1. liga

Třinečtí dvakrát vyhráli po nájezdech a vedou na Východě

1. NHbL - Východ - Na rozdíl od prvního víkendu se tentokrát rozjelo mnohem více zápasů a na hráčích bylo vidět, že základní část opravdu finišuje. Do konce zbývají již jen dva víkendy, některé týmy budou hrát už jen jeden zápas. A proto si pojďme blíže rozkrýt tajenku play-off ve skupině Východ.

Beznadějně poslední Vsetín měl už jen teoretickou šanci na záchranu, ale o prošlém víkendu musel dvakrát vyhrát. V sobotu dorazil do Pardubic a krok se Svítkovem držel pouze jednu periodu. Pardubičtí bojují o osmou příčku a přiblížili se k ní díky druhé části, ve které vstřelili hned šest branek. Jednou se prosadili v početní výhodě a hned dvakrát při vlastním oslabení.

Soupeř se však také dočkal čestného úspěchu, ale ani ten již neodvrátil drtivou porážku 9:1. Naděje Vsetína na záchranu tím definitivně padla. Na výhru Parama musela bezpodmínečně odpovědět Poruba, která zajížděla na hřiště Komety Poličky. Tento celek hraje o to, aby ve vyřazovacích bojích začínal na domácí půdě, a proto se i zde hrálo o doslova klíčové body.

Podle toho to také vypadalo. Domácí měli jednoznačnou převahu, soupeř však bránil velmi kvalitně, a když bylo skóre po řádné hrací době nerozhodné, muselo dojít až na samostatné nájezdy. V nichž se již domácí Kometa zaradovala a nechala Porubu domů cestovat pouze s jedním bodem.

„Hosté výborně bránili a spoléhali na přesilovky nebo brejky. I když jsme byli aktivnější, dali jsme jenom dva góly, a to je v takovém zápase na domácím hřišti prostě málo. Nájezdy musíme potrénovat, naše úspěšnost byla mizerná, což se projevilo i v neděli,“ hodnotí trenér domácí Komety.

Samostatné nájezdy byly k vidění také v České Třebové, kam dorazili k souboji o první místo hokejbalisté Enviformu Třinec. Před zápasem na tom byli Třinečtí o dva body lépe a svůj náskok ještě navýšili poté, co ve velmi vyrovnaném zápase zvítězili 3:2 na samostatné nájezdy. I přesto však mohla být Lokomotiva relativně spokojena. Poslední sobotní utkání přineslo souboj Přelouče se Sudoměřicemi. Oba celky mají jistou účast ve vyřazovacích bojích, a tak se snaží „pouze“ o to, aby měly co nejvýhodnější pozici. Úvodní perioda patřila jednoznačně hostům, kteří se zásluhou Chovance a Hujsy dostali do vedení. Přelouč ve druhém dějství zabrala, více než Jobákovo snížení ale nepřišlo.

Sudoměřice dokázaly v závěrečné třetině ještě potvrdit své vítězství, když v přesilové hře po zbytečném faulu skóroval Mižík. Díky této výhře udržely kontakt s vedoucím duem na čele. „Hosté hráli chytře a své vedení dokázali bránit. O jejich úspěchu rozhodlo proměňování přesilovek, ve kterých byli úspěšnější,“ zhodnotil sobotní mač kapitán Přelouče Šmíd.

Jestřábi z Přelouče v neděli přivítali Hodonín, na který ztráceli tři body. Domácí tentokrát na soupeře nastoupili opravdu zhurta a po první třetině vedli zásluhou Kalouska a Adámka 2:0. Jenže hodonínský Rigum se nevzdal a tři minuty po začátku třetí patnáctiminutovky dokonce srovnal. Jenže vyrovnaný stav vydržel pouze minutu, rozhodující branku vstřelil domácí Komůrka.

Jestřábi se poté ještě prosadili dvakrát a nakonec zvítězili 5:2. Díky této výhře se bodově dotáhli právě na Hodonín a dělí se s ním o šestou a sedmou pozici. I druhé utkání Přelouče nám zhodnotil přeloučský Šmíd: „Byli jsme od samého začátku aktivnější i lepší, ale i přes vedení jsme soupeře dostávali do zápasu zbytečnými a viditelnými fauly. Nakonec se nám to podařilo zlomit na svou stranu a vracíme se do play-off! Po oba dny jsme si zvykali na metr extraligových rozhodčích, měli jsme s tím velké problémy. Na druhou stranu přiznáváme, že oba duely byly výborně odpískané.“

Kometa Polička měla před zápasem s prvním Třincem stejně bodů jako již zmíněná Přelouč a Hodonín. Obě mužstva si vyzkoušela samostatné nájezdy již v sobotu a nejinak tomu bylo i druhý hrací den tohoto víkendu. Enviform své vedení z první třetiny neudržel, ale nakonec mohl být alespoň částečně spokojen, když získal bonusový bod právě v loterii zvané samostatné nájezdy.

„V neděli se hrál pohlednější zápas, k čemuž výrazně přispěl i soupeř, který se ukázal jako jedno z nejlepších mužstev první ligy. Přesto si myslím, že jsme hlavně ve druhé třetině měli navrch a kdybychom proměnili šance, které byly opravdu gólové mohli jsme vést o dvě nebo tři branky a bylo by rozhodnuto. Ale místo toho jsme dostali trochu smolný gól, prohrávali jsme 1:2 a nakonec jsme byli rádi že se nám podařilo alespoň vyrovnat. S ohledem na poměr vyložených šancí si můžeme sami vyčítat, že jsme nedokázali vyhrát. Vzhledem k tomu, že jsme se vinou sněžení během února dostali na hřiště prakticky až na zápasy, bez tréninku, jsme se startem do soutěže celkem spokojeni,“ komentuje zápas trenér domácího celku.

Výsledek Třince příliš nenahrál do karet Lokomotivě, která v tuto chvíli ztrácela na první místo pět bodů, navíc na jejich hřiště dorazil o play-off bojující Sokol z Poruby. Favorit tohoto utkání měl poměrně navrch, o čemž vypovídá zejména počet střel a nakonec to dokázali těsně vyjádřit i na skóre. Zvítězili 2:1 a týmu z Ostravy situaci velmi zkomplikovali. Poruba ztrácí na osmé místo čtyři body, oproti pardubickému Svítkovu má ale dva zápasy k dobru.

Na závěr jsme si nechali povinné vítězství Autoskla Pardubice, na jehož hřiště dorazil Vsetín. Domácí si s chutí zastříleli, míček do sítě soupeře dopravili hned desetkrát. Nyní jsou na čtvrté pozici a mají tříbodový náskok na pátou Poličku.