1. liga

Pardubické týmy získaly na jihu Moravu pouze bod

1.liga Východ - Velmi zajímavá utkání se odehrála ve skupině Východ v sobotu i v neděli a diváci nemohli být na závěr podzimní části nespokojeni. Lídr z Třince si chtěl navýšit náskok na čele a v sobotním klání přivítal Přelouč.

I přesto, že Jestřábi měli v zápase střeleckou převahu, prosazoval se pouze Enviform. Góly Konvičky a Cieslara nakonec určily konečný výsledek 2:0 pro domácí, ti si tak mohli být jistí, že přezimují na vrcholu skupiny Východ.

„Do zápasu s favoritem soutěže jsme šli dobře naladěni třemi výhrami v řadě a podali jsme opět dobrý výkon, leč bohužel v tomto zápase se marně na naší straně hledal střelec. Po celé utkání jsme se tlačili dopředu a domácí překvapivě spoléhali spíše na brejky. Přitom jim jeden vyšel v úvodní třetině, kdy trochu podklouzl Adámek, a domácí situaci dva na jednoho zakončili, i když se štěstím, kdy se balónek přes Danihelku sotva překulil. Naše snaha po celý zápas vyšla naprázdno. V zápase plném vyloučení jsme nakonec, i přes dobrý výkon, body nesebrali,“ říká o duelu trenér Jestřábů.

Hodně jednoznačné utkání se odehrálo v Sudoměřicích, kam dorazil Svítkov, který přes skvělý vstup do soutěže začíná pomalu, ale jistě ztrácet na energii. V první třetině se domácí sice radovali jen jednou díky brance Rzesotta, nicméně jejich převaha byla jasná, o čemž vypovídá i počet střel. Paramo drželo naději na body až do začátku třetí periody, ve které inkasovalo čtyři branky a nakonec si odvezlo porážku 6:0. Svítkov si tak porážkou „pojistil“ osmé místo, ze kterého ho již před jarem nikdo nedostane.

Brankáři dnes měli štěstí, hned tři ze čtyř v sobotu udrželi čisté konto. Stejně tak si vedl gólman Rigumu Hodonín s dalším pardubickým týmem. Rezerva Autoskla neodehrála povedené utkání, když na soupeřovu svatyni vyslalo pouze devět střeleckých pokusů. Naopak Hodonín se dokázal již během dvou patnáctiminutovek prosadit sedmkrát a bylo jasno. S tímto výsledkem zápas také došel ke svému konci.

Poslední sobotní utkání přineslo o mnoho více branek, bohužel pro Vsetín většinu z nich na jedné straně. Česká Třebová si na svém soupeři doslova smlsla a nasázela mu jedenáct branek. Po vyrovnané první periodě přišla smršť v podobě šesti gólů do branky Vsetína a Lokomotiva mohla být spokojena. Tříbodová výhra v poměru 11:3 ji posunula na třetí příčku tabulky hned za vedoucí duo Třinec – Sudoměřice.

V neděli se odehrál stejný počet zápasů, Česká Třebová a Třinec měli volno a šanci dostali zase jiní. Mimo jiné Kometa Polička, která zavítala na půdu Valachů do Vsetína a zde neměla příliš složitou práci. Vsetínský hokejbal zažívá silnou krizi a ta se ještě více prohloubila o tomto víkendu. Po třetinách 0:3, 0:0 a 0:3 si hosté odvezli výhru 6:0 a díky ní se posunuli na páté místo. Vsetín je se ziskem pěti bodů jednoznačně poslední a na jaře ho čeká složitý záchranářský boj.

O play-off se snaží bojovat ještě také Sokol Poruba, který po sobotním odpočinku přivítal na své půdě v Ostravě Přelouč. Právě Jestřábi si také chtěli více pojistit pozici do vyřazovacích bojů a o své výhře nakonec rozhodli až v posledním dějství. Na první gól Stoklasy ještě dokázal odpovědět Malko, jenže definitivní zlomení Poruby znamenaly dva góly Příhody ve druhé a třetí třetině. Poruba odešla poražena 1:5 a je současně devátá.

„Před krátkou jarní částí máme na deváté místo náskok osmi bodů a směrem nahoru je tabulka stále hodně vyrovnaná. Zimní příprava pak ukáže, jak to letos s myšlenkami na úspěch každý s hráčů myslí. Klasický Jestřábovský podzim “na vlnách“ pak nedopadl úplně nejhůř,“ hovoří o podzimu trenér Přelouče. Hodonín potřeboval z domácího zápasu proti Svítkovu získat tři body, aby se udržel v první čtyřce. Svůj plán splnil na jedničku, když se prosadil nejen v přesilové hře, ale také v oslabení a nakonec udolal pardubický tým 3:1. Situace Parama se ještě více zhoršila, na Porubu má sice náskok třech bodů, ale ostravský tým má ještě dva zápasy k dobru. Jaro bude velmi zajímavé, máme se na co těšit.

V posledním podzimním zápase si shrneme vystoupení rezervy Pardubic v Sudoměřicích. Autosklo bylo posíleno o čtyři hráče z prvního týmu a to se na hřišti silně projevilo. Branky začaly padat až ve druhé třetině, kdy se po gólu Mišíka a Rzesotta Sudoměřice radovaly z dvoubrankového náskoku. Hosté se ale nevzdali a dokázali do konce zápasu srovnat manko. V samostatných nájezdech uspěl jen Jan Kaluža mladší a rozhodl o druhém bodu pro Sudoměřice. „S podzimní částí sezony jsme spokojeni. Domácí zápasy byly kvalitně na vyšší úrovni než zápasy na soupeřových hřištích. Toto se všechno odvíjí od pracovních povinností hráčů. Kdyby mužstvo nastupovalo v kompletním složení, tak by bylo bodů daleko více. Za tuto část sezony musím hráčům poděkovat za přístup k tréninkům a zápasům,“ hodnotí podzimní část sezóny Jan Kaluža mladší.