1. liga

Třinec dvakrát vyhrál v Pardubicích a vrátil se do čela

1.liga Východ - O tomto víkendu se odehrálo hodně utkání skupiny Východ a zápasy přinesly rovněž velmi zajímavé výsledky. Velice vyrovnaný byl hned první zápas mezi Českou Třebovou a Sudoměřicemi. Oba brankáři předváděli po dvě třetiny skvělé zákroky a míček za svá záda nepustili.

To ale již neplatilo v periodě třetí, kdy se nejprve dostala Lokomotiva do vedení brankou v oslabení. Na tři body to ale pro Třebovou nestačilo. Dvě minuty před koncem totiž srovnal Kosík.

O vítězi nakonec rozhodly až samostatné nájezdy, ve kterých byly úspěšnější právě hokejbalisté z České Třebové. „Do České Třebové jsme přijeli v oslabené sestavě. Některé hráče máme zraněné, jiní měli pracovní povinnosti, ale i tak jsme byli lepším týmem. Třebovou jsme přehráli, ale na výhru to bohužel nestačilo. Nedali jsme spoustu šancí, a jak se říká - ,,nedáš, dostaneš“. V tomto zápase jsme ztratili dva hráče z první formace. Kaluža mladší si vyhodil rameno a Hujsa si natáhl tříslo,“ komentuje zápas trenér Sudoměřic.

Další zápas, který dospěl až k samostatným nájezdům, se odehrál mezi Poličkou a Hodonínem. Tento zápas také na branky příliš hojný nebyl, každý tým se prosadil jednou a bonusový bod v samostatných nájezdech nakonec urvala Kometa. Díky tomuto bodu se po sobotě přiblížila klidnému středu tabulky, svůj vzestup ale musela potvrdit i druhý víkendový hrací den.

Velice zajímavé souboje byly k vidění na východě Čech, konkrétně v Pardubicích. Svítkov měl skvělý nástup do soutěže, ale v posledních kolech jeho forma rapidně klesá. Nyní ho prověřil třinecký Enviform a byl to přímý souboj o čelo východní skupiny. Po půl hodině hry bylo skóre nerozhodné 1:1 a o vítězi tak musela rozhodnout až poslední perioda. V ní se Třinečtí prosadili hned třikrát a o jejich vítězství tak nemohlo být sporu. Díky tomuto tříbodovému zisku se usadili na první příčce tabulky.

Druhý pardubický tým si vedl o něco lépe. Rezerva Autoskla byla v duelu se Sokolem Poruba favoritem, ale dlouhou dobu to tak jednoznačně nevypadalo. A právě naopak. Hosté z Ostravy přijeli velmi dobře namotivováni a po dvou třetinách vedli o dvě branky! Zřejmě se již viděli se třemi body v kapse, ale Pardubice si přichystaly ohromný obrat. Čtyři branky během posledních patnácti minut otočily vývoj zápasu a přiřkly výhru Autosklu. Konečné skóre 5:4 dokreslily také dva góly domácích v přesilových hrách. Významnou roli hrály početní výhody a nevýhody také v posledním sobotním duelu, kdy se utkali Jestřábi se Vsetínem. Hosté se letos trápí a i přes záblesk minulý víkend, jejich mizérie pokračuje. Na branky byla vyrovnaná pouze první třetina, ve které se ani jedno z mužstev nedokázalo prosadit. V brance Vsetína se dobře držel reprezentační brankář Šimara, ale ani on nestačil na tříbrankovou smršť ve druhém a třetím dějství.

V celkovém součtu zvítězili Jestřábi 6:1 a prohloubili tak vsetínské trápení. „Byli jsme od samého začátku aktivnějším a lepším týmem. Obraz hry se prakticky po celou dobu nezměnil a zaslouženě jsme vyhráli. Teď nás čeká to naše pravé derby a moc se těšíme!“ hecuje tým Přelouče kapitán Šmíd vzhledem k zápasu na Svítkově příští víkend.

Další utkání pokračovala hned v neděli a jedním z nejsledovanějších zápasů byl duel Autoskla Pardubice s třineckým Enviformem. Bohužel pro pardubický hokejbal si rezerva extraligového týmu vedla podobně jako o den dříve Svítkov a všechny body nakonec bral právě Třinec. Enviform zaznamenal gól v přesilové hře a také při vlastním oslabení, díky čemuž zvítězil 5:2. Na čele si tak vypracoval již pětibodový náskok a mohl jen s klidem sledovat, jak na jeho výsledky zareagují ostatní soupeři, zejména Sudoměřice.

Ty však po sobotní prohře chtěly vydolovat nějaké body v Poličce. Jenže hned první perioda jejich cíle hodně podlomila, když se Kometa dostala do dvoubrankového vedení. To s mírnou obměnou vydrželo až do závěrečné sirény, po které bylo tedy jasné, že Třinci pětibodové vedení zůstane. Sudoměřičtí jsou prozatím na čtvrtém místě . „V Poličce nás posílili Rzesotto a Jurásek, ale i to na výhru nestačilo. V tomto utkání jsme v obranné činnosti udělali více chyb než domácí a to nás stálo tři body. Výkonem toto utkání zaostávalo za kvalitou sobotního zápasu v České Třebové,“ říká hostující trenér, který musel zkousnout dvě porážky Sudoměřic v řadě.

Prohry Sudoměřic mohl využít ještě jeden tým k posunu v tabulce a tím je Česká Třebová. Oproti sobotnímu trápení v koncovce se nedělní duel v tomto směru naprosto změnil, Rigumu se sice za celých pětačtyřicet minut nepodařilo skórovat, na druhé straně se však domácím hojně dařilo. Nakonec hodonínský brankář tahal ze své sítě hned čtyři míčky a jen přihlížel výhře Lokomotivě 4:0. Ta se díky pěti bodům z tohoto víkendu posunula na druhou příčku skupiny Východ!

Na závěr celého souhrnu jsme si nechali mač mezi Svítkovem Stars a ostravskou Porubou. Gólová přestřelka nakonec přinesla devět branek a výhru Sokola 5:4. O svém vítězství hosté rozhodli zejména ve třetí patnáctiminutovce, kdy do sítě Pardubic nasázeli hned tři branky. Tato výhra opět navýšila rozdíl mezi Porubou a posledním Vsetínem.