1. liga

Východní část národní ligy opanovaly domácí týmy

1.NHbL - Východ - Jihlava vstoupila do semifinále s jasným cíle, postup do finále. Po dvou domácích utkáních k tomu mají blíž než jejich soupeř z Poličky, který si odvezl z Vysočiny dvě prohry, i když v něděli až po samostatných stříleních.

To série mezi Malenovicemi a Hodonínem se zdá být jednoznačná. Hodonín inkazoval na předměstí Zlína 13 branek a odvezl si dvě prohry. Stav obou sérií po prvním hracím víkendu je tak 2:0 pro lépe postavené týmy po základní části.

Semifinále play off 1.NHbL - Východ 2012:

SK Jihlava - SK Kometa Polička 4:3 ss (1:1,1:0,1:2)

Střely: 48:20, vyloučení: 9:11, využití přesilovek: 3:2, oslabení: 0:0.

SK Jihlava - SK Kometa Polička 4:1 (0:1,2:0,2:0)

Střely: 40:17, vyloučení: 6:9, využití přesilovek: 1:0, oslabení: 1:0.

Stav série: 2:0 (4:1, 4:3ss)

Jihlavští, jakožto vítěz základní části, dostali do semifinále tabulkově snadnějšího soupeře, kterým byla po vyřazení Sudoměřice Polička. Domácí na svého soka nastoupili a Kometa mohla poděkovat svému brankáři, který držel naděje hostí vysoko. Paradoxně se hosté dostali sami do vedení, Grubhoffer z dorážky procpal míček za Humlíčka. S tímto výsledkem se šlo také do kabin, jenže v prostřední patnáctiminutovce se jihlavským hokejbalistům podařilo skóre otočit.

Vyrovnání přinesl Novák a zvrácení stavu na domácí straně chvíli před koncem druhé třetiny dokonal Deveri. Skóre se ještě více naklonilo na stranu Jihlavy na začátku posledního dějství v přesilové hře, kdy se také z dorážky prosadil Digrin. Ač se hosté snažili se zápasem ještě něco zběsile udělat, jejich snaha byla marná. V závěru ještě přidal čtvrtý gól při vlastním oslabení Deveri a bylo hotovo. Jihlava vyhrála úvodní duel 4:1.

V neděli se však hrálo o poznání vyrovnanější utkání. Obě mužstva nastoupila s jinými gólmany a jako první musel vytahovat míček z branky ten jihlavský. Novákovu chybu potrestal Grubhoffer a stejně jako v sobotu právě tento hráč otevřel skóre. Tentokrát se Jihlavě podařilo smazat manko ještě v první periodě, když se napřáhl Šerý a propálil vše před sebou.

Naprosto totožně jako v prvním klání se domácím podařilo skóre otočit na svoji stranu, stalo se tak po skvělém důrazu Střechy na brankovišti. S Jihlavskými to vypadalo ještě lépe po minutě třetí části, když krásnou kombinaci přesně zakončil Deveri, který je zatím nejlepším střelcem této série společně s Grubhofferem. A právě tento hráč Poličky zavelel k obratu. Poličce se podařilo vyrovnat a poslat zápas do prodloužení, a poté i do samostatných nájezdů. V nich se do branky postavil Humlíček a nakonec dotáhl Jihlavu k vítězství. Rozhodující nájezd si připsal Digrin, stav série je tedy 2:0.

„Do obou zápasů jsme mohli postavit skoro kompletní čtyři lajny, což nám umožnilo hrát hodně aktivně. Snad kromě oslabení jsme soupeře do vážnějších šancí příliš nepouštěli, sami jsme ale nedokázali využít velkou řadu šancí. Tady musím vyseknout poklonu oběma brankářům soupeře, hodně nás potrápili. Naštěstí se nám oba zápasy nakonec podařilo zvládnout, což je momentálně nejdůležitější. Věřím, že sérii v Poličce ukončíme, rozhodně nás ale ještě nečeká nic snadného,“ ví moc dobře kapitán Jihlavy Romany Smutný.

TJ ACS Malenovice SV - HBC Rigum Hodonín 6:1 (0:0,3:1,3:0)

Střely: 35:31, vyloučení: 7:4, využití přesilovek: 1:0, oslabení: 1:0.

TJ ACS Malenovice SV - HBC Rigum Hodonín 7:2 (3:0,3:0,1:2)

Střely: 29:22, vyloučení: 7:9, využití přesilovek: 1:1, oslabení: 1:0.

Stav série: 2:0 (7:2, 6:1)

Druhou semifinálovou dvojici tvoří Malenovice s Hodonínem. Před začátkem se spekulovalo, jak moc velkým favoritem domácí hokejbalisté jsou. První dva zápasy napověděly, že Rigum to bude mít v této sérii velice těžké. Hosté přijeli do Zlína hodně bláhově a velmi rychle na to doplatili. Stylem pojď sem, kam jdeš, si pohráli s Hodonínem a po první třetině vedli již 3:0.

Hon kočky na myš pokračoval i ve druhé třetině, která nakonec skončila totožným stavem jako patnáctiminutovka první. Až v posledním dějství se Rigum začal trochu probírat a pomohla mu k tomu i využitá přesilová hra. Malenovice se také dokázaly v sobotu prosadit při přesilové hře, a dokonce i při vlastním oslabení. Suma sumárum, zlínští hokejbalisté vyhráli první zápas 7:2 a všichni byli zvědaví, co to se soupeřem přes noc udělá.

Hodonín se dokázal poučit ze špatného začátku a v nedělním duelu byl po většinu zápasu Malenovicím více než vyrovnaným soupeřem. První, oťukávací, třetina skončila bez branek. Tajenka druhého semifinálového zápasu se začala rozlušťovat až ve druhé části. Hosté opět zaspali a dovolili favoritovi série vstřelit tři branky. Ani snížení jejich naděje příliš nevyzdvihlo, nicméně stále tu teoretická šance byla.

Rigum v obou zápasech silně doplatil na nemohoucnost v početních výhodách, v neděli jich měl k dispozici hned sedm, ale ani jednou se mu nepodařilo skórovat. Domácí zůstali při svém trendu, skórovali jak v početní výhodě, tak v nevýhodě, a mohou se těšit z náskoku 2:0 na zápasy.

Čtvrfinále play off 1.NHbL - Východ 2012:

SK Jihlava - TJ Lokomotiva Česká Třebová 3:0 (4:3 p, 7:0, 7:3)

TJ ACS Malenovice SV - HBC Vsetín 3:0 (2:1 ss, 3:1, 2:1 p)

SK Sudoměřice - SK Kometa Polička 1:3 (2:0, 1:2, 2:5, 2:3 ss)

SHC Opava - HBC Rigum Hodonín 2:3 (3:2, 4:3, 1:2, 1:4, 1:2 ss)