1. liga

Česká Třebová bodovala s Poličkou a zahraje si play off

1.NHbL - Východ - Jihlava v posledním kole vyhrála v klidu v Heřmanově Městci, boj se však strhl o druhou pozici, kterou nakonec získaly Malenovice po výhře nad Vsetínem, protože Sudoměřice prohrály v Hodoníně.

Osmé místo a postup do play off nakonec pro Českou Třebovou za bod s Poličkou, Přelouči tak výhra v Pardubicích nestačila. Poslední Poruba pak prohrála s Opavou.

Neděle 01.04.2012

Ježci Heřmanův Městec - SK Jihlava 3:5 (0:0,2:0,1:5)

Střely: 29:41, vyloučení: 4:7, využití přesilovek: 1:2, oslabení: 0:0

Fanoušci si v úvodních minutách příliš pohledného hokejbalu neužili, protože vše důležité se odehrálo až v druhé polovině zápasu. Na první branku se tak čekalo až do 26. minuty, kdy Kajaňka zůstal trestuhodně nepokrytý před brankou Peschouta a kličkou otevřel skóre. Naděje Ježků na body a překvapivou výhru se zvýšily ještě minutu před druhou sirénou zásluhou Mašíka.

Jakákoliv naděje pro Ježky shořela v poslední patnáctiminutovce. Na snížení z hole Střechy ještě dokázal znovu odpovědět Mašík, senzace na úkor favorita se ale nakonec nekonala. Šest vteřin na Mašíkovu branku reagoval přesnou trefou Vávrů a o minutu a půl později Javorka dokonce vyrovnal. Vítězná branka poté přišla z čepele Danka, který v závěru zápasu do prázdné branky definitivně rozhodl o výhře lídra. Ježci se budou strachovat v baráži, Jihlavští se mohou těšit na souboje v play-off proti nováčkovi z České Třebové.

„Dnešní zápas snad ani nemá cenu hodnotit. Pro nás je důležité, že základní část skončila a my se musíme připravit na Českou Třebovou. I když se jedná o osmý tým soutěže, určitě nás nečeká jednoduchý souboj. Od nás se navíc nečeká nic jiného než postup, což nás může trochu svazovat. S tím se ale musíme vyrovnat. Doufám, že nás přijde podpořit co nejvíce fanoušků a pomůžou nám k vítězství,“ přeje si kapitán Jihlavy Roman Smutný.

HBC Rigum Hodonín - SK Sudoměřice 4:3 (1:1,1:2,2:0)

Střely: 27:21, vyloučení: 4:8, využití přesilovek: 8:3, oslabení: 0:0

Jeden z nejzajímavějších duelů se odehrál v Hodoníně, kam přijely Sudoměřice, kterým se na začátku jara velice dobře daří, a dokonce přeskočily i po podzimu druhé Malenovice. Hodonínští chtěli udržet pátou příčku a tři body by se jim k tomu náramně hodily. Od úvodního vhazování se hrál velice napínavý, vyrovnaný hokejbal, ani jednomu z celků se nepodařilo odskočit na větší rozdíl.

Po dvou periodách vedl favorit dnešního zápasu o jednu branku, jenže Rigum nedal kůži lacino. Domácí v posledním dějství dvěma brankami otočili skóre ve prospěch Hodonína, který si tímto definitivně pojistil pátou příčku. Tato prohra bude Sudoměřice velmi mrzet, jelikož kvůli ní přišlo o druhé místo ve skupině Východ.

HBC Vsetín - TJ ACS Malenovice SV 0:5 (0:3,0:2,0:0)

Střely: 31:38, vyloučení: 6:3, využití přesilovek: 0:1, oslabení: 0:0

Sudoměřicím se v Hodoníně vyhrát nepodařilo, čehož mohli dosyta využít hráči ze Zlína. Malenovicím by tříbodové vítězství definitivně zajistilo druhou příčku a výhodnějšího soupeře do play-off. Souběžně hrané utkání Vsetín vůbec nezvládl a rozhodnuto bylo prakticky již po první třetině. Malenovice odskočily na rozdíl tří branek a s domácími to nevypadalo vůbec dobře.

Převaha Malenovic se poté ještě více projevovala, po druhé periodě na světelné tabuli svítilo na straně hostí „bůro“. Do konce utkání se již skóre nezměnilo, a tak bylo tedy rozhodnuto o tom, že Malenovice se za čtrnáct dní vydají na Valašsko opět, protože právě se Vsetínem se ve čtvrtfinále vyřazovacích bojů utkají. V takové předehře play-off hosté vyhráli 5:0.

ERA Svítkov Stars Pardubice - HC Jestřábi Přelouč 3:4 (1:1,1:3,1:0)

Střely: :, vyloučení: 7:7, využití přesilovek: 2:0, oslabení: 0:0

Jestřábi se chystali na zběsilý boj o postupovou osmičku a měli poměrně jednoduššího soupeře. Nutně však museli vyhrát za tři body a doufat ještě, že Lokomotiva Česká Třebová nezíská ze zápasu s Poličkou ani jeden bod. Hosté se velmi rychle dostali zásluhou Štefanského do vedení, ale nakonec se po první části šlo do kabin za nerozhodného stavu 1:1.

O vítězi nakonec rozhodla druhé třetina, ve které Přelouč odskočila do dvoubrankového vedení, a to se jim již podařilo udržet. Snížit se sice povedlo Pavlu Šováňovi ještě ve druhém dějství, ale hosté si nakonec vítězství vzít nenechali, a tak již jen čekali, jaká zpráva přijde z České Třebové… Nyní již však musíme prozradit, že to Přelouči těsně nevyšlo!

Spíše celou sezónu, než zápas, nám zhodnotil trenér Přelouče: „I přes výborné jaro, potažmo celou druhou polovinu soutěže jsme se mezi 8 nejlepších neprotlačili. Mezi úspěchem a neúspěchem je velice tenká čára a letos jsme ji bohužel nepřekročili. Snad to bude poučení do podzimu a uvědomíme si, že soutěž začíná ne od prvního kola, ale od prvního letního tréninku. Mužstvo takových kvalit by v play-off nemělo chybět, ale pouhými slovy se tam ještě nikdo nedostal!“

TJ Sokol Poruba - SHC Opava 2:4 (2:2,0:2,0:0)

Střely: 33:41, vyloučení: 6:5, využití přesilovek: 0:2, oslabení: 0:1

Předposlední zápas, o kterém pohovořím, bude souboj mezi Porubou a Opavou. Domácí Sokol má již sestup do nižší soutěže „zajištěn“, Opavě také de facto o nic nešlo. První třetina skončila nerozhodně, oba týmy se prosadily dvakrát, a tak nebylo nic rozhodnuto. O vítězi dnešního zápasu rozhodla až perioda druhá, ve které se hosté prosadili dvakrát.

Poruba již na dvoubrankovou ztrátu reagovat nedokázala, a tak ani na závěr si body připsat nedokázala. Pro domácí je to konec sezóny, hosty v play-off čeká nebezpečný Hodonín a troufnu si odhadovat, že se bude jednat zřejmě o nejvyrovnanější sérii.

TJ Lokomotiva Česká Třebová - SK Kometa Polička 2:3 ss (1:1,0:0,1:1)

Střely: 27:28, vyloučení: 6:8, využití přesilovek: 0:1, oslabení: 0:1

Na závěr jsme si nechali duel České Třebové s Kometou, který nám definitivně rozluští postupovou tajenku. Lokomotivě stačil z tohoto zápasu jediný bod, aby uhájila před dotírajícími Jestřáby osmou pozici. Polička již měla vše jisté, a tak tento zápas nepatřil pro ně mezi nejdůležitější. Úvod duelu vyšel Kometě opravdu na jedničku. I přes mírnou převahu hostujícího mužstva se domácí velmi dlouho drželi, trnem v oku byly přesilové hry.

Polička při své početní výhodě dokázala vsítit jednu branku a stejně tak si vedla i při vlastním oslabení, kdy se také zapsal jeden gól na jejich konto. Jestřábi z Přelouče věřili v postup mezi nejlepších osm až do posledních okamžiků. Nakonec se Lokomotivě podařilo smazat soupeřův náskok devět vteřin před koncem a v České Třebové pak vypuklo velké nadšení. Konečný výsledek 3:2 na nájezdy pro Kometu není důležitý. Česká Třebová nakonec tedy postupuje do play-off, Přelouči zůstaly oči pro pláč.