1. liga

Jihlava, Malenovice a překvapivě Polička si zajistily postup do semifinále

1.NHbL - Východ - Jihlava ukončila sérii v nejkratší možné době, v sobotu vyhrála na půdě České Třebové a zahraje si semifinále, stejně tak jako Malenovice, které porazily Vsetín 2:1 v prodloužení a vyhrály sérii 3:0 na zápasy.

SK Jihlava - TJ Lokomotiva Česká Třebová - Konečný stav série: 3:0 (4:3 p, 7:0, 7:3)

TJ Lokomotiva Česká Třebová - SK Jihlava 3:7 (1:4,2:2,0:1)

Střely: 21:21, vyloučení: 4:9, využití přesilovek: 0:2, oslabení: 0:2.

Jihlavští vedli po prvním čtvrtfinálovém víkendu 2:0 a na hřišti Lokomotivy mohli tuto sérii nejrychlejším možným způsobem ukončit a zajistit si tak čtrnáctidenní volno. Česká Třebová zaspala úvod zápasu a jejich šance se tak vysoce snížily. Velice rychle Jihlava zásluhou Nováka a Střechy vedla o dvě branky a z tempa je nevykolejila ani branka Matyáše. Po první třetině bylo skóre 4:1 pro hosty a s Lokomotivou to tedy nevypadalo úplně růžově.

Mírnou naději dal domácím Macků, ale se soupeřem to opět nic neudělalo. Zásluhou dalších tří branek do konce duelu Jihlavští vyhráli 7:3 a zajistili si postup do semifinále. Vítěz základní části má nyní tedy chvíli volno a již se může těšit na dalšího soupeře, kterým budou hráči Poličky.

„I když jsme postoupili už po třech zápasech, nesmíme usnout na vavřínech. Až na druhý domácí zápas jsme totiž nepředvedli nijak oslnivé výkony. Hlavní je ale postup. Teď máme 14 dní pauzu a v ní se musíme co nejlépe připravit na Poličku. Rozhodně nás nečeká nic jednoduchého,“ je si vědom střelec poslední branky Smutný.

TJ ACS Malenovice SV - HBC Vsetín - Konečný stav série: 3:0 (2:1 ss, 3:1, 2:1 p)

HBC Vsetín - TJ ACS Malenovice SV 1:2 p (1:0,0:1,0:0)

Střely: 27:29, vyloučení: 10:7, využití přesilovek: 0:2, oslabení: 0:0.

Malenovice se až v posledním kole dostaly na druhé místo a zajistily si tak do play-off relativně lehčího soupeře. První dvě utkání hokejbalisté ze Zlína zvládli excelentně a vedli tak 2:0. V sobotním duelu chtěli již vše ukončit, ale nezačali příliš dobře. Vsetínští se poměrně brzy dostali do vedení a to jim vydrželo až do druhé třetiny.

V ní totiž hosté měli možnost zahrávat přesilovou hru, kterou dokázali využít a smazat manko z úvodního dějství. Po čtyřiceti pěti minutách se o vítězi třetího duelu nerozhodlo, a tak přišlo na řadu prodloužení. V nastaveném čase Malenovice hrály opět přesilovku a přetavily jí ve vítěznou branku. Zlín tedy postupuje do semifinále, kde se utká s vítězem Opava – Hodonín.

SK Sudoměřice - SK Kometa Polička - Konečný stav série: 1:3 (2:0, 1:2, 2:5, 2:3 ss)

SK Kometa Polička - SK Sudoměřice 5:2 (2:1,2:0,1:1)

Střely: 33:24, vyloučení: 6:8, využití přesilovek: 2:2, oslabení: 1:0.

SK Kometa Polička - SK Sudoměřice 3:2 ss (1:0,0:0,1:2)

Střely: 29:26, vyloučení: 6:9, využití přesilovek: 0:1, oslabení: 0:0.

Série mezi Poličkou a Sudoměřicemi se za vyrovnaného stavu přesunula na hřiště prvně jmenovaného celku. Hrálo se tedy od nuly a Kometa dokázala domácí prostředí dosyta využít. První dva souboje byly na branky chudé, ale sobotní klání na to rozhodně nevypadalo. Již velmi rychle skóre otevřeli domácí, kteří byli výrazně aktivnější a svého soka několikrát ohrozili. Do vedení jim pomohly i přesilové hry a posléze i jeden gól při početní nevýhodě. Za Sudoměřice dokázal snížit Martin Hujsa, ale ve druhé třetině se hráčům Komety podařilo odskočit až na rozdíl tří branek. Toto manko se již hostům smazat nepodařilo, když se prosadil již jen Josef Ivánek. Třetí zápas vyhrála Polička poměrem 5:2 a již jen jedno vítězství ji chybělo k postupu mezi nejlepší čtyři týmy skupiny Východ.

„Sobotní zápas v Poličce se nám vůbec nevydařil. Naši hráči zaostávali za domácími o krok pozadu, a to se odrazilo i na skóre zápasu. Forma našich hráčů zůstala v základní části. Zápas jsme chtěli dohrát a soustředit se na nedělní. Musím podotknout, že zápas se nevydařil i rozhodčímu Nezbedovi, který minulý týden poškodil i hráče Hodonína v Opavě,“ zlobí se hostující kouč Jan Kaluža.

Sudoměřičtí v neděli hráli naprosto o vše a na jejich nasazení to bylo výrazně znát. I přes mírnou převahu se však v první třetině do vedení dostali domácí hokejbalisté. Favorit této série se evidentně snažit oddálit konec sezóny minimálně o jeden týden a ovoce mu to přineslo až v poslední patnáctiminutovce.

Vyrovnání přinesla trefa Sobola, na kterou následně navázal Martin Hujsa. Domácí se ale nevzdali a nakonec se jim podařilo dotáhnout zápas k samostatným nájezdům. V této loterii se střelcům vůbec nedařilo, o postupu Poličky do semifinále se rozhodlo až po dvaceti nájezdech. Sudoměřice skončily po základní části na třetím místě, ale v play-off končí hned v prvním kole. Zato Kometa se může těšit na souboje o medaile, kde narazí na Jihlavu. „Nedělní zápas jsme neodehráli špatně, ale štěstí přálo hráčům Poličky. Utkání bylo vyrovnané, šancí jsme si vytvořili dostatek, ale vítěznou branku jsme nedokázali dát ani v základní hrací době, ani v prodloužení. Tak muselo dojít až na samostatné nájezdy, ve kterých byli domácí úspěšnější a až v desáté sérii rozhodli o postupu,“ komentuje konec sezóny pro Sudoměřické Jan Kaluža.

SHC Opava - HBC Rigum Hodonín - Stav série: 2:2 (3:2, 4:3, 1:2, 1:4)

HBC Rigum Hodonín - SHC Opava 2:1 (1:0,1:0,0:1)

Střely: 27:20, vyloučení: 4:2, využití přesilovek: 0:0, oslabení: 1:0.

HBC Rigum Hodonín - SHC Opava 4:1 (1:0,2:0,1:1)

Střely: 23:24, vyloučení: 6:0, využití přesilovek: 0:1, oslabení: 0:0.

Poslední čtvrtfinálovou dvojici tvoří Hodonín a Opava. Opavští, kteří skončili na čtvrtém místě, vyhráli první dva domácí duely a měli tedy jednoznačně nakročeno k postupu mezi nejlepší čtyři celky skupiny Západ. Rigumu se však na domácím hřišti daří a to se potvrdilo i nyní. V sobotu šel Hodonín v první periodě do vedení, které se mu ve třetině prostřední podařilo ještě navýšit při vlastním oslabení.

Na prohře hostí již nezměnila nic ani poslední patnáctiminutovka, ve které Opava sice dokázala snížit na rozdíl jediné branky, ale na vyrovnání jí již potřebný čas nezbyl. Série tedy ukončena nebyla, druhý mečbol mohli hosté využít v neděli. Jenže ani v tento den Opavě nevyšel začátek duelu a ten rozhodl o vývoji zápasu.

Hodonínští se dostali do vedení, které ve druhé periodě ještě navýšili, a po půl hodině hry na světelné tabuli svítilo skóre 3:0! Opavským se sice podařilo trochu zkorigovat skóre při přesilové hře, ale více již nezvládli. Vítězství domácích celků trvá, Hodonínští srovnali na 2:2 a chystají se na rozhodující duel příští sobotu v Opavě.