1. liga

Poslední kolo na Východě rozhodlo o složení čtvrtfinále

1. NHbL - Východ - Ve skupině Východ již bylo o postupující osmičce rozhodnuto, na pozicích případného sestupu se také již nic měnit nemohlo. Šlo tedy jen o to, jak se vytvoří čtvrtfinálové dvojice.

První utkání se odehrálo již v sobotu, kdy si to v zápase pouze o čest rozdal poslední Vsetín s předposlední Porubou. Hosté byli v utkání favorizováni, nicméně svoji roli plnili pouze úvodní patnáctiminutovku. Ve druhém dějství však Valaši zabrali a třemi góly skóre utkání otočili ve svůj prospěch. Oproti očekávání se hostům skóre zvrátit nepodařilo a Vsetínští si tak připsali první jarní výhru. Ani tři body za vítězství 5:2 je ale z poslední příčky nedostaly.

Na třetím místě byly se ztrátou dvou bodů na Českou Třebovou Sudoměřice a v posledním kole na jejich půdu dorazil právě poslední celek Vsetína. Oproti sobotnímu mači tentokrát byl výsledek mnohem jednoznačnější a poslední mužstvo tabulky vzdorovalo dobrému výsledku jen během první třetiny. Díky šestigólové smršti došlo k výhře Sudoměřic 9:1 a ty se tím dostaly na druhé místo, musely ale doufat ve dvoubodovou ztrátu Lokomotivy.

Právě Česká Třebová musela získat v zápase se soupeřem s Přeloučí alespoň dva body, aby zakončila základní část na druhé příčce. Hosté také bojovali o vyšší místa a byla zde i více než reálná varianta, že by se obě mužstva setkala v prvních kolech vyřazovacích bojů. Na úvodní branku se čekalo až do druhé třetiny, kdy se Přelouč dostala zásluhou Kalouska do vedení. Jestřábi měli po celý zápas převahu, chybělo jim ale pověstné štěstí, protože hned čtyřikrát nastřelili tyč.

Zápas hodně ovlivnila dvaačtyřicátá minuta, kdy Stoklasa zastavil unikajícího domácího hráče a hlavní rozhodčí rozhodl o trestném střílení pro Lokomotivu. Ten Dospěl proměnil a poslal zápas do samostatných nájezdů. V nich se lépe dařilo druhému mužstvu tabulky, který zvítězil a tuto pozici uhájil. Rozhodlo se také o tom, že se obě mužstva potkají ve čtvrtfinále, a tak si budou moci poměrně vyhecovaný souboj zopakovat.

„I v okleštěné sestavě jsme podali velmi dobrý výkon. Vůbec jsme nepočítali varianty případného soupeře v play-off a drželi těsné vedení. Dovolím si říct, že kdyby rozhodčí neodpískal přísné trestné střílení na konci zápasu, domácí by prostě nevyrovnali. Nakonec na druhé straně jsme stejnou výhodu my nedostali a v samostatných nájezdech domácí rozhodli, že se utkáme ihned za týden v play-off. Přejeme si v této sérii jen pár maličkostí - ať se rozhodne na hřišti, ať počasí nezkazí hokejbal a tím pádem hodně diváků na obou stadionech. Jsme připraveni,“ hlásá kapitán sedmé Přelouče Šmíd.

Zbývá nám shrnout poslední zápas, ve kterém prozatím šestá Polička vyzvala páté Autosklo. Oba celky potřebovaly nutně bodovat, Pardubičtí měli ještě naději na první čtyřku a stačil jim z dnešního zápasu bod. Rezerva extraligového mužstva byla v zápase velmi aktivní, ale díky skvělému brankáři Komety se jí gól vstřelit nepodařilo. Polička zvítězila nejtěsnějším možným způsobem 1:0 a udržela se na šesté pozici.

Příští víkend již startují vyřazovací boje prvními zápasy. První Třinec se utká s osmým Svítkovem, zajímavá bude již zmíněná dvojice České Třebové a Přelouče, Sudoměřičtí si posvítí na Kometu z Poličky a papírově nejvyrovnanější bude duel mezi Hodonínem a Pardubicemi.