1. liga

Jihlava, Malenovice a Opava jsou krůček od semifinále

1.NHbL - Východ - První utkání čtvrfinále národní ligy vyhrávali favorité, avšak jejich vítězství se nerodila snadno. Vítěz základní části Jihlava porazila Českou Třebovou až po nájezdech, stejně se dařilo i Malenovicím proti Vsetínu.

Sudoměřice nenechali nic náhodě a porazily doma Poličku 2:0 a v posledním utkání si Opava poradila s Hodonínem a slavila výhru 3:2. Druhé zápasy už byly plně v režii favoritů, Jihlava porazila Třebovou jasně 7:0 a Malenovice Vsetín 3:1. Opava zvítězila nad Hodonínem i podruhé o branku a ujala se vedení 2:0 na zápasy. Komplikace přišly na jihu Moravy, kde Sudoměřice své druhé utkání s Poličkou prohrály a stav série je 1:1.

SK Jihlava - TJ Lokomotiva Česká Třebová - Stav série: 2:0

SK Jihlava - TJ Lokomotiva Česká Třebová 4:3 ss (2:1,0:1,1:1)

Střely: 30:33, vyloučení: 12:9, využití přesilovek: 0:1, oslabení: 0:1.

SK Jihlava - TJ Lokomotiva Česká Třebová 7:0 (1:0,3:0,3:0)

Střely: 34:25, vyloučení: 7:7, využití přesilovek: 2:0, oslabení: 0:0.

Vítěz základní části skupiny Východ vyzval ve vyřazovacích bojích Lokomotivu Česká Třebová, která o svoje místo mezi „vyvolenými“ bojovala až do závěrečného kola. Jihlavští však věděli, že je nečeká nic lehkého a to se také stoprocentně potvrdilo. Domácí však vstoupili do utkání lépe a díky Střechovi vedli velmi rychle 2:0. Ještě do přestávky se České Třebové podařilo snížit, a tak bylo stále vše otevřené.

Pro Jihlavské bylo ještě hůře, když ve vlastním oslabení vyrovnal Švec, ale to stále nebylo vše. Po 48 vteřinách vstřelil vedoucí gól Lokomotivy Vostrčil, jenž poměrně lehkou střelou překonal Humlíčka. Hosté mohli své vedení ještě zvýšit díky trestnému střílení, ale to neproměnili, a tak čtyři minuty před koncem přišel trest. Nakonec o vítězi musely rozhodnout samostatné nájezdy, ve kterých si favorit vedl lépe a nakonec pro sebe získal první utkání.

„Zápas byl z naší strany až příliš nervózní. Sice jsme se dostali do vedení, herně to ale od začátku nebylo ono. Hráči Třebové byli všude dřív a zaslouženě vývoj otočili. Duel asi rozhodlo neproměněné trestné střílení ve třetí třetině. Prohrávat o dva góly 5 minut před koncem, to už by se těžko otáčelo. Takhle můžeme být nakonec spokojeni. Není důležité jak, ale že jsme vyhráli. Do dalších zápasu se ale musíme hodně zlepšit,“ prohlásil autor vítězného nájezdu Roman Smutný.

Druhé čtvrtfinále již nebylo tak vyrovnané. Hosté zklamáni z první těsné prohry chtěli svoji situaci vylepšit, ale v tomto zápase na vítězství nemohli vůbec pomýšlet. Vstup do souboje jim ulehčily přesilové hry ihned na začátku, po kterých na světelné tabuli jednobrankový náskok pro Jihlavu. Šance po první části pro Lokomotivu ještě žila, ale zbytek zápasu odmítl jakékoliv debaty.

Dalších šest branek do konce zápasu nakonec znamenají výsledek 7:0 pro domácí, kteří tedy získali obě utkání. Pokud se Lokomotiva chce zachránit, musí doma bezpodmínečně zvítězit. „Nedělní zápas byl úplně o něčem jiném. Zlepšili jsme pohyb a výsledkem bylo více šancí, které se nám navíc podařilo proměnit. Na tenhle výkon musíme navázat i v dalším zápase. Samozřejmě bychom rádi sérii ukončili co nejdříve, rozhodně ale nesmíme nic podcenit. Stále ještě není nic rozhodnuto,“ upozorňuje Smutný.

TJ ACS Malenovice SV - HBC Vsetín - Stav série: 2:0

TJ ACS Malenovice SV - HBC Vsetín 2:1 ss (1:0,0:0,0:1)

Střely: 42:26, vyloučení: 6:5, využití přesilovek: 0:0, oslabení: 1:0.

TJ ACS Malenovice SV - HBC Vsetín 3:1 (0:1,3:0,0:0)

Střely: 20:20, vyloučení: 8:9, využití přesilovek: 2:0, oslabení: 0:0.

Jednou z velmi zajímavých sérií bude souboj Malenovic se Vsetínem. Právě druhý celek tabulky se s celkem z Valašska utkal už v loňském semifinále. Tehdy dopadl lépe právě Vsetín, který díky poměrně těsným výhrám postoupil až do finále, pro jejich soupeře to byl konec sezóny. Vsetínští byli loni mírným outsiderem série a ve stejné situaci jsou i letos. Úvodní duel začal náporem domácích hokejbalistů, kterým se poměrně brzy podařilo skórovat při vlastním oslabení.

I přes velice slušnou převahu Malenovic se Vsetínští drželi a velmi dlouho ztráceli pouze jedinou branku. Velkou radost jim přinesla třetí perioda, ve které dokázali manko smazat a poslat zápas do samostatných nájezdů. Stejně jako v Jihlavě tedy rozhodovala loterie, štěstí se opět přiklonilo na stranu domácích. První duel tedy Zlínští vyhráli 2:1 po nájezdech.

V nedělním, odvetném duelu cítili hosté velkou šanci na to, aby jeli k domovu za vyrovnaného stavu. Obzvláště se jim začalo lépe dýchat poté, co se více dostávali před soupeřovu svatyni a po první patnáctiminutovce dokonce vedli nejtěsnějším možným rozdílem. O duelu však rozhodla, z jejich strany, naprosto tragická druhá třetina.

Malenovicím velice pomohly přesilové hry, z devíti dvě skončily v brance Vsetína a velice rychle bylo skóre tedy příznivější pro domácí hokejbalisty. Ti svůj náskok ještě navýšili, a tak po dvou periodách vedli o dvě branky. Ač se hosté v posledním dějství snažili, co jim síly stačily, nakonec ale odešli se skloněnou hlavou. Jejich situace je po dvou zápasech kritická, ale ne neřešitelná.

SK Sudoměřice - SK Kometa Polička - Stav série: 1:1

SK Sudoměřice - SK Kometa Polička 2:0 (0:0,1:0,1:0)

Střely: 33:30, vyloučení: 4:9, využití přesilovek: 1:0, oslabení: 0:0.

SK Sudoměřice - SK Kometa Polička 1:2 (0:1,1:1,0:0)

Střely: 35:15, vyloučení: 2:5, využití přesilovek: 1:1, oslabení: 0:0.

V loňském roce Poličce těsně postup do vyřazovacích bojů kvůli Hodonínu unikl, tentokrát si vše pohlídali, a tak se mohou těšit na souboje s nepříjemnými Sudoměřicemi. Ty v loňské sezóně dokráčely překvapivě až k vítězství v první lize Západ, ale v následné baráži nedokázaly proti Jindřichově Hradci a Karviné získat ani jeden bod. Ze třetí pozice v tomto play-off narazily na Poličku a první duel byl velice vyrovnaný.

Domácím se podařilo dostat do vedení zásluhou přesilové hry a tento tenoučký náskok jim vydržel až do závěrečné periody. Kometa rozhodně nepředváděla žádný odevzdaný výkon a svému soupeři byla velmi vyrovnaným soupeřem. Hostům však chybělo potřebné štěstí v zakončení, a tak se museli se ziskem prvního bodu prozatím rozloučit, úvodní duel prohráli v Sudoměřicích 2:0.

V odvetě si však hosté nic líbit nenechali a jejich jasným cílem bylo vrátit favoritovi úvodní těsnou porážku. V tomto duelu byli domácí poměrně lepším celkem, ale jejich střelecká a herní převaha ke gólu nevedla. I proto byli domácí fanoušci velice překvapeni, když po první patnáctiminutovce byli k vítězství blíže hráči Poličky. Sudoměřice byly stále lepším celkem, jenže brankář Poličky předváděl opravdu kvalitní výkony.

Ve druhé třetině jim ke vstřelenému gólu pomohla opět přesilová hra, ale do kabin se stále šlo za jednobrankového vedení šestého celku základní části. Nakonec těsným výsledkem 2:1 pro hosty utkání i skončilo, a tak je po prvních dvou hracích dnech skóre série vyrovnané. Je to jediná série, kde je jisté, že se oba týmy potkají také v neděli.

SHC Opava - HBC Rigum Hodonín - Stav série: 2:0

SHC Opava - HBC Rigum Hodonín 3:2 (2:0,1:1,0:1)

Střely: 28:19, vyloučení: 8:9, využití přesilovek: 2:1, oslabení: 0:0.

SHC Opava - HBC Rigum Hodonín 4:3 (0:0,2:0,2:3)

Střely: 25:20, vyloučení: 4:7, využití přesilovek: 2:2, oslabení: 0:0.

Jednou z nejvyrovnanějších sérií měla být dvojice Opava s Hodonínem. Již duely v základní části naznačily, že postoupit může de facto kdokoliv a rozhodovat budou sebemenší maličkosti. Ambiciózní Opava však má za cíl postup a velmi důležité byly hned dva domácí zápasy. Úvod prvního utkání vyšel Opavě na jedničku a ta tím vykročila k zisku úvodního bodu.

V první třetině vstřelila Opava hned dvě branky a hodně jim k tomu pomohly také přesilové hry. Rigum se začal probírat až od druhé patnáctiminutovky, jenže to již bylo pozdě. I přes branku v početní výhodě si domácí střežili těsné vedení až do závěrečné patnáctiminutovky. V ní se Hodonínu podařilo snížit na 3:2, ale více už hosté nestihli. První bod si tak do kapsy uschovali Opavští.

O den později se v dopoledních hodinách střetly tyto celky podruhé a tentokrát si hosté z Hodonína dokázali první třetinu uhájit s nulou vzadu, ale také vepředu. V úvodním zápase série byla převaha Opavy viditelná, jenže v odvetném duelu už to tak jednoznačné nebylo. I přesto se domácí ve druhé části opět odpoutali do vedení o dvě branky, což hosty srazilo do kolen.

Jak naznačily obě klání, v této sérii budou rozhodovat přesilové hry. V tomto zápase obě mužstva využily po dvou početních výhodách, a tak mohly být s hrou v této situaci spokojeny. V poslední části se strhla gólová přestřelka, ze které stejně jako v sobotu vyšli spokojenější Opavští. Ti tak vedou v sérii 2:0 a příští sobotu ji mohou v Hodoníně ukončit!