1. liga

Sudoměřice vyhrály v Malenovicích a posunuly se na druhé místo

1.NHbL - Východ - Vedoucí Jihlava si poradila, na jaře, s dobře hrající Přeloučí a vede stále o 7 bodů. Na druhé místo se posunuly Sudoměřice, které porazily s přímém souboji Malenovice a odsunuly je tak na místo třetí.

Heřmanův Městec potvrdil pozici nejhůře bránícího mužstva soutěže a prohrál se Svítkovem 10:0. V posledním zápase víkendu Vsetín porazil Hodonín a dotáhl se na soupeře i bodově. Hodonínu patří pátá, Vsetínu šestá příčka. Na čtvrté místo se po výhře nad Poličkou dotala Opava.

Neděle 11.03.2012

SHC Opava - SK Kometa Polička 3:1 (0:0,2:1,1:0)

Střely: 31:26, vyloučení: 3:6, využití přesilovek: 2:0, oslabení: 0:0

Nedělní program odstartoval soubojem dvou týmů, které již mají postup do play-off téměř zajištěn a šlo tedy „pouze“ o postavení v nejlepší osmičce. Vzhledem k tomu, že Polička před zápasem ztrácela na Opavu pouhé čtyři body, cítila šanci, že by se mohla soupeři ještě více přiblížit. První třetina byla vyrovnaná, hrálo se hlavně bezpečně zezadu, a tak se nemůžeme divit, že skóre bylo bezbrankové.

Vše důležité se začalo odehrávat až ve druhé třetině, kdy si Opava dokázala hlavně díky využitým přesilovým hrám vytvořit náskok a ten v poslední periodě ještě potvrdila. Polička se sice snažila ještě v závěru alespoň snížit, ale to se jí nepodařilo, a tak si odvezla prohru 3:1.

HC Jestřábi Přelouč - SK Jihlava 2:3 (0:1,0:3,2:0)

Střely: 38:25, vyloučení: 6:5, využití přesilovek: 1:0, oslabení: 0:0

Jihlavští hokejbalisté se opět o velký krok přiblížili prvnímu místu po základní části! V zápase proti Jestřábům z Přelouče se hrál velmi vyrovnaný hokejbal a bylo vidět, že domácí bojují o pozice zajišťující play-off. Právě Přelouč byla zpočátku lepším týmem, jenže paradoxně to byla ona, kdo inkasoval. Danko předložil balonek Javorkovi a Jihlava byla rázem o krok vpřed.

Jihlavští navýšili své vedení ve 24. minutě, kdy se od modré trefil se štěstím Šerý a zmar Jestřábů dokonal o chvíli později Smutný. Jenže Jestřábi se jen tak lehce nevzdali a ve třetí periodě udělali ze zápasu drama. Dva slepené góly na přelomu 34.a 35. minuty je přiblížily na rozdíl jediné branky, ze srovnání se již ale Přelouč neradovala.

„První dvě třetiny jsme odehráli, jak jsme si řekli. Z poctivé obrany jsme podnikali rychlé protiútoky a podařilo se nám odskočit až na tříbrankový rozdíl. Bohužel v poslední části jsme trochu přestali hrát a málem se nám to vymstilo. Musím ale všem poděkovat za bojovný výkon, který nakonec přinesl další tři body,“ zhodnotil duel kapitán Roman Smutný.

K utkání se vyjádřil také kapitán Přelouče Šmíd: „Utkání mělo velmi vysokou úroveň a to zásluhou obou týmů. V první třetině jsme byli aktivnější, ale herně byla vyrovnaná. Ve druhé hosté rozhodli a měli navrch. V té závěrečné byla Jihlava tak uspokojena vedením, že vůbec nedokázala srovnat tempo, které jsme nasadili, a málem o výhru přišla. Bohužel se nepovedlo. Jedeme dál a budeme bojovat o to, abychom u nás Jihlavu ještě letos přivítali.“

ERA Svítkov Stars Pardubice - Ježci Heřmanův Městec 10:0 (3:0,3:0,4:0)

Střely: 35:26, vyloučení: 6:9, využití přesilovek: 3:0, oslabení: 0:0

Ježci z Heřmanova Městce putovali do Svítkova s cílem urvat první letošní body. Již první minuty nám ukázaly, že to budou mít velice složité. Svítkov hrál opravdu skvěle a nikdo se nemohl divit, že po první třetině vedl o tři branky. Heřmanův Městec nebyl výslovně horším celkem, dokonce svého soupeře dokázal přestřílet, ale na skóre se to vůbec neprojevilo.

Ve druhé periodě Pardubičtí ještě stejný počet branek přidali a bylo vlastně rozhodnuto. Třetí část ještě více dokreslila střeleckou dominanci Svítkova a na konci zápasu na světelné tabuli svítilo skóre 10:0 pro domácí. Ježci tak zřejmě definitivně přišli o šanci postoupit do play-off, naopak Svítkov se tam výrazně přiblížil.

Slovo trenéra Svítkova Roberta Kocha: "Tento zápas byl jedním z těch nejlehčích v soutěži. Od první minuty, až na jednu chybu na začátku, jsme diktovali tempo hry a branky utěšeně přibývaly na kontě hostujícího týmu. Jsem potěšený tím s jakou chutí mužstvo hrálo a že se nenechalo vyprovokovat týmem hostů v samém závěru. Potěšil mě hattrick hráče Krištofa, jeho první v mužské kategorii, a také nula na kontě našich brankařů. Dostali jsme se zpátky do bojů o play – off a budeme tvrdě bojovat o postup. Následující zápas náš čeká na domácím hřišti favorit soutěže tým Jihlavy, budeme se na ně celý týden připravovat a nedáme svoji kůži lacino."

TJ ACS Malenovice SV - SK Sudoměřice 2:4 (0:0,0:4,2:0)

Střely: 31:42, vyloučení: 7:4, využití přesilovek: 1:1, oslabení: 0:1

Velice zajímavý zápas se odehrál v neděli ve Zlíně. Místní Malenovice chtěly obhájit druhou pozici právě před třetími Sudoměřicemi, které byly jako jeden z mála týmů na jaře neporaženy. V první periodě diváci zhlédli urputný hokejbal a na chlup vyrovnanou bitvu, o čemž vypovídá i počet střel po první části, oba celky vyslaly na soupeřovu klec shodně jedenáct střel.

Míchat kartami začala až druhá část a to velmi radikálně. Právě v tomto úseku se rozhodlo o výhře Sudoměřic. Do malenovické branky padala jedna pohroma za druhou, nejprve se v krátkou chvíli dvakrát za sebou trefil Kaluža, na rozdíl tří branek zvyšoval Mišík a kanonádu ve druhé třetině dovršil Kosík. Sudoměřice se prosadily v přesilové hře i při vlastním oslabení a nic na tom nezměnila ani třetí patnáctiminutovka, ve které se domácím ještě podařilo snížit na konečných 4:2. „Mužstvo podalo výborný výkon ve všech řadách. Jistotou byl brankář Komenda, v obraně diktovali hru Dinka se Sobolem a v útoku kraloval kapitán mužstva Kaluža, ale všichni ostatní se k oporám přidali, hráli na doraz a to na domácí platilo,“ spokojeně chválí své mužstva trenér Sudoměřic.

HBC Vsetín - HBC Rigum Hodonín 4:1 (1:1,1:0,2:0)

Střely: 36:32, vyloučení: 10:7, využití přesilovek: 1:0, oslabení: 2:0

Přímý souboj o šestou, respektive sedmou pozici se odehrál na Valašsku, kam dorazil hodonínský Rigum. Právě hosté byli před zápasem mírnými favority, jenže na hřišti to tak vůbec nevypadalo. Domácí byli všude rychleji, svého soupeře již od začátku přestříleli. Možná proto mohli být trochu zklamaní, že se po první třetině šlo do kabin za nerozhodného stavu.

Druhá třetina ale odstartovala vsetínskou nadvládu a do konce zápasu se domácí prosadili nejen v přesilové hře, ale hned dvě branky přišly i při vlastním oslabení. Hodonín již ani jednou odpovědět nedokázal, a tak podlehl soupeři 4:1. Obě mužstva mají stejný počet bodů a rozhodne se tak v posledních čtyřech kolech.