1. liga

Hodonín dvakrát zvítězil a je na čele východní 1.ligy

1.liga VÝCHOD - Ve skupině Východ se odehrálo poměrně dosti zápasů v sobotu i v neděli a dočkali jsme se velice zajímavých výsledků. Česká Třebová putovala ke svému prvnímu utkání do Sudoměřic, kde stejně jako v Hodoníně nezískala ani bod.

Třinec porazil oba pardubické týmy a Poruba opět bodovala, tentokrát se Svítkovem. Polička si z Moravy odváží bod za prohru na nájezdy v Hodoníně.

V konečném součtu vyhrály Sudoměřice nad Českou Třebovou 8:4 a i jejich trenér mohl být spokojen. „Do nové sezony jsme nastoupili bez dvou hráčů ze Skalice, kteří šli zkusit Extraligu do Bratislavy. Do kádru jsme přivedli dvě posily z Malenovic, jinak zůstal nezměněn. Do sobotního zápasu jsme nastoupili s uzdraveným brankářem Liborem Krýsou, který se svým výkonem zasloužil o vysoké vítězství 8:4. Hosté stačili na domácí jen první třetinu, jinak zápas drželi ve svých rukou hráči domácího mužstva,“ hodnotí zápas sudoměřický trenér.

Velice vyrovnané utkání se odehrálo v sobotu mezi Hodonínem a Poličkou. Právě domácí měli na kontě tři body z úvodního víkendu a nyní přidali další dva. Rozhodujícím faktorem u výhry Rigumu nad Poličkou 3:2 po samostatných nájezdech byly přesilové hry, právě domácí hráči využili hned dvě, kdežto jejich soupeř vyšel naprázdno. Toto vítězství Hodonínské poslalo na vedoucí pozici, pro Kometu zajistilo první bod do tabulky.

Jedním z pěti sobotních vystoupení bylo také v Porubě, kde domácí povzbuzeni naprosto nečekaným vítězstvím nad Enviformem z Třince přivítal druhého nováčka, loni druholigové Pardubice a příliš velká podívaná k vidění nebyla. O rozdělení bodů rozhodla jediná branka Autoskla, které tím pádem získalo první tři body v této soutěži.

„Sobotní zápas v Porubě pravda moc hokejbalové krásy nepobral, ale nám přinesl první body v soutěži, takže určitě nakonec panovala spokojenost. Soupeře jsme opět výrazně přestříleli, ale znovu se ukázalo, jak moc se nadřeme na vstřelení branky. Ta jediná rozhodující v tomto zápase padla na konci první třetiny, kterou jsme odehráli velmi slušně a domácí prakticky do ničeho nepustili. Ve druhé třetině jsme však přistoupili na hru domácích a náš výkon šel rapidně dolů. Šance jsme nabídli i soupeři, ale ten jimi pohrdl a tak jsme i s notnou dávkou štěstí náš jednogólový náskok udrželi. Ve třetí třetině jsme se částečně vrátili ke hře z té první , a i když se domácí snažili o vyrovnání, my jsme si myslím v pohodě vítezství pohlídali,“ hodnotí zápas pardubický Petr Beneš.

Ještě loni extraligový Enviform si po nečekané prohře s Porubou chtěl spravit chuť v domácím zápase proti Svítkovu, ale na vítězství se musel nadřít. Ve velké přestřelce se nakonec více ukázali zkušenější střelci, kteří vloni ještě hráli nejvyšší českou soutěž. Třinečtí měli po celý zápas mírnou převahu a nakonec se radovali z prvních získaných bodů po výhře 6:4.

„Začátek zápasu byl famózní, již v první minutě jsme vedli. Až do oslabení jsme byli lepším týmem, ale pak přišly dva slepené góly Třince, které obrátily stav zápasu v domácí prospěch. Ve druhé třetině se nám nejprve podařilo vyrovnat, ale pak začalo černé období Svítkova. Byli jsme pod tlakem, nedokázali jsme bránit soupeře v obranném pásmu a dostali jsme tři góly, jeden dokonce v naší přesilovce po velké hrubce. Hru jsme za stavu 5:2 stáhli na dvě lajny a ještě do konce druhé třetiny se nám podařilo umazat z náskoku. Do začátku třetí třetiny jsme tudíž šli s výsledkem 5:4 pro domácí a s touhou otočit vývoj zápasu. Celá třetina se nesla na vlně velké snahy, ale gól se nám vstřelit nepovedlo,“ komentuje zápas kouč pardubického Svítkova.

Poslední sobotní souboj k sobě svedl týmy Vsetína a Přelouče. Domácí Valaši byli mírně favorizováni, ale i přes optickou převahu na body dosahovali jen marně. Rozhodující fáze zápasu byla druhá polovina utkání, kdy se Jestřábi dokázali odtrhnout a odskočit na rozdíl dvou branek. Tento náskok jim poté vydržel až do závěrečné sirény, po které mohli odstartovat oslavy prvních bodů v nově započaté sezóně.

„Diváci si za poslední léta trochu odvykli, aby se dobrý výkon v prvním utkání snoubil se třemi body. Už je to jinak. Naši kluci podali hned na úvod takový výkon, o kterém se trenér Štefanský vyjádřil, že se pomalu blížil k tomu, co si představuje. Ale nebylo nic jednoduché. Ujali jsme se v první třetině vedení Hejhalem, který již loni naplňoval úlohu snipera. A nakonec byl u všeho podstatného, co se dělo na hřišti. Výbornou premiéru si odbyl Danihelka v bráně a několika krásnými zákroky ukázal, že se bude v této soutěži cítit dobře. Kapitán Šmíd pak sdělil, že nelze nikoho vyzdvihovat, všichni hráli výborně a získali body tam, kde se budou ostatním jen těžko získávat,“ komentuje zápas přeloučský trenér.

Pardubické Autosklo si vyměnilo pro neděli místo se svými kolegy ze Svítkova a usilovali o další body v Třinci. Tentokrát se to však Pardubickým příliš nevydařilo, protože již po úvodních patnácti minutách prohrávali o čtyři branky a s takovým to mankem se již příliš dělat nedá. Hosté se přece jen nevzdali a díky přesilové hře snížili dokonce na rozdíl jediné branky. Více již ale nestihli, a tak si z Třince vezou porážku 6:3.

I nedělní duel nám zhodnotil pardubický Petr Beneš: „Z úplně jiného soudku byl pak ten nedělní zápas na půdě ještě loni extraligového Třince. Od začátku zápasu jsme byli pod tlakem a inkasovali hned při druhém střídání. Když jsme pak hru opticky vyrovnávali a začali si také vytvářet nějaké šance, domácí v krátké době třikrát udeřili a tak po první třetině svítilo na tabuli hrozivých 4:0. Jako největší plus celého víkendu pak vidím to, že naši hráči zápas nezabalili a od druhé třetiny jsme byli domácím vyrovnaným soupeřem a konečně se prosadili i střelecky. Vyrovnaná hra pokračovala pak i ve druhé i třetí, a když jsme při dvojnásobné přesilovce snížili na rozdíl jediné branky, vypadalo to nadějně. Od vyrovnání nás dělilo velmi málo. Vzhledem k už zmiňované zkušenosti Třince se nám to nepodařilo. S výkonem týmu jsem spokojen a určitě i na této prohře najdeme pozitiva.“

Svítkov tudíž cestoval do nedaleké Ostravy, aby se pokusil porazit prozatimní překvapení sezóny domácí Porubu. Sokol loni skončil na posledním místě a díky odstoupení Ježků z Heřmanova Městce v lize zůstal. Domácí využili rychlého nástupu a dříve, než se soupeř dokázal vzpamatovat, prohrávaly Pardubice o tři branky. Do závěrečné sirény s výsledkem již nic pořádného udělat nedokázaly, a tak se musely smířit s porážkou 5:4.

Je tedy velice překvapivé, že Poruba je po třech zápasech s šesti body na úžasné třetí pozici. Výše jsou již jen Sudoměřice a Hodonín. Právě Sudoměřičtí doma svedli velice tuhý boj s poličskou Kometou, ve kterém sice pohodlně vedli o tři branky, ale nakonec z toho bylo ještě drama. Ke konečnému výsledku 5:4 pro domácí přispěl hattrickem Rzesotto a po jedné brance domácích Hujsa a Kaluža.

V posledním duelu tohoto víkendu si Rigum Hodonín doslova smlsl na České Třebové. Ta se zatím krčí na spodku tabulky bez bodu a se dvěma výprasky. Po prohře 8:4 se Sudoměřicemi přišla drtivá porážka 6:1 právě s Hodonínem. Rozhodnuto bylo již prakticky v průběhu druhé třetiny, kdy náskok činil i čtyři branky. Bylo tedy jasné, že Hodonínští po třech kolech ještě neprohráli a vyhřívají se na čele tabulky.

Sobota 08.09.2012

SK Sudoměřice - TJ Lokomotiva Česká Třebová 8:4 (1:1,3:2,4:1)

Střely: 34:27, vyloučení: 4:5, využití přesilovek: 3:2, oslabení: 0:0

HBC Rigum Hodonín - SK Kometa Polička 3:2 ss (0:0,1:1,1:1)

Střely: 26:26, vyloučení: 17:11, využití přesilovek: 2:0, oslabení: 0:0

HBC Enviform Třinec - TJ Paramo Svítkov Stars Pardubice 6:4 (2:1,3:3,1:0)

Střely: 31:25, vyloučení: 9:7, využití přesilovek: 2:2, oslabení: 1:0

TJ Sokol Poruba - HBC Autosklo-H.A.K. Pardubice B 0:1 (0:1,0:0,0:0)

Střely: 23:42, vyloučení: 3:1, využití přesilovek: 0:0, oslabení: 0:0

HBC Vsetín - HC Jestřábi Přelouč 2:4 (1:1,1:2,0:1)

Střely: 30:23, vyloučení: 7:10, využití přesilovek: 2:1, oslabení: 0:0

Neděle 09.09.2012

SK Sudoměřice - SK Kometa Polička 5:4 (0:1,1:1,4:2)

Střely: 34:17, vyloučení: 4:10, využití přesilovek: 4:2, oslabení: 0:0

HBC Rigum Hodonín - TJ Lokomotiva Česká Třebová 6:1 (3:1,2:0,1:0)

Střely: 32:19, vyloučení: 7:2, využití přesilovek: 1:0, oslabení: 1:0

HBC Enviform Třinec - HBC Autosklo-H.A.K. Pardubice B 6:3 (4:0,0:2,2:1)

Střely: 32:25, vyloučení: 6:9, využití přesilovek: 3:2, oslabení: 0:0

TJ Sokol Poruba - TJ Paramo Svítkov Stars Pardubice 5:4 (2:0,2:1,1:3)

Střely: 37:38, vyloučení: 7:8, využití přesilovek: 2:1, oslabení: 0:1