře hodnotí. Po celý zápas chci kluky pochválit za aktivní hru, kdy jsme myslím byli všude o krok dříve a zaslouženě jsme zvítězili. Kolektivní a týmový výkon podpořený výborným výkonem brankaře. Myslím, že tento zápas by si hráči měli, co nejdéle uchovat v hlavě, jako utkání ve kterém se soustředili pouze na hru a ne na momenty, které je mohou negativně ovlivňovat. Myslím, že největším rozdílem v utkání byla naše větší touha zápas vyhrát a také řekl bych lepší taktická ukázněnost hráčů na hřišti, protože jmény na soupisce jsme jistě nebyli favorité. V neposlední řadě bych chtěl poděkovat fanouškům, že přišli v tak velkém počtu a věřím, že nás přijedou povzbudit v neděli na derby do Přelouče od 14:00, abychom si odvezli další body," hodnotí Robert Koch, trenér vítězného mužstva.

Poslední sobotní zápas proti sobě postavil dvě mužstva, kterým se zatím v nové sezóně příliš nedaří. Domácí Poruba chtěla proti Jestřábům z Přelouče zabrat a poprvé v sezóně se radovat z výhry. Velmi vyrovnané utkání přineslo šance na obou stranách, střelecky měla přece jen navrch Přelouč. Duel nakonec rozhodla až poslední patnáctiminutovka, ve které se Jestřábi na rozdíl od Sokola prosadili a strhli na svoji stranu tříbodový zisk. Díky němuž udrželi hosté krok s ostatními celky v tabulce, na chvostu tabulky se oddělil Vsetín s Porubou.

V nedělním zápase dorazily do Poruby Sudoměřice a právě v tomto duelu domácí příliš s bodovým ziskem počítat nemohli. Soupeř totiž předvedl mnohem lepší výkon, než v sobotním duelu a nakonec dokráčel k výhře. Na vítězství 4:1 se největší měrou podílel Jan Kaluža ml., který zatížil konto Poruby hned třemi góly, jedenkrát se trefil Milan Hujsa. I druhý zápas Sudoměřic nám zhodnotil kouč tohoto mužstva: "Na nedělní zápas nás posílili tři hráči a na výkonu mužstva to bylo znát. Utkání jsme zvládli bez větších problémů a tři body do tabulky právem patří našemu mužstvu. Střelecky se dařilo první formaci, která zatížila konto domácího brankáře všemi čtyřmi brankami."

Malenovice také potřebovaly nutně bodovat, pro tři body si zajely do Poličky. Domácí v sobotu se Vsetínem nehráli, a tak byli plní sil. S favoritem drželi krok po dvě třetiny, po kterých bylo skóre nečekaně bezbrankové. Kometa měla po většinu zápasu navíc poměrně navrch a mohla litovat řady neproměněných šancí. Hosté vyslali na domácí branku ve třetím dějství smršť čtyř gólů a za výhru 4:0 berou tři body. Právě ty je posunuly až na pátou příčku. Polička má o bod méně a je šestá.

Poslední víkendový duel přinesl největší počet branek a zároveň nejvyšší vítězství. Jestřábi z Přelouče na hřišti v Opavě naprosto vyhořeli, inkasovali zde totiž dvanáct branek. Čtyři z nich padly v přesilové hře Opavy, jedna při vlastním oslabení nováčka soutěže. Tým z východu Čech vstřelil alespoň čestnou branku, domů si i přesto odvezl porážku 12:1. Opava rázem poskočila do čela o skóre před Českou Třebovou.

Sobota 28.09.2013

TJ Paramo Svítkov Stars Pardubice - HBC Autosklo-H.A.K. Pardubice B 6:1 (3:1,1:0,2:0)

Střely: 23:14, vyloučení: 6:9, využití přesilovek: 2:0, oslabení: 0:0

SHC Opava - SK Sudoměřice 5:0 (0:0,2:0,3:0)

Střely: 37:28, vyloučení: 7:7, využití přesilovek: 2:0, oslabení: 0:0

TJ Sokol Poruba - HC Jestřábi Přelouč 2:3 (1:1,1:1,0:1)

Střely: 22:33, vyloučení: 9:5, využití přesilovek: 1:1, oslabení: 0:0

SK Kometa Polička - HBC Vsetín -:- odloženo

TJ Lokomotiva Česká Třebová - TJ ACS Malenovice SV 4:2 (1:2,0:0,3:0)

Střely: 34:24, vyloučení: 8:7, využití přesilovek: 1:0, oslabení: 0:0

Neděle 29.09.2013

TJ Sokol Poruba - SK Sudoměřice 1:4 (0:1,0:1,1:2)

Střely: 19:28, vyloučení: 11:7, využití přesilovek: 1:2, oslabení: 0:0

SHC Opava - HC Jestřábi Přelouč 12:1 (3:1,3:0,6:0)

Střely: 41:23, vyloučení: 6:9, využití přesilovek: 4:0, oslabení: 1:0

SK Kometa Polička - TJ ACS Malenovice SV 0:4 (0:0,0:0,0:4)

Střely: 47:32, vyloučení: 4:5, využití přesilovek: 0:1, oslabení: 0:0