1. liga

Třinec prohrál s Porubou, pardubické derby pro Svítkov

1.liga VÝCHOD - Třemi zápasy začala o víkendu východní skupina 1.ligy. Hodonín si snadno poradil se Vsetínem a ukázal hned na úvod, že bude patřit k favoritům soutěže.

Tím má být i Třinec, který loni opustil extraligu, avšak svůj první zápas v nižší soutěži nezvládl a prohrál s loňským outsiderem soutěže Sokolem Porubou. Pardubické derby se konalo ve Svítkově, i když extraligové béčko z města perníku soupeře přestřílelo, body zůstaly na domácím hřišti.

Úvodní hrací den skupiny Východ přinesl pouze tři střetnutí, ale musíme poznamenat, že o zajímavost a atraktivitu rozhodně nebyla nouze. Před sezónou se kladlo mnoho otázek? Jak si povede Třinec, který loni sestoupil z Extraligy nebo podaří se letos udržet Porubě prvoligovou příslušnost? A právě tyto dva celky, které loni hrály o záchranu, se potkaly v úvodním kole. A ihned nebyla nouze o překvapení.

Sokol Poruba vstoupil do zápasu opravdu zodpovědně a díky přesilovým hrám si poměrně brzy vypracoval dvoubrankový náskok. Domácí Enviform byl poměrně zaskočen nástupem soupeře, ale stále si dokázal držet herní převahu. Hostující brankář se však vyspal do růžova a skvělými zákroky přiváděl Třinecké k šílenství. Navíc Sokol ve druhé části ještě navýšil vedení a to sypalo sůl do otevřené rány pro domácí hráče i fanoušky.

Třinec nakonec dokázal z jedenácti přesilových her využít jedinou a to až v poslední části, konečnou prohru 1:4 ale již neodvrátil. První překvapení bylo na světě, toto opravdu čekal málokdo. Zároveň se hrál také zápas mezi Hodonínem a Vsetínem. Domácí byli mírně favorizováni již před úvodním vhazováním a papírové předpoklady převedly do reality velmi rychle. Po třetinách 3:0 a 2:0 byli Valaši ze Vsetína na ručník a bylo jasné, že se mohou s body rozloučit. Nic na tom nezměnila ani jedna branka ve třetí patnáctiminutovce a Hodonín se tak po prvních třech zápasech usadil na čele tabulky. Posledním zápasem skupiny Východ bylo pardubické derby. Paramo Svítkov Stars přivítal rezervu extraligového Autoskla a nevedl si vůbec špatně, obzvláště úvod byl vydařený. Střelecký účet utkání otevřel již ve čtvrté minutě Večerník, na jehož práci navázal o tři minuty déle Hlavsa. Hosté se probrali až po přestávce a ihned začali Svítkovu nepříjemně zavářet.

Jenže domácí pokračovali ve své euforii i na začátku druhé třetiny, kdy zásluhou krásné branky Šprincla navýšili již na tříbrankové vedení. Autosklo se ale nevzdává za žádné situace a to předvedlo i zde. Během třetí části dokázalo srovnat stav, a tak se začínalo od začátku. Svítkovští nakonec strhli výhru na svoji stranu, když o jejich vítězství rozhodl devět minut před koncem druhou brankou v zápase Večerník.

„Jsem opravdu velmi šťastný, že se nám podařilo v tomto velmi těžkém zápase zvítězit. Musím smeknout nad našimi hráči za jejich vůli po vítězství a obráncům za jejich zvládnutí hrát zápas pouze na dvě obranné dvojice. Velkou pochvalu za výkon dostává kompletně celý tým, nejen za práci na hřišti, ale i týmové pojetí celého zápasu. Doufám, že v těchto výkonech budou pokračovat i v dalších zápasech. Čeká nás obrovský kus práce navázat na toto vítězství. Myslím si ale, že toto vítězství nám dá další elán bojovat o další body i na Moravě,“ doufá trenér Svítkova Robert Koch.

Neděle 2.9.2012

HBC Rigum Hodonín - HBC Vsetín 5:1 (3:0,2:0,0:1)

Střely: 27:14, vyloučení: 5:5, využití přesilovek: 3:0, oslabení: 0:0

HBC Enviform Třinec - TJ Sokol Poruba 1:4 (0:2,0:1,1:1)

Střely: 32:16, vyloučení: 11:10, využití přesilovek: 1:2, oslabení: 0:0

TJ Paramo Svítkov Stars Pardubice - HBC Autosklo-H.A.K. Pardubice B 4:3 (2:0,1:1,1:2)

Střely: 24:43, vyloučení: 3:3, využití přesilovek: 0:1, oslabení: 0:0