1. liga

Jihlava vítězem základní části, o dalším pořadí rozhodne poslední kolo

1.NHbL - Východ - SK Jihlava prohrála s Opavou, porazila Porubu a je již jistým vítězem základní části. Druhé Sudoměřice a třetí Malenovice své zápasy vyhrály a o jejich konečném pořadí rozhodne poslední kolo, kdy Sudoměřice hrají v Hodoníne a Malenovice ve Vsetíně, náskok Sudoměřic jsou dva body.

O osmém účastníku play off se rozhodne taktéž v posledním kole, Česká Třebová bude usilovat proti Poličce a Přelouč ve Svítkové, náskok Třebové na Přelouč jsou dva body.

Sobota 24.03.2012

SK Kometa Polička - TJ ACS Malenovice SV 1:2 (1:1,0:1,0:0)

Střely: 35:26, vyloučení: 7:3, využití přesilovek: 1:0, oslabení: 0:0

Na úvod bychom si něco řekli o zápase, ve kterém šestá Polička hostila třetí Malenovice. Právě Kometě se na jaře příliš nedaří, zatím si připsali pouhé jedno vítězství. Soupeř ze Zlína se stále aktivně snaží o návrat na druhou příčku a právě v tomto duelu pro ně byly tři body jasnou povinností. První třetina byla velice vyrovnaná a zaslouženě se šlo do kabin za nerozhodného stavu.

Fanoušci v Poličce viděli pouhé tři branky a ta rozhodující přišla ve druhé třetině ze strany hostujícího týmu. Ani tříbodové vítězství však tento celek na druhou pozici nevrátilo, Polička stále bojuje o co nejlepší výchozí pozici před vyřazovacími boji. Trn v oku dělá hostům jen sedm nevyužitých přesilových her, Kometa naopak z minima vytěžila maximum.

TJ Lokomotiva Česká Třebová - HBC Vsetín 2:1 ss (0:0,1:0,0:1)

Střely: 20:18, vyloučení: 5:7, využití přesilovek: 0:0, oslabení: 0:0

Jeden ze zápasu o všechno odehrála Lokomotiva Česká Třebová doma se Vsetínem. Zároveň to byl souboj sedmého s osmým týmem tabulky. K vidění byl velmi urputný hokejbal, s minimem šancí a také branek. Gólmani obou celků si vedli dobře, a tak se na úvodní gól čekalo až do druhé patnáctiminutovky.

V té se trefili domácí a vypadalo to, že se k nim velice důležitý tříbodový zisk přiblížil. Vsetínští ještě v poslední periodě dokázali srovnat a poslali zápas do samostatných nájezdů. V nich si lépe vedli hokejbalisté České Třebové, kteří ukradli bonusový bod pro sebe. Vsetín tedy odjel domů s jedním bodem a stále je tedy sedmý.

SK Sudoměřice - HC Jestřábi Přelouč 4:1 (2:1,1:0,1:1)

Střely: 29:25, vyloučení: 7:6, využití přesilovek: 1:0, oslabení: 0:0

Jestřábi z Přelouče zajížděli do Sudoměřic, kde se utkali právě s druhým celkem tabulky. Přelouč ještě živí naději, a proto potřebovala nutně bodovat. Jenže první třetina pro ně byla velmi krutá, jelikož velmi rychle prohrávali o dvě branky. První gól vstřelil Mišík a posléze na jeho branku navázal prudkou ranou od modré čáry Dinka.

Až poté se do hry dostali také hosté, kteří dokázali ještě v první periodě snížit. Jenže favorit duelu si vše hlídal a větší komplikace nedopustil. Do závěrečné sirény se ještě trefil Kaluža a Milan Hujsa, čímž určil konečný výsledek 4:1 pro Sudoměřice. Situace Jestřábů se při výhře České Třebové ještě více zkomplikovala. Naopak Sudoměřice se stále drží před Malenovicemi a doufají, že ten náskok udrží až do konce.

„V prvním zápase jsme nehráli zle, ale soupeř dával branky. Jaké maličkosti mohou ovlivnit zápas jsme se tento den přesvědčili až vrchovatě. Nejprve uznaný gól domácích, kdy byla již přerušená hra, ale rozhodčí si najednou vzpomněl, že hru nepřerušil a pak náš neuznaný gól na 3:2. Gól na 4:1 do prázdné branky již nic neřešil. Vzhledem k tomu, že Třebová udělala v sobotu"jen"dva body, naděje stále žila,“ hodnotí duel trenér Přelouče.

HBC Rigum Hodonín - ERA Svítkov Stars Pardubice 5:1 (0:0,3:1,2:0)

Střely: 38:12, vyloučení: 7:11, využití přesilovek: 1:1, oslabení: 0:0

Hodonínský Rigum potřeboval v domácím souboji s pardubickým Svítkovem vybojovat tři body a tato prosba se stala postupem času jasnou skutečností. První třetina sice skončila bez branek, ale to jen díky brankáři Svítkova, který neustále likvidoval mnoho střeleckých příležitostí ze strany domácích hokejbalistů. Pardubice od počátku byly slabším celkem a optická převaha se na skóre silně projevila ve druhé patnáctiminutovce.

Domácí dokázali využít přesilovou hru a kromě toho se ještě trefili dvakrát. Hosté se ze dvanácti střel, které vyslali na hodonínskou branku, radovali jednou a to na body jednoznačně stačit nemohlo. Rigum nakonec porazil svého soka 5:1 a udržel se v boji o velmi důležitou pátou příčku. Naopak pro Svítkovské je již vše rozhodnuto – bohužel budou bez play-off, ale také bez bojů o udržení.

SK Jihlava - SHC Opava 1:2 (0:0,1:0,0:2)

Střely: 31:32, vyloučení: 4:6, využití přesilovek: 0:0, oslabení: 0:0

Lídr celé skupiny Východ měl již před posledními třemi koly zajištěno první místo tabulky, a tak pro ně duel s Opavou nebyl úplně důležitý. Zato hosté potřebovali tři body jako sůl, ale věděli, že proti Jihlavě to nebude úplně lehký oříšek. Na úvodní gól tohoto mače se muselo čekat do začátku druhé patnáctiminutovky, kdy nabídku Smutného využil Novák. To bylo ale od domácích v tomto zápase vše, do konce se již prosazovali pouze Opavští.<´/p>

Vyrovnání přišlo z ničeho nic tři minuty před koncem, když se přesnou ranou prosadil hostující Přibyla. V úplně poslední minutě pak přišel pro domácí velký šok, protože výhru na stranu hostí strhl Matěják. „Proti Opavě jsme neodehráli dobrý zápas. Od začátku se utkání hodně kouskovalo a nám se nepodařilo po celý jeho průběh dostat do tempa. I když jsme se dostali do vedení, druhou branku se nám přidat nepodařilo. Určitě jsme dnes nebyli horším týmem, zároveň si ale musíme přiznat, že za náš výkon jsme si dnes vyhrát nezasloužili,“ uznal jihlavský kapitán Smutný.

Ježci Heřmanův Městec - TJ Sokol Poruba 5:3 (0:0,1:2,4:1)

Střely: 42:37, vyloučení: 8:9, využití přesilovek: 1:1, oslabení: 0:0

Jeden z nejdůležitějších sobotních zápasů se odehrál v Ježkárně, kam dorazila poslední Poruba. Právě Sokol ztrácel na Heřmanův Městec před duelem o poslední sestupové místo jeden bod, a tak se hrálo prakticky o šest bodů. Poruba vletěla na soupeře opravdu jako uragán, nicméně první periodu kralovali brankáři na obou stranách. Aktivita Poruby sice postupně upadala, nicméně stále se hrálo bez branek.

Ve druhé třetině se domácí, hnáni fanoušky, dostali do vedení, jenže hlavně díky přesilovým hrám se poslednímu celku tabulky podařilo skóre zápasu otočit ve svůj prospěch. Zřejmě rozhodující moment nastal v 37. minutě, kdy unikl domácí Mašík a nekompromisně srovnal skóre duelu. Od této doby domácí kralovali a nakonec dokázali zvítězit, nejvíce se na tom podílel Jan Turčáni, který se prosadil hned čtyřikrát! Tímto Ježci definitivně poslali Porubu do nižší ligy a nyní se chystají na baráž. Poruba musela smutně sklonit hlavu po prohře 5:3.

„V sobotu dali do zápasu všechno, a když se k nám trochu přiklonilo i štěstí, Ostravu jsme porazili. Na druhou stranu musím přiznat, že Ostrava do nižší soutěže nepatří - nám zachránil účast podzim, kde jsme body nastřádali a ty nám teď v konečném měření s Ostravou pomohly. Uvidíme jak případná baráž - první krok k udržení se povedl, ten druhý bude neméně náročný," hodnotí zápas trenér Ježků Kamil Mlejnek.

Neděle 25.03.2012

TJ Lokomotiva Česká Třebová - TJ ACS Malenovice SV 3:4 (1:0,0:2,2:2)

Střely: 25:24, vyloučení: 9:11, využití přesilovek: 1:2, oslabení: 0:0

Lokomotiva Česká Třebová si chtěla v neděli pojistit postup do play-off v zápase proti Malenovicím. Ty na jaře klesly na třetí příčku a stále ještě doufají v návrat těsně pod vrchol. Fanoušci domácích hokejbalistů se radovali poměrně brzy a po první patnáctiminutovce si na prsou hřáli vedení nejtěsnějším možným rozdílem 1:0.

Od prostřední periody však favorit tohoto duelu výrazně zvýšil úsilí a dvěma brankami otočil skóre zápasu ve prospěch hokejbalistů ze Zlína. Definitivní rozuzlení výsledku přinesla až třetí část, ve které se oba celky prosadily ještě dvakrát. Nakonec z toho bylo tříbodové vítězství Malenovic 4:3 a je tedy jasné, že o posledním postupujícím se rozhodne až v závěrečném kole. Lépe je na tom Lokomotiva, která má před Jestřáby náskok dvou bodů.

SK Kometa Polička - HBC Vsetín 5:3 (2:0,1:2,2:1)

Střely: 27:24, vyloučení: 6:5, využití přesilovek: 0:1, oslabení: 0:1

V neděli Malenovice vystřídaly na hřišti Komety vsetínští Valaši a toto byl přímý souboj o šestou pozici. Před zápasem na tom byli lépe hráči z východního cípu České republiky, jenže tříbodový náskok se po tomto mači naprosto smazal. Duel začal z domácí strany velice zostra, Kometa na soupeře vlétla a hosté se ani nestačili divit, protože již po první třetině prohrávali o dvě branky.

Zbytek zápasu byl o poznání vyrovnanější, Vsetínu se podařilo prosadit v přesilové hře i při vlastním oslabení, ale ani tento důležitý fakt nepřipravil Poličku o body. Po čtyřiceti pěti minutách svítilo na tabuli skóre 5:3 a to znamená, že situace je v boji o páté až sedmé místo před posledním zápasem ještě více komplikovanější. Nejlépe je na tom právě Polička, která v posledním kole sehraje zápas s relativně lehčím soupeřem než jejich konkurenti.

HBC Rigum Hodonín - HC Jestřábi Přelouč 3:4 (1:1,1:3,1:0)

Střely: 32:24, vyloučení: 4:9, využití přesilovek: 2:1, oslabení: 0:0

Hodonínští chtěli v nedělním duelu navázat na sobotní výhru a udržet se na pátém místě před ostatními pronásledovateli. Doslova o vše hrála také Přelouč, které v tu dobu chyběly na play-off tři body. Bylo vidět, že Jestřábi tuto výhru potřebují opravdu výrazněji a byli také aktivnější. Po první třetině se šlo do kabin za nerozhodného stavu, a tak bylo vše otevřené.

Rigum také nehrál úplně zataženě, a tak jsme sledovali poměrně pěkný hokejbal. Hodonín svého soka přehrával hlavně v přesilových hrách, kterých měl opravdu dostatek. Vyrovnaný duel rozhodla druhá třetina, ve které se Přelouč prosadila hned třikrát a po zbytek klání si náskok hlídala. Nakonec zvítězila 4:3 a připsala si velice důležité tři body!

„V zápase jsme byli hodně aktivní, domácí nás zlobili hlavně v přesilových hrách, ze kterých vytěžili dvě branky. Střeleckou hůl si vzal Tesák, který nás na začátku dvěma ranami dostal vždy do vedení. Třetí třetinu jsme si pohlídali a snížení domácích přišlo až v samém závěru. Vzhledem k porážce České Třebové máme ztrátu dva body na play-off. To znamená jednoduché počty. V derby zhasnout Hvězdy a následně vyhlížet na nebi, zdali se naplno rozzáří Kometa. Reálné to určitě je a mohli bychom celou sezónu tímto zachránit,“ doufá přeloučský trenér v zázrak v posledním kole.

SK Sudoměřice - ERA Svítkov Stars Pardubice 5:2 (0:1,4:0,1:1)

Střely: 37:20, vyloučení: 7:7, využití přesilovek: 1:0, oslabení: 0:0

V nedělní poledne přijely do Sudoměřic Pardubice a zápas již nebyl tak kvalitní, jako sobotní. Svítkov již mohl na postup do play-off zapomenout, navíc se musí strachovat, aby je nedohnali předposlední Ježci. Na hřišti druhého týmu tabulky začali Pardubičtí lépe a po odbráněné první třetině překvapivě vedli. Postupem času však zápas dostal velice jasný ráz.

Od druhé periody se domácí zlepšili a během pěti minut se hned čtyřikrát radovali. Stejně jako v sobotu se trefil Kaluža, Kosík a Milan Hujsa dokonce dvakrát. V poslední patnáctiminutovce se již žádné velké dostihy nekonaly a Sudoměřice si tak pohlídaly výhru 5:2. Svítkov tak za celý víkend nebodoval, Sudoměřice se tak jedno kolo před koncem díky šesti bodům drží přesně dva body před Malenovicemi.

Ježci Heřmanův Městec - SHC Opava 1:5 (0:1,1:2,0:2)

Střely: 29:39, vyloučení: 7:6, využití přesilovek: 0:3, oslabení: 1:1

Ježci rozjaření po převelice důležitém vítězství nad poslední Porubou v neděli přivítali opavské hokejbalisty. Důležitým faktorem byly přesilové hry, protože v nich Opava svého soupeře doslova školila. Po první třetině a díky jedné využité početní výhodě vedli Moravané 1:0 a svoji převahu postupem času ještě více dokázali zúročit.

Ve druhé třetině totiž přišly další branky při nestandartním počtu hráčů na hřišti a opět se prosazovali pouze hosté. Ježkům se sice podařilo snížit, a tak stále nebylo nic rozhodnuto. O své výhře však Opavští diskutovat nechtěli a ve třetí periodě to definitivně potvrdili. Nejen, že se hosté prosadili třikrát v početní výhodě, jednu branku se jim také podařilo vsítit i při vlastním oslabení. Vítězství bylo naprosto zasloužené, Ježci podlehli Opavě na domácím hřišti 1:5!

SK Jihlava - TJ Sokol Poruba 7:0 (2:0,1:0,4:0)

Střely: 35:16, vyloučení: 6:11, využití přesilovek: 3:0, oslabení: 0:0

Smutná Poruba se v nedělní poledne vydala na zápas s první Jihlavou a již předem bylo jasné, jak to dopadne. Jihlavští si zápasu užívali, protože již před tímto víkendem měli jisté první místo před vyřazovacími boji. Sokol nechal většinu svých hráčů mimo sestavu, ale i hráči, kteří pravidelně nehráli, předvedli bojovný a obětavý výkon. Nicméně často faulovali a to byla pro domácí jako voda na mlýn…

Lídr tabulky využil v zápase tři přesilovky a v tréninkovém tempu porazil Porubu 7:0. Nyní se již Jihlavští mohou soustředit na nadcházející play-off, ve kterém budou mít nejvýhodnější pozici a půjdou do něj jako velcí favoriti. Poruba sestupuje do nižší soutěže, ale nikdo zatím neví, jak to bude.

„I když ani proti Porubě jsme nepředvedli žádný oslnivý výkon, vítězství v zápase a tím pádem i v základní části jsme si už ujít nenechali. Do playoff ale rozhodně musíme vstoupit mnohem svědomitěji. Mohlo by se totiž lehce stát, že pro nás sezona skončí dřív než bychom chtěli, rozhodně nás nečeká nic lehkého“ krotí přehnaný optimismus po základní části Smutný.