1. liga

Tři kola před koncem zbývá jedno místo v play off, kdo ho získá?

1.NHbL - Východ - V sobotní dohrávce si Polička poradila s Hodonínem a Česká Třebová vyhrála v poslední Porubě. Nedělní kompletní kolo přineslo překvapení v podobě výhry Poruby nad Poličkou a pak výhry favoritů. Opava porazila Českou Třebovou , Jihlava nadělila Svítkovu 9 branek.

Přelouč porazila Heřmanův Městec, který tak ztratil naději na play off. Sudoměřice vyhrály ve Vsetíně a drží druhé místo, třetí Malenovice porazily Hodonín. V play off už zbývá pouze jedno místo o které budou bojovat Pardubice, Přelouč a Česká Třebová.

Sobota 17.03.2012

SK Kometa Polička - HBC Rigum Hodonín 6:2 (0:1,4:1,2:0)

Střely: 44:28, vyloučení: 5:5, využití přesilovek: 3:0, oslabení: 0:0

První sobotní zápas se odehrál na půdě Poličky, kam dorazil zatím na jaře nepříliš dobře se projevující Hodonín. Rigum na jaře vyhrál pouze jedno utkání ze tří, a tak si chtěl na půdě Komety zlepšit reputaci. A právě na hřišti týmu, který bojoval o poslední body, které by mu zajistily postup do play-off, začal lépe.

Po první třetině vedl Hodonín 1:0, ale to bylo téměř vše, co předvedl. Ve zbylých dvou dějstvích se zpravidla prosazoval pouze domácí celek a nakonec si na své konto připsal vítězství 6:2. Kometa Polička si touto výhrou definitivně potvrdila lístek do čtvrtfinále, hosté naopak klesli na šestou příčku a mají náskok již jen dva body právě na dotírající Poličku.

TJ Sokol Poruba - TJ Lokomotiva Česká Třebová 2:4 (1:0,1:1,0:3)

Střely: 40:39, vyloučení: 3:4, využití přesilovek: 1:1, oslabení: 0:0

Poruba také sehrála dohrávku předchozího kola v sobotu a v zajímavém klání doma přivítala nováčka z České Třebové. Poslední Sokol předvádí na jaře zlepšené výkony a Ježci z Heřmanova Městce se budou muset ještě obávat o své předposlední místo. I v sobotním duelu začali domácí o poznání lépe a velice brzy se dostali do vedení zásluhou Indrsta.

Jenže na začátku druhé periody porubští obránci hrubě chybovali a Lokomotiva dokázala srovnat. Domácí byli stále o trochu lepším celkem a nakonec šli do třetí třetiny s jednogólovým vedením. Jenže naprosto tragická poslední část, ve které se Kohouti z České Třebové prosadili hned třikrát a nakonec urvali ze zápasu tři body. Fanoušci Poruby byli hodně zklamaní a doufali, že si spraví chuť v nedělním duelu proti Poličce.

Neděle 18.03.2012

TJ Sokol Poruba - SK Kometa Polička 5:3 (2:1,0:1,3:0)

Střely: 39:31, vyloučení: 6:9, využití přesilovek: 2:3, oslabení: 0:0

A právě poslední Poruba sehrála v neděli opět vydařené utkání a tentokrát i se šťastným koncem. Polička měla již před zápasem postup do play-off prakticky zajištěn, ale i přesto podala velmi bojovný výkon. Po první třetině vedla Poruba 2:1, když se hostující Kometa prosadila v přesilové hře. Ve druhé třetině se Poličce podařilo vyrovnat a po jedné brance na obou stranách ve třetí části se domácí utrhli do vedení dvě minuty před závěrečnou sirénou gólem M. Macka! Sokol ještě zvýšil své vedení a nakonec bral tři body za vítězství 5:3! Domácí se tak přiblížili k Ježkům na jediný bod, navíc s nimi příští kolo hrají v Heřmanově Městci!

SHC Opava - TJ Lokomotiva Česká Třebová 4:2 (2:0,2:1,0:1)

Střely: 43:24, vyloučení: 4:4, využití přesilovek: 0:1, oslabení: 0:0

Česká Třebová jakož to nováček ligy si letos nevede vůbec špatně a dokonce velmi nadějně usiluje o místa zaručující boje v play-off. Opavští jsou naopak již tradičním týmem Východu a možná i tato zkušenost naklonila váhy více na stranu domácího mužstva. Opava po první třetině vedla o dvě branky a svého soka také výrazně přehrávala.

Ve druhé periodě však Lokomotiva zpřesnila hru a své šance dokázala také přetavit v jeden gól. Domácí ale velmi rychle reagovali a po druhé patnáctiminutovce vedli již 4:1. V posledním dějství sice přišlo snížení z hokejek České Třebové, ale ani to již na bodovém rozložení nic nezměnilo. Lokomotiva má i přesto tři kola před koncem náskok nad devátým místem tři body a je blízko premiérové účasti ve vyřazovacích bojích

ERA Svítkov Stars Pardubice - SK Jihlava 1:9 (1:4,0:2,0:3)

Střely: 14:30, vyloučení: 7:2, využití přesilovek: 0:0, oslabení: 0:1

Svítkov Pardubice také patří ke trojici týmů, které ještě bojují o elitní osmičku skupiny Východ. Jenže měly proti sobě velice těžkého soupeře a to lídra z Jihlavy. Překvapivě se ale domácí dostali v sedmé minutě do vedení, když se míček šťastně odrazil k Šprinclovi a ten neměl problém ho dopravit do sítě. Od této chvíle však na hřišti hrálo jediné mužstvo a nakonec se Jihlava radovala z vítězství 9:1.

Za hosty zaznamenal největší počet branek, a to přesně tři, kapitán Smutný a největší měrou naklonil skóre na stranu lídra tabulky. Jihlavští si téměř pojistili první místo v tabulce, na druhé Sudoměřice mají náskok již sedmi bodů. „Dnešní zápas proběhl spíše v tréninkovém tempu, soupeř nás neměl prakticky čím ohrozit. Pro nás jsou důležité pouze získané tři body. Co se týče hry, není prakticky co hodnotit. Jediné. co si můžeme vytýkat jsou nepovedené přesilové hry, ale aspoň máme na čem pracovat,“ hodnotil s úsměvem autor tří branek jihlavský Roman Smutný.

„V tomto zápase se naplno projevila zkušenost nabyté sestavy Jihlavy, proti které jsme bohužel neměli šanci. I přes to, že jsme v první třetině dali gól na 1:0 zásluhou hráče Maixnera, tak jsme po celou dobu tahali za kratší provaz. Byla nám uštědřena lekce z produktivity a z technické vyspělosti jedince. Bohužel jsme dělali individuální chyby, které soupeř dokázal naplno využívat. Našemu týmu nemohu upřít snahu. Po celý zápas, jsme se snažili držet s Jihlavou krok, což se bohužel nepodařilo. Musíme si z tohoto zápasu vzít ponaučení do posledních zápasů základní části a do sezón dalších a bojovat dál o každý bodík,“ hodnotí duel trenér Svítkova Robert Koch.

HC Jestřábi Přelouč - Ježci Heřmanův Městec 5:2 (2:1,0:0,3:1)

Střely: 41:20, vyloučení: 7:7, využití přesilovek: 0:0, oslabení: 1:0

Výčet zajímavých a hlavně bodově důležitých zápasů pokračuje. Ježci zajížděli v neděli do nedaleké Přelouče, kde se pokusili urvat nějaký ten bod do tabulky a oddálit se poslední Porubě. Jestřábi pokud chtěli pomýšlet na play-off, tak museli bezpodmínečně zvítězit. A svůj úkol plnili již od začátku. První branka přišla v sedmé minutě, když se po přihrávce Svobody prosadil Kubát a velmi podobná akce se odehrála o tři minuty později, kdy byl šťastným střelcem sám Kopecký.

Na druhé straně snížil ještě do první sirény Kišš, jenže domácí se z tempa rozhodit nedokázali. O vítězi nakonec rozhodla až třetí patnáctiminutovka, ve které se domácí zásluhou Kopeckého, Adámka a Slaniny prosadili ještě třikrát a na rozdělení bodů nezměnil nic ani čestný gól Dolečka. Přelouč si tak připsala cennou výhru 5:2, Heřmanův Městec se však ještě více přiblížil poslednímu místu.

„Od samého začátku jsme byli jasně lepším týmem, ale pustili jsme hosty do zápasu lacinou brankou v závěru třetiny. Ve druhé jsme nebyli tak aktivní a nebylo na co koukat. Ve třetí třetině jsme hosty smetli z hrací plochy po incidentu, o kterém si myslím své a nebudu ho raději komentovat. Všichni doufáme, že Kazimír bude zdravotně v pořádku. Nutno přiznat, že i přes výhru, to byl náš nejslabší jarní výkon,“ není spokojen i přes výhru kapitán Jestřábů Šmíd.

HBC Vsetín - SK Sudoměřice 1:4 (0:1,1:1,0:2)

Střely: 23:31, vyloučení: 5:7, využití přesilovek: 0:3, oslabení: 1:0

Zajímavý duel, který předznamenával dramatické souboje v play-off se odehrál ve Vsetíně. Tam dorazily Sudoměřice, které se v minulém kole díky vítězství nad Malenovicemi posunuly na druhou příčku a v současné době měly již sedmizápasovou sérii výher. Tu chtěly prodloužit i na Valašsku a již od úvodních minut tomu vše nasvědčovalo.

Po první třetině bylo skóre nakloněno na stranu hostí jen mírně, jenže díky skvělé třetí třetině dokázaly Sudoměřice brát jasně tři body. Za hosty se trefili Jurásek, Hujsa a dvě branky ještě přidal Kosík. Hosté tak navýšili svoji vítěznou šňůru již na osm utkání a bezpečně si tři kola před koncem hlídají druhou pozici v tabulce za lídrem z Jihlavy.

TJ ACS Malenovice SV - HBC Rigum Hodonín 6:1 (1:1,2:0,3:0)

Střely: 38:10, vyloučení: 7:10, využití přesilovek: 2:0, oslabení: 2:0

Krize Hodonína se ještě prohloubila v zápase proti Malenovicím. I přes dobrý začátek hostujícího mužstva, který poměrně dlouho dokázal se třetím týmem tabulky držet krok, to stejně nakonec na bodový zisk z tohoto duelu nestačilo. Po první periodě, kdy byl stav nerozhodný 1:1, domácí nastoupili a svého soupeře dokázali rozložit.

Po zbytek zápasu Malenovice dokázaly svého soupeře nejen opticky přehrát a přestřílet, ale také se měnilo skóre v jejich prospěch. Ve druhé třetině a v té třetí dokonce třikrát skončil míček za hodonínským brankářem a bylo definitivně rozhodnuto. Malenovice tak udržely krok s druhými Sudoměřicemi, Hodonínské čeká boj o první pětku.